Átadták hétfőn a magyar kormány támogatásával felújított beregszászi Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színházat.

110 millió forintból újított fel a kormány egy kárpátaljai színházat

Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár köszöntőjében felidézte, hogy a 25 évvel ezelőtti ukrajnai körülmények egyáltalán nem voltak kedvezőek a színházalapításhoz. Gazdasági csőd felé tartó ország, bizonytalan politikai helyzet és kiszámíthatatlan mindennapok voltak az adottságok, viszont egy maroknyi színészcsapat mégis úgy döntött, lesz Beregszászban magyar teátrum, miközben nem volt fizetés, sőt még fűtés és víz sem abban a teremben, ahol a próbák megkezdődtek.

"A beregszászi magyar színház szerepe kezdettől fogva több, mint a nézők és a színészek összekötése: a kárpátaljai magyarság színháza lett. Egy olyan hely, ahol nemcsak együtt sír és nevet a közönség, de ahol a magyar szívek együtt dobbanhatnak meg"

- fogalmazott államtitkár.

A mai kárpátaljai helyzetről szólva Potápi Árpád János kifejtette, hogy a körülmények nem jobbak, mint 1993-ban voltak, hiszen béke helyett háborúskodás, bizonytalanság van Ukrajnában.

"Ma mégis egy felújított magyar színház átadásán gyülekeztünk össze, mert az alapítókkal együtt hisszük, hogy a magyar kultúra színtereire minden időkben szükség van"

- hangsúlyozta. Hozzáfűzte: a magyar iskolák, kulturális terek megtartása stratégiai kérdés a magyar közösség megmaradása szempontjából. A magyar kormány ezért támogatja a kárpátaljai magyar oktatási és kulturális intézmények működését és fejlesztését, ezért járult hozzá ahhoz, hogy a beregszászi magyar színház méltó körülmények között végezhesse munkáját.

Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke, az ukrán parlament képviselője, a beregszászi színház korábbi dramaturgja felidézte: az épület a 16. században vendégfogadó, majd szálló volt, amelyben egykor megszállt Kazinczy Ferenc és Petőfi Sándor is, ott lépett fel először Fedák Sári, akinek a közelmúltban állítottak szobrot a színház előtti téren.

A politikus elmondta, hogy a magyar kormány 110 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyújtott a teljes körű felújításhoz a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának a közreműködésével. A támogatásnak köszönhetően több mint 45 helyiség – szobák, irodák, termek, közlekedők, vizesblokkok, öltözők, tárolók, lépcsőfeljárók – újult meg a színház épületében.

Kacsur András, a teátrum igazgatója azt emelte ki, hogy a beregszászi színház társulata a sok megpróbáltatás után immár méltó körülmények között folytathatja a munkáját.

9 hozzászólásarrow_drop_down_circle

anka
Magyarországon nincs szegény ember, nem kell az oktatás a kultúra és csupa-csupa egészséges ember van! - itthon nem kel! a pénz rendben van minden! - na de szavazat vásárlásra igen!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
gazdag dezső
Talán mostmár véget klellene vetni ezeknek az óriási osztogatásoknak.!! Van sajnos itt nálunk is sok helyea pénzeknek ! Nem kellene osztogatni külföldre a Magyar nép pénzét !! Hogy képzeli ezt Orbán elnök ?? Ossza családja vagyonát szanaszét,de Magyar népét ne !!! Erre nem hatalmazta föl a nép!!
Nessy
Kutyaliter sokba kerülnek az ukrán szavazók! Ha a fele magyar, már sokat mondtam, aki kettős állampolgárságot szerzett! De most majd az unió dolgába is belevau. Talán végig kellene gondolni az ukránok elleni szankciókat, drága külügyérünk! Nem gondolja, hogy ez más nemzetállam belügyeibe való beavatkozás? Ja, az jogos, csak a mienkbe ne szóljon bele senki!
m73
Hogy rohadnál meg orbán!Itt meg wc papírra sincsen pénz a kórházakban!
desiro
@gazdag dezső: "Ossza családja vagyonát szanaszét"
Sajnos az is a miénk , tőlünk lopta!!!
Larsemanta
Szeretnéd megtalálni egy nő egy éjszakát? Látogatás a = = > www.3xDate.top
Pálinkafőző Rézüst
No akkor került az egész 10 millába,100 milla meg ment a zsebekbe... Új Magyarország!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.