Szlovákia az unióban Magyarország után másodikként hagyta jóvá a Szputnyik V felhasználását.

Szerződésszegés miatt Szlovákiának vissza kell szolgáltatnia a számára leszállított Szputnyik V vakcinát – közölte az orosz oltóanyagok fejlesztését finanszírozó és külföldi gyártását menedzselő Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap (RFPI) csütörtökön a Twitteren.

Sajnálatos módon, a hatályos szerződést megsértve a szlovák Gyógyszerfelügyeleti Állami Intézet (SIDC) szabotázst követett el, szándékosan olyan laboratóriumba küldve tesztelésre a Szputnyik V-t, amely nem tartozik az EU gyógyszerfelügyeleti hálózatához, noha ilyen laboratóriumok hozzáférhetők voltak

– állt a RFPI közleményében.

A szlovák szakhatóság korábban kifogásolta, hogy az Oroszországból érkezett vakcina nem egyezik meg azokkal a mintákkal, amelyeket az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) vizsgál, és amelyet a The Lancet szakfolyóirat is tanulmányozott. Ezt az állítást a RFPI hazugságnak minősítette.

Az SIDC dezinformációs kampányba kezdett a Szputnyik V ellen és újabb provokációkra készül. A SIDC azon állítása, miszerint a Szlovákiába eljuttatott Szputnyik V-szállítmány nem ugyanolyan tulajdonságokkal rendelkezik, mint a The Lancet által leírt vakcina, hamis hír

– állította az RFPI a Kommerszant című lap beszámolója szerint.

Moszkva visszakéri a Szputnyik V-szállítmányt Szlovákiától

Az orosz szuverén alap hangsúlyozta, hogy a vakcinaszállítmányokat a Gamaleja Intézet szigorú minőségellenőrzésnek veti alá, és annak minőségét 59 ország szabályozói megerősítették.

Az RFPI azzal a kéréssel fordult a szlovák kormányhoz, hogy az EU által hitelesített laboratóriumba küldje tesztelésre a vakcinát, és április 6-án levelet küldött a vakcina visszaszolgáltatását kérve a sokszoros szerződésszegés miatt, mégpedig azért, hogy más országokban még fel lehessen használni.

Szlovákia, amely az Európai Unióban Magyarország után másodikként hagyta jóvá a Szputnyik V felhasználását, március 1-jén kapta meg az első, 200 ezer adagos vakcinaszállítmányt, amelyet a felhasználás előtt a szlovák szakhatóságnak ellenőriznie kellett. A szerződés Pozsonyban komoly politikai ellenállásba ütközött, ami Igor Matovic szlovák miniszterelnök lemondásához vezetett.

Forrás: MTI

Címlapkép: MTI/Komka Péter

11 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Nyírfa
A szlovákok előtt megemelem a svájci sapkám.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Nyírfa
A szlovákok előtt megemelem a svájci sapkám.
Toller Béla
Persze, ne maradjon ott semmi bizonyíték ! Vagy adják át önként az egész labortechnikát, hadd lássák az oroszok, mire kell vigyázni legközelebb ! Mint a novicsoknál !
folt
Nyilvánossá kell tenni a vizsgálati eredményeket.

És miért nem kaptak hozzá papírokat?

És miért adta oda nekik a magyar kormány? Titkolódznak vagy nekik sincs papírjuk?

"Súlyos gondot sejt az európai gyógyszerhivatal az orosz oltás körül

Sajtóértesülés szerint az Európai Gyógyszerügynökség a következő időszakban azt vizsgálja, hogy az orosz Szputnyik V koronavírus-vakcina klinikai tesztelése során betartották-e az ezzel kapcsolatos nemzetközi etikai szabályokat."
kokopelli
Szlovákia nem tehet róla,hogy a ruszkiknál még mindig "áll az idő"!
kereső
Nálunk is volt egy kis "kavarodás" a szputnyik körül. A felkért külsős szakértők kiszálltak a vizsgálatból, mert ellentmondásos volt a dokumentáció, nem volt teljes körű, ill. a küldött minta a a vizsgálathoz nem egyezett a dokumentumban leirtakhoz. Ennek ellenére orbán/szijjártó engedélyezte, az OGYEI felelős???! szakembere? meg rányomta a pecsétjét. Már csak az a kérdés, ténylegesen mivel is oltják a magyar lakosságot?
Mondjuk a kinai vakcinánál még ennyi sem történt. Ott nem volt dokumentáció sem- csak a gyártó leirása. A vizsgálattal meg 72 óra alatt végzett a labor.Mivel is oltják a lakosságot???
ómió
Akkor a szlovákoknál is ugyanolyan "haladó a baloldal", mint nálunk!
Toller Béla
Tényekkel nem vitatkozik az ember ! Ha azonos, a szlovák labor bukott, ha meg nem, akkor a kimondhatatlan nevű orosz adminisztráció bukfencelt még egyet ! De azért az vicces, hogy Szlovákia Magyarországtól kér laborsegítséget a vita eldöntéséhez ...miben reménykedik a kis szomszéd ?
Eladott Ország
Nálunk a felcsúti puhos volt az engedélyező hatóság az orosz és kínai vakcináknál és lehet oszolni.
division
Azért ez az egész a szlovák kormánnyal is összefüggésben áll, fene tudja ki mond igazat.
kokopelli
...felnőtt jólfizetett férfiak(?) "add vissza a babaruhám" játéka!?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.