Több ezer gyereket évtizedeken keresztül szexuálisan zaklattak különféle ausztrál intézményekben, derült ki az ausztrál Királyi Bizottság december közepén megjelent átfogó jelentéséből.

Az ausztrál Királyi Bizottságaz elmúlt öt év nyomozati anyagát hozta nyilvánosságra, amiben több mint nyolcezer áldozat szólalt meg. A vizsgált szexuális zaklatások 61 százalékát katolikus papok követték el.

1950 óta négyezer ausztrál intézményben 8 000 gyereket zaklattak szexuálisan,

derült ki egy december közepén nyilvánosságra került jelentésből. Ausztráliában többek között iskolák, nevelőotthonok és vallási intézmények diákjai és lakói álltak elő azzal, hogy őket fiatalkorukban szexuálisan zaklatta valamelyik tanár, egyházi személy vagy nevelő.

A nyomozók nemcsak az áldozatokat hallgatták meg, hanem családtagokat és barátokat is, valamint az érintett intézmények dolgozóit és mindenkit, aki valamilyen bizonyítékkal tudott szolgálni.

Több mint 15 ezer ember kereste meg bizonyítékkal a bizottságot.

A jelentés szerint:

- az áldozatok közel kétharmada férfi;

- a fiúknál az első szexuális zaklatás általában 10-14 éves korban történt;

- a lányokat még fiatalabban, átlagban 9 évesen kezdték el zaklatni;

- az áldozatok 93 százalékának férfi volt a zaklatója;

- 36 százalékuk mondta azt, hogy egynél többen erőszakoskodtak vele;

- a zaklatások átlagosan két évig tartottak;

- a meghallgatások során a legfiatalabb interjúalany 7 éves volt, a legidősebb 93 évesl;

- az alapos kivizsgálást a volt ausztrál miniszterelnök, Julia Gillard szorgalmazta, mivel több áldozat is sérelmezte, hogy a kormány nem foglalkozik a gyerekek védelmével;

- a jelentésen 2013 és 2017 között majdnem 700 ember dolgozott, akik több mint egymillió dokumentumot vizsgáltak át.

Címlapkép: Pixabay/Kapa65

(childabuseroyalcommission.gov.au)

16 hozzászólásarrow_drop_down_circle

ila51
@wagabund: itt még csak papolnak a keresztény kultúráról
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
division
@peterkelemen: Ugyan nem vagyok vallásos, de a pedofíliát nem tanítják sehol semmilyen hittanban. Aki erre vetemedik az eleve beteg ember, nem kell hozzá papnak sem lennie.
1magyar
Az ausztrálok se normálisak ha beadják a saját gyerekeiket ilyen katolikus hülyeségekben!
Itt nagyobb az esély a gyerekek molesztálására, tehát nem valók ide gyerekek.Legalábbis bentlakásos intézményekbe. Talán iskolába, ahová reggel elmegy délután hazamegy a gyerek.
cikicakk55
@peterkelemen: A vallásra nagyon nagy szükség van,mert rengeteg ember lett volna már öngyilkos,ha nincs hite. rengeteg hazugság,bűntény maradt volna feltáratlanul ha nincs a hit a ! JÓ ISTENBE. Sorolhatnám még a vallás jó téteményeit,pedig én nem vagyok vallásos,csak olyan helyen dolgoztam,ahol a vallás az emberek végóráját, a szenvedéseiket, a belenyugvásukat köszönhetik a vallásnak. Sajnos a vallás ha rossz kezekbe kerül,már medig miért ne pont ezz volna amit a pénz, a hatalom, a meggazdagodás, a csillogás, a pompa, a irígységég a mások arcán nem boldogságot váltana ki. A legnagyobb bűn a katolikus vallásnál a cölibátus.Egészséges emberek,lemondanak a gyermek nemzésről és ezzel együtt a szexuális életről is.isten ezt biztos nem várná el tőlük,hisz Ő teremtette meg az embert olyannak,amilyenné vált.Erről az az apácák, a ministráns fiúk ezrei tudnának beszélni. A másik hibája az egyháznak az Politika és a vallás összekeveredése. Már régen is a papok voltak akik a háborút kirobbantották.persze ájtatos pofával próbálták a bajba jutott embereket segíteni. Aztán magyarországon jött az az időszak,mikor a párt és au egyház elviselték ugyan egymást,de nem engedtek bele szólni az ügyeikbe. Talán ez volt a legjobb dolog a világon ami az egyház és a politikát elválasztotta. Az állam támogatta az egyházakat, de düledező templomokat felerősítették,de ennyi. Nem volt órákig tartó rábeszélés egyik részről sem. Még Orbán is " Térdre csuhások" felkiáltással állt ki az egyházak kitiltásától a politikából Kb annyit ért mint a " ruszkik haza"
cikicakk55
Most már az egyház semmi más,mint az éppen aktuális párt szócsöve. A mariska nénik,pali pácsik és az idős emberek,még mindig csak az Istent látják,képzelik maguk előtt.nem hallják,vagy nem akarják hallani,vagy nem is értik mi köze a papoknak a 4 évenkénti szavazásokhoz. a tüntetésekhez, a civil szervezetek vegzálásához.nekik a Jóisten még mindig ua,aki a születésüktől fogva hitet és biztonságot adott nekik. Ha még sem úgy sikerült,ahogy várták,akkor sem a Jóistent,de még csak nem is a papokat hibáztatták. Nem vették észre,hogy a vallás és a politika már rég összefonódott és úgy a politikusokat,mint a papokat már csak a pénz érdekli. Nem egy hírt lehetett olvasni,hogy köztiszteletben álló pa( itt Magyarországon dolgozik mint pap) meglátták a híveik,amit pár cicababa és tömény italok társaságában múlatták az időt.A külföldi papoknál inkább a maffiákba fonódtak bele,ott már komoly fegyvercsempész,kábítószer,, kurvák futtatásának segítése volt a Bűnük.Arra azért vigyáztak,hogy csak anyagilag támogatták ezeket az üzleteket,ők maguk nem vettek részt benne,
A vallás egy placebó és mind addig nagyon jó placebó,még a jó dolgokat szolgálja. Vissza tartja az egyébként agresszív családfőt egy kegyetlenebb tettől.A beteg embereknek segít elviselni a fájdalmat. A szegény és nélkülöző emberek könnyebben elfogadják,hogy nincs pénz ételre, fára, gyógyszerre. Sajnos a gonosz ereje mindig hatalmasabb a jó erejénél. A jó már magában képtelen embertársainak keresni a jó oldalát,mert nem hiszik el,hogy isten teremtett gonosz embert is.Soha nem lesz béka a vallás és a politika közt,még az egész világ vezetői össze nem ülnek és nem hoznak egy olyan döntést,hogy a vallás is egy szent és egyedüli dolog,amihet vannak emberei. A politika is egy külön csoport,amibe senki nem szólhat bele,mert vannak hozzá embereik. Nem hinném,hogy ez egyszer is megtörténne,de kéne legalább egy kompromisszum.
peterkelemen
@cikicakk55: Ne keverd össze a vallást a hittel. Az emberi hit eleve benned van, veled születik. Hihetsz te bármiben akár Istenben, akár egy darab kőben, a Napban és még sorolhatnám ehhez nem kell vallás.
iluminati
@peterkelemen: Igazad van!!! De a főldi helytartó tartja a kötelező hittanórákat az iskolákban...Keresztény nebvelést kaptam de már a templomot is elkerülöm mert az ajtaján is a bűzös politika folyik ki rajta...Hajrá!!! Védjük meg a kereszténységet!!!
Szerintem pont az egyháznak kellett volna elzárkozni az állami politikától...neki más a feladata...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.