Törökország nem megbízható partnere az Európai Uniónak, meg kellene szakítani vele a csatlakozási tárgyalásokat – jelentette ki Alexander Schallenberg osztrák külügyminiszter hétfőn Brüsszelben, az EU-tagországok külügyminisztereinek tanácskozásán osztrák sajtójelentések szerint.

"Törökország nem megbízható partnere az Európai Uniónak" – kemény kritikát kapott Erdogan
Fotó: MTI/Fischer Zoltán

Karl Nehammer belügyminiszter pedig egy lapinterjúban azt közölte:

vannak arra utaló jelek, hogy Törökország állhat a közelmúltban Bécsben lezajlott összetűzések mögött.

Az EU-nak határozott politikát kellene folytatnia Ankarával szemben, szilárd értékek alapján – vélekedett Schallenberg Törökország líbiai háborúja, valamint észak-iraki hadműveletei kapcsán. A külügyminiszter

"újabb provokációnak" nevezte azt a tervet, hogy az isztambuli Hagia Sophiát múzeumból mecsetté alakítják át.

Ausztria és Törökország között nemrég diplomáciai feszültség alakult ki azt követően, hogy Bécsben törökök ultranacionalista és szélsőjobboldali csoportja rátámadt kurd és baloldali tüntetőkre. Karl Nehammer emiatt egy lapinterjúban keményen bírálta Törökországot. Kijelentette: találtak arra utaló jeleket, hogy Törökország állhat a zavargások mögött.

Kifejtette: 22 személy került a rendőrség látókörébe, részben török állampolgárok, részben pedig török migrációs hátterű osztrákok; egyikük tagja a szélsőjobboldali Szürke Farkasok (Graue Wölfe) elnevezésű szervezetnek. Arról is szót ejtett, hogy a törökök professzionális eszközök segítségével szűrték ki a tüntetés kurd résztvevőit. Hozzátette: a nyomozás felgyorsítása érdekében megbíztak egy munkacsoportot, amely az állambiztonsági hivatal közreműködésével folytatja a munkát.

Leszögezte:

diplomáciai síkon is következményei lesznek, ha bebizonyosodik, hogy Törökországnak szerepe volt az eseményekben.

Ez egyben azt jelentené, hogy Ankara közvetetten beavatkozást hajtott végre egy EU-tagországban – tette hozzá.

(MTI)

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Jozefina
Teljesen igaza van az osztrák politikusnak!!! Törökországot az EU közelébe se szabadna engedni!!!??? Minden EU országban élő törökör, akik kettős állampolgárok, fel kellene szóllítani arrahogy melyik állampolgárságot akarják, Azét az országét-e amelyik ben élnek, vagy a törököt. Ha a törököt választják, akkor meg szépen haza küldeni őket!!!??
namihami
Oké, igaza van. Az igazhitűek nem megbízhatók. De akkor, a kép tanulsága szerint, egy másik európai főenyveskezűvel miért jattolgat? Nem félti a kezét, zsebét, pénzét? Megszámolta a pacsi után az ujjait, hogy mind megvan-e?
Csak tanácsolom, nem árt óvatosnak lenni Európa ragadósmancsújával sem.
namihami
@namihami: Még nem ébredtem fel és elnéztem. Ez a másik, Európa jövendőbeli másik szégyene (ha esetleg mégis bekerülne). Ezzel pacsizhat, egymástól lopnak.
kokopelli
...az Orbán-tábornak csak az olyan Erdogánfélék maradnak!A sógorok és a németek már párszor kiosztották
a fényestekintetű Effendit,mert a náluk dolgozó törökök elsősorban azon országok törvényeit kell hogy betartsák,
és nem a régen elavult török történelmi szokásaikat!A vendégjoggal való visszaélés ugyanis "visszataszító" és
primitív szokás!
Merhaba effendi!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.