Slobodan Praljak azt állította, hogy nem bűnös, majd egy kis üvegcséből mérget vett be a tárgyalása megkezdése előtt. 

A horvát média egyes forrásai szerint elhunyt Slobodan Praljak volt boszniai horvát tábornok, aki mérget vett be szerdán ítélethirdetéskor a hágai Nemzetközi Törvényszék (NT) tárgyalótermében. Hivatalos forrásból ezt egyelőre nem erősítették meg.

Felfüggesztette az ítélethirdetést szerdán a hágai Nemzetközi Törvényszék (NT) hat, háborús bűncselekményekkel gyanúsított egykori boszniai horvát vezető ügyében, miután a vádlottak egyike, Slobodan Praljak felállt a tárgyalóteremben, azt állítva, hogy ő nem háborús bűnös, majd bevette a mérget.

Meghalt az egykori háborús bűnös, aki mérget vett be a tárgyalóteremben Hágában

Az Nemzeti Törvényszék bírája, Jean Claude Antonetti éppen felolvasta a másodfokú ítéletet, mellyel megerősítették a nyugalmazott tábornokra első fokon kiszabott 20 éves börtönbüntetést, amikor Praljak azt kiáltotta, hogy "nem vagyok háborús bűnös", és kiivott egy ismeretlen folyadékot tartalmazó üveget.

Az ülést azonnal berekesztették, a férfihoz orvost hívtak. Az Index.hr legfrissebb, nem hivatalos információi szerint már nem tudták megmenteni az életét. 

Meghalt az egykori háborús bűnös, aki mérget vett be a tárgyalóteremben Hágában

Jadranko Prlic, Bruno Stojic, Slobodan Praljak, Milivoj Petkovic és Valentin Coric, a boszniai horvátok egykori, a muzulmánok ellen elkövetett etnikai tisztogatással vádolt vezetői fellebbviteli ítélethirdetésükre érkeznek az egykori Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnöket vizsgáló hágai Nemzetközi Törvényszék tárgyalótermébe 2017. november 29-én. (MTI/AP/ANP pool/Robin van Lonkhuijsen)

(MTI)

32 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
mekkelek
@Equus: Olvas el amiket össze-vissza irkáltál és most is mellébeszélsz... én elmondtam amit gondoltam, te meg hullajts egy könnyet és gyújts gyertyát a hôsödnek.
Equus
@mekkelek: értem... Akaratod szerint lesz. Talán annyit még megengedsz, h... á... nem is... értelmetlen.
Vive valeque.
qxy
Láttam a riportot. Nem lennék meg lepve ha kiderűlne hogy él csak így lehetett meg menteni a börtöntől.
libellle
@Equus: Nem stimmel. Ez csak monda volt. Semmi alapja annak, hogy 150 ezer em lett volna az áldozat in Dresden. A legmagasabb szám ami a háborut követö éveket járta az 50 ezer volt. Ezt relativizálodott kb. 22-25 ezerre. 150 ezerröl sosem volt szó.
Equus
@libellle: nem vok történész (még), ezért is bizonytalan vok úgy általában a forrásokkal kapcsolatban is, de www.hirek.sk/multunk/20150213084709/Hetven-eve-bombaztak-porig-Drezdat.html
Equus
@libellle: Drezda bombázására a második világháborúban több alkalommal került sor 1944 őszétől kezdve a brit és az amerikai légierő által. Különösen ismertté vált az 1945. február 13–15. közötti négy támadáshullám. Az áldozatok pontos száma nem ismert a legtöbb hivatalos kutatás 135 000 és 200 000 körülire teszi. A legújabb 2009-ben felfedezett dokumentum 80.000-100.000 név szerint bejelentett eltűnt személyt jegyzett fel[1]. Hans Voight egy egy német tanár személyes visszaemlékezéseiben arról tanúskodott hogy részét képezte az áldozatok azonosítását és előkerítését végrehajtó csapatnak ő személy szerint 135.000-re tette az áldozatok számát. A Drezda Polgári Védelmének műszaki vezetője szerint 1945. május 6-án összesen 39.773 halottat azonosítottak név szerint.[2] A Drezdai bombázás egyik sajátossága hogy egyes országokban más számot tartanak "hivatalos" áldozati számnak így a 250.000 vagy annál nagyobb számok főleg jobboldali körökben illetve az angolok által használt 18.000-25.000 szám esetében is. Noha tény hogy az Angolok által használt szám eredeti dokumentumon alapul azonban azt nem vették kritika alá és nem vizsgálták meg a dokumentum kalkulációit. A kérdéses dokumentum mindössze az azonosított áldozatok ideiglenes számát tükrözi, keltezése márciusi. A bombázás számos vitát váltott ki többek között annak okán hogy Drezda nem rendelkezett potenciális katonai infrastruktúrával (mindössze a Zeiss-nek voltak optikai gyárai[3]) illetve a bombázás nem a az ipari negyedeket hanem a belvárost sújtotta.

Ezek a drezdai légitámadások éles kritikát váltottak ki a szövetséges hatalmak 1942-től kezdődően folytatott légi hadviselési gyakorlatával, különösen a brit területbombázási direktívával (Area Bombing Directive) szemben. A történészek máig vitatkoznak arról, hogy ezek a területbombázások katonailag szükségesek és célszerűek voltak-e, ill. etikailag és jogilag háborús bűnként értékelhetőek-e. (forrás: Wiki)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.