Összesen 11 kisbaba vesztette életét azután, hogy hollandiai kórházakban születésük előtt viagrát adtak az édesanyjuknak.

Tíz hollandiai kórház vett részt abban a kutatásban, amelybe olyan nőket vontak be, akiknek a méhlepénye nem megfelelően működött. Nekik egy szildenafil nevű szert adtak, amelyet köznapi néven viagraként ismernek, és mint köztudott, kitágítja az ereket. Először patkányokon végeztek kísérleteket, amelyek mind pozitív eredményt mutattak: a gyógyszer jobb véráramlást biztosított a méhlepényen keresztül, ezzel remélhetőeg elősegítve a gyermek növekedését és fejlődését.

A kutatást azonban múlt héten befejezték, amikor kiderült, hogy a vártnál több csecsemő született tüdőproblémákkal.

Összesen 93 nőt vontak be a kísérletbe és kaptak viagrát, 17 kisbaba született tüdőproblémákkal és 11 gyermek meghalt.

A kontrollcsoportban lévő másik 90 nő placebót szedett, az ő gyermekük közül 3-an szintén tüdőproblémával születtek, viszont egy kisbaba sem halt meg.

Jelenleg 10-15 asszony várja, hogy gyermekük érintett-e vagy sem.

11 kisbaba halt meg, mert születésük előtt viagrát adtak az édesanyjuknak a kórházban

A fotó illusztráció. Pixabay cco

Az orvosok most attól tartanak, hogy a gyógyszer magas vérnyomást eredményez a tüdőben, amitől a babák túl kevés oxigénhez jutnak. A kutatás vezetője egy holland lapnak beszélt a szörnyű felismerésről.

Szerettük volna megmutatni, hogy ez egy hatékony módja lehet annak, hogy elősegítsük a kisbabák fejlődését. De sajnos az ellentéte történt annak, amit vártunk. Ez teljesen lesokkolt engem. Nem szerettünk volna ártani a pácienseinknek

- mondta Wessel Ganzevoort.

Az ügyben vizsgálatot indítottak, habár semmi sem utal arra egyelőre, hogy nem jogszerűen jártak volna el a tesztek során

- írja a The Guardian.

Forrás: Blikk, The Guardian

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.