Megszüntetik az Európai Unió koszovói jogállamisági missziójának (EULEX) igazságügyi végrehajtási részét az uniós tagállami kormányok képviselőinek pénteki döntése értelmében, így ezentúl Koszovó lesz felelős minden átadott vizsgálatért, büntetőeljárásért és tárgyalásért.

A jogállamiság megteremtésének segítésére tíz évvel ezelőtt létrehozott EULEX jelenlegi mandátuma június 14-én jár le, a misszió ezután már az új megbízatás alapján folytatja működését.

A küldetés ezután egyes kiválasztott ügyek és tárgyalások nyomon követésére fog összepontosítani az ország igazságszolgáltatási intézményeiben, monitorozni fogja a koszovói büntetés-végrehajtási szolgálat munkáját, és operatív támogatást nyújt a Szerbia és Koszovó közötti kapcsolatok normalizálásához.

A módosított megbízatás hatálya 2020. június 14-ig tart. Erre a kétéves időszakra 169,8 millió eurós költségvetési keretet állapított meg pénteken a tanács. Ebből 83,6 milliót a misszió megbízatásának koszovói végrehajtására, 86,2 milliót pedig a szakosodott tanácsok és ügyészség támogatására különítettek el.

(MTI)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.