Az oroszok 49 százalékának meggyőződése, hogy Oroszország megőrizte nagyhatalmi státusát – derült ki a VCIOM állami közvélemény-kutató intézet hétfőn nyilvánosságra hozott felméréséből.

Minden második orosz nagyhatalomnak tekinti hazáját
Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI

Ez nyolc százalékpontos csökkenést jelent a tavaly mért értékhez képest. A megkérdezettek több mint egyharmada biztos abban, hogy Oroszország másfél-két évtizeden belül a világ vezető országai közé emelkedhet. 11 százalék nem ért egyet ezzel a megállapítással. A kételkedők aránya magasabb a 18-24 év közötti fiatalok körében (16 százalék), illetve a moszkvai és a szentpétervári lakosok között (17 százalék).

Az erő letéteményese a válaszadók 26 százaléka szerint a hadsereg, 22 százalék szerint az orosz nép, 17 százalék szerint pedig az elnök. A nagyhatalmi lét szintén fontos összetevőjeként nevezték meg a felmérés részvevői a független politikát, valamint az ország természeti kincseit és hatalmas területét.

A megkérdezettek 18 százaléka a fegyveres erők fejlesztését, 12 százaléka a Krím elcsatolását, 8 százaléka pedig a 2014-es téli olimpia megrendezését nevezte meg az országnak az elmúlt 10-15 évben elért legnagyobb sikereként.

A felmérés április utolsó harmadában, egy mintegy 2 ezer fős mintán készült.

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

RonaGyuri
tessenek mondani szerintetek - én tartok tőle, hogy nem sokkal kevesebb - nálunk hány% vélekedik Orbániáról hasonló módon? =))
tothjani
@RonaGyuri: Na jó de nálunk a 2/3-ad biztosan tudja hogy Európa katonai és gazdasági nagyhatalma vagyunk, mi védjük a határokat és ha mi nem pénzelnénk az EU-t akkor a németek már éhen pusztultak volna.
Hiszen nálunk a gazdaság teljesítménye 4-5% ami fenomenális, a Románok a 9%-al a fasorban sem vannak. :(
karma1
Hat b+ akarki akarmit mond is, Oroszorszag valoban eleg nagy is minden szempontbol: lakosainak a szamat tekintve, a mereteit, termeszeti kincseit tekintve nem a 170. helyen kullognak, az tuti...
Szeparepa2
Kivételesen egyetértek... sajnos ez az igazság... egyelőre legalábbis...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok