A várakozásoknak megfelelően a centrista Kék-fehér pártot vezető Beni Ganzot bízta meg az új izraeli kormány megalakításával Reuven Rivlin államelnök szerdán, miután a jobboldali Likud párt elnöke, Benjámin Netanjahu eddigi miniszterelnök hétfőn visszaadta kormányalakítási megbízatását.

Megvan az új izraeli kormányfő
Beni Ganz – fotó: Youtube

"Liberális egységkormány létrehozását ígértem, és ezt is tervezem megtenni"

- mondta Beni Ganz szerda este a kormányalakítási felkérés elfogadásakor mondott beszédében, miután a Kék-fehér párt delegációja megbeszélést folytatott Rivlinnel.

"Sorsdöntő napokat élünk. Az előttünk álló hatalmas kihívások megkövetelik a kormány felállítását"- mondta Rivlin, arra utalva, hogy tavaly december óta csak korlátozott jogkörű átmeneti kormány vezeti az országot.

De nem lesz új kormány mindaddig, amíg nem szűnik meg a teljes lakossági csoportok kiközösítése, amíg nem szándékoznak egységre lépni a nagy és kis pártok, amíg nem születnek kompromisszumok – tette hozzá.

Megbízatásáról értesülve Ganz elsőként Benjámin Netanjahut invitálta már csütörtökre egyeztető megbeszélésekre. Netanjahu ezt elfogadta, de bejelentette, hogy pártjával a tárgyaláson továbbra is a teljes jobboldali-vallásos blokkot képviseli, vagyis a kneszet 55 törvényhozóját.

A Likud szerdán ismét értekezett a vele szövetséges jobboldali és vallásos pártok vezetőivel a koalíciós tárgyalások újabb fordulójáról.

Netanjahu után Ganznak is négy hete lesz egy parlamenti többséggel bíró kabinet összeállítására. A Kék-fehér elnökének esetleges kudarca esetén újabb 28 napos időszak következik, amikor a kneszet bármely képviselője megkísérelheti a kormányalakítást, ha írásban mögé áll a képviselők több mint fele, vagyis legalább 61 honatya. Ha ekkor sem születik új kormány, akkor a kneszet feloszlatja magát, és új választásokat írnak ki 2020 elejére.

Idén kétszer rendeztek előrehozott választásokat Izraelben. Először április 9-én, amely után Benjamin Netanjahu nem tudott kormányt alakítani, mert Avigdor Liberman megtagadta részvételét kabinetjében, és nélküle mindössze hatvan képviselő támogatását sikerült megszereznie.

Netanjahu a kneszetben új választások kiírását szorgalmazta a felkérés visszaadása helyett, annak reményében, hogy koalíciós partnereivel együtt hatvanegy mandátumot szerezve létrehozhatja újabb jobboldali-vallásos kabinetjét.

A szeptember 17-én megismételt parlamenti voksoláson azonban a Netanjahu mellett álló pártok csak ötvenöt mandátumhoz jutottak. A kormányfő támogatásukkal mégis elsőként kapott felkérést Rivlintől a kormányalakításra, miután Ganz mögé kevesebben sorakoztak fel.

(MTI)

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Jozefina
Nem értem ezt a cirkuszt miért csinálják???
durbincs
@Jozefina: kedves maga semmit sem ért - lehet ha művelné magát ?
CsipkeRózsa
Ezek szerint még nincs meg az új kormányfő, hiszen új kormány még nem alakult, addig Beni Ganz csak kormányfőjelölt.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok