Az Európai Unió számára elegendő lenne, ha a brit parlament megszavazná a Brexit feltételrendszerét rögzítő megállapodást – közölte Margarítisz Szkínász, az Európai Bizottság vezető szóvivője pénteki brüsszeli sajtótájékoztatóján.

Brexit: már az is elég az EU-nak, ha valamit elfogad a brit alsóház

A szóvivő elmondta: az uniós tagság megszűnését rögzítő dokumentum szükséges és elégséges feltétel a rendezett körülmények közötti Brexithez.

A múlt heti EU-csúcson született kompromisszumos megoldás szerint az Európai Unió május 22-ig tartó halasztásba egyezett bele, de ehhez a Brexit-egyezményt a korábbi kilépési határidőig, vagyis brit idő szerint péntek éjjel 23 óráig, közép-európai idő szerint éjfélig jóvá kell hagynia a brit parlamentnek.

A konzervatív párti brit kormány pénteken újból a ház elé terjesztette az eddig kétszer is nagy többséggel elutasított 585 oldalas Brexit-egyezményt vitára és szavazásra, leválasztva e jogilag kötelező erejű dokumentumról a 26 oldalas politikai deklarációt, amely egyelőre vázlatosan körvonalazza az Egyesült Királyság és az Európai Unió majdani kapcsolatrendszerének alapelveit. A dokumentumról a nap folyamán szavaznak újra.

Elfogadott Brexit-megállapodás nélkül Londonnak április 12-ig kell jeleznie a Brexit-folyamat további menetével kapcsolatos terveit, és azt, hogy részt akar-e venni a május végén esedékes európai parlamenti választásokon. Ettől függ, hogy az EU hajlandó lenne-e megfontolni a Brexit további halasztását a megállapodás nélküli kilépés elkerülése végett.

Forrás: MTI

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.