A francia nemzetgyűlés kedden jelentős többséggel elfogadta első olvasatban a radikális iszlám elleni törvénytervezetet.

Az 577 fős alsóházban az 563 jelenlévő képviselő 347 igen szavazattal 151 nem ellenében és 65 tartózkodás mellett szavazta meg a "köztársaság elveinek megerősítését" célzó kormányjavaslatot, amelynek célja megakadályozni a szeparatizmust, vagyis azt, hogy vallási vagy etnikai hovatartozás alapján egyes csoportok elkülönülhessenek a társadalmon belül.

A szöveget az ellenzéki jobboldal nem támogatta, mert nem tartotta elég hatékonynak az iszlamizmussal szemben, míg a baloldal azért szavazott nemmel, mert szerinte a javaslat felerősíti a muzulmánokkal szembeni diszkriminációkat.

A törvénytervezetről március 30-án kezd vitázni a szenátus, ahol az ellenzéki jobbközép van többségben.

A 2015 januárjában kezdődött dzsihadista merényletek óta az iszlám vallás megszervezésének kérdése, illetve a radikális iszlám visszaszorítása állandó téma a francia közéletben. 

A kormány tervezete elsősorban technikai eszközökkel kívánja az állam és a közélet világnézeti semlegességét megerősíteni.

Az intézkedések közül az egyik legfontosabb, hogy minden állami támogatást élvező egyesületnek el kell magát köteleznie "a köztársaság értékei és elvei mellett".

Hazánk egy olyan szeparatizmus betege, amely közül a legjelentősebb, az iszlamizmus, a nemzeti egységet támadja

- fogalmazott a vitát megnyitó beszédében a szöveget bemutató Gérald Darmanin belügyminiszter, aki szerint a legjobb gyógyír a szekularizáció lehet. A tárcavezető a múlt héten egy televíziós vitában Marine Le Pent, a radikális jobboldali Nemzeti Tömörülés vezetőjét azzal vádolta meg, hogy "puhányabb" az iszlamizmus elleni küzdelemben, mint Emmanuel Macron pártja.

Hír:MTI
Kép:Pixabay

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

ómió
De egyúttal legalább legalizálta az illegális migrációt is!?
1984
@ómió: Már megint kifordítod a valóságot és terelsz, te geci hazug náci.

Ez a legutolsó, amibe a te fajtád belerúghat, de te mégis belerúgtál.
Undorító kekeckedő buzi kis fasiszta vagy.
Imádkozz, hogy ne legyen igazi polgárháború Magyarországon, mert ha lesz, nektek annyi !!!
B-közép?
Megy a levesbe az egész bagázs! mindenkistül

Gondold újra, tervezd újra faszszopó fidesznyikes!
ómió
@1984: Véresmancsú bolsevik szarkupacként fenyegetőzöl, bolsi mocsadék!? 56-ban a magadfajta bolsi hernyó a latrina mélyén húzta meg magát! Csak a szovjet efftársai "segítették" onnét ki! Most Brüsszel nem küld efftársi tankokat, fajtetü, ne áltasd magad! Ha itt valami lesz, visszatempózhatsz a latrina mélyére, mocsadék! Odavaló vagy!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.