Az új generációk sokarcú világa belépett a püspökök közé, az egyháznak ismernie kell az őt körülvevő valóságot – mondta Ferenc pápa a fiatalokról szóló vatikáni szinódus lezárása után vasárnap délben.

Ferenc pápa a Szent Péter-bazilikában bemutatott misével zárta le a XV. rendes szinódust, amelynek középpontjában a fiatalok álltak.

A bazilika főoltáránál Lorenzo Baldisseri bíboros, szinódusi főtitkár a kontinenseket képviselő fiatalok gyűrűjében felolvasta a szinódusi atyáknak a világ fiataljaihoz intézett levelét. Kijelentette, a szinóduson a jelent és a jövőt képviselő fiatal generáció öröme, reményei, panaszai, szorongásai, nyugtalansága jutott felszínre. A levél szerint az egyháznak szüksége van a fiatalok lelkesedésére, közelségére és bizalmára is: "a mi gyengeségeink ne bátortalanítsanak el benneteket, törékenységünk és bűneink ne akadályozzák bizalmatokat".

Ferenc pápa: az egyháznak ismerni kell a fiatalok világát

Fotó: wikipedia CC BY-SA 2.0/Jeffrey Bruno

A mise után mondott beszédében Ferenc pápa kijelentette, a három hétig tartó püspöki tanácskozás során a világ különböző részein élő fiatalok élete és problémái kerültek felszínre. Ferenc pápa megjegyezte, a szinódus elsősorban a "meghallgatásról" szólt: "az egyház megpróbálta a valóságot olvasni, korunk jeleit megragadni".

A pápa a mai fiatalokat érintő kihívások között a digitális világot, a migráció jelenségét, a testiség és a szexualitás érzékelését, a háborúk és erőszak drámáját említette. Kijelentette: a fiatalok szinódusának eredményei máris érezhetők, "jó szüret volt és jó bort ígér".

Hangsúlyozta, hogy a püspöki tanácskozás célja nem kizárólag egy szinódusi dokumentum lefektetése volt, hanem a fiatalabb és idősebb generációk közti közös munka, egy új hozzáállás kialakítása, amelynek segítségével az egyház döntéseivel közelebb kerül a valósághoz.

Ferenc pápa délben mondott beszédében embertelen erőszakos cselekedetnek nevezte és élesen elítélte az egyesült államokbeli Pittsburgh egyik zsinagógájában szombaton történt, tizenegy életet követelő lövöldözést. A pápa az Úr segítségét kérte a társadalmunkban érezhető "gyűlöletgócok" eloltására.

Az október 3-án kezdődött, A fiatalok, a hit és a hivatástisztázás című szinódus zárójelentését szombat este közölte a Vatikán. A dokumentum többek között a nők egyházi szerepének kiterjesztését, a melegek egyházi életbe való bevonását és a szexuális visszaélésekkel szembeni erélyesebb fellépést szorgalmazza. A 167 fejezetet tartalmazó dokumentum a modern társadalmakat érintő számos kérdéssel foglalkozik a migrációtól kezdve a virtuális valóság veszélyén át, és olyan kényes témákat is érint, mint a melegek helyzete vagy az egyházat megrázó pedofilbotrányok.

Ez volt a harmadik szinódus, amelyet Ferenc pápa hívott össze a családról 2014 októberében tartott rendkívüli, majd a 2015 októberében rendezett rendes szinódus után. Egyházi gyakorlat szerint a szinódus zárójelentését a püspökök átadták a pápának, aki a következő hónapokban pápai dokumentummal erősíti meg vagy egészíti ki a szinódus eredményeit.

(MTI)

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

wagabund
szinódus a családról?...na, fából vaskarika...a zöme még pinát sem látott, nehogy családot..
cikicakk55
Nem vagyok vallásos,így nem ismerem a vallás hatalmát,csak annyit látok,hogy vannak akik túlzásba esnek. Nem tagadom istent,de addig még nem láttam,vagy találkoztam vele,kb annyira hiszek benne mint a földönkívüliekben. Mindegy, a hit szerintem jó dolog,ha jó célok eléréséért harcolnak a hittel. Ám az utóbbi időben azt hallom,mert én templomba nem járok,de azért hallom mik történnek ott,hogy Isten neve egyre kevesebbet szerepel,viszont Orbán Viktor, A Fidesz, a Migránsok, az idegen vallások amiket el kell taszítani,mert nem jó a mi tiszta kereszténységünknek ez számomra undorító.Egy normális fiatal,akinek a szülei vallásosan neveli a gyerekeit,szemben találja magát az ellentmondásokkal. Isten mindenkit szeret és mindenkin segít. Na ezt nem látják a fiatalok. Viszont egyre több pedofil botrány derül ki,egyre több apácáról derül ki,hogy nem is egy gyermeke van a Főtisztelendőtől. Így mit higyjen egy fiatal? Isten miért nem segít a nyomorult állapotban született gyerekeken,vagy a szüleiken. Miért engedi isten,hogy a politikusok, a papok raboljanak,mert azt teszik a papok is.Kapják a milliárdos támogatást a dolgozók által befizetett közpénzből,de nem az elesetteket támogatják vele,hanem a papok zsebei duzzadnak tőle. Közben még a misék alatt kalapoznak is.Nem tudom mennyi pénz jön így össze,de pár család téli tüzelőjére, a gyerekeknek rendes cipőre és kabátra futná egész biztos. Összefonódott az egyház a politikával és ezzel belépett a bűnösök és a bűnözők közé. ( persze tisztelet a nagyon ritka kivételnek,akit le is nulláznak még időben.)
human
@cikicakk55: Én is úgy látom, hogy vallásnak fontos funkciója van a társadalomban. Segít utat találni a való életben azoknak is akik maguktól nem találják. Ez pedig egy egészségesebb, hatékonyabb társadalmat jelent. Úgy gondolom, hogy Isten létezésén vitatkozni zsákutca és a hit lényegének teljes félreértése. Isten akkor létezik, ha hisznek benne. Azaz azok számára létezik akik hisznek benne.
cikicakk55
@human: Teljesen igazad van. Amennyiben hisznek Istenben és úgy is élnek,mint ahogy Isten elvárja tőlük,akkor azokat az embereket tiszteletben is tartom. Ám a vizet prédikál és bort iszik dolog,az nagyon undorító dolog. Isten nevével és létezésével,vagy nem létezésével vissza élni mocskos dolog. Én ismerek elég sok idős embert,akik őszintén hisznek istenbe,de Ők úgy is élnek,hogy Isten nem vethetne a szemükre semmit. Természetesen egy egész életet leélni apróbb bűnök nélkül lehetetlen,de tudni kell különbséget tenni a bűn és az aljas bűn között.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.