Több mint egymilliárd euró adózás utáni nyereséget ért el az idei első negyedévében a BioNTech német biotechnológiai kutatóvállalat, amely a Pfizer amerikai gyógyszeripari óriáscéggel kifejlesztette az Európai Unióban elsőként engedélyezett védőoltást az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) okozta betegség (Covid-19) ellen.

Egymilliárd eurónál is nagyobb a BioNTech nyeresége
Fotó: MTI/Balázs Attila

A 2008-ban indított feltörekvő technológiai vállalkozás – startup cég – a hétfőn közölt beszámolója szerint 1,128 milliárd euró (406 milliárd forint) adózás utáni nyereséget ért el a január-márciusi időszakban, az egy évvel korábbi 53,4 millió eurós veszteség után.

Az árbevétel 2,048 milliárd eurót tett ki, az előző évi 27,7 millió euró bő hetvenszeresét. A növekedés a Covid-19 elleni – Comirnaty márkanévvel forgalmazott – oltóanyag iránti keresletnek tulajdonítható.

A Pfizerrel kifejlesztett készítmény a BioNTech első terméke. Az idén május elejéig mintegy 450 millió adagot szállítottak ki a megrendelőknek. Az év végéig 1,8 milliárd adagra van biztos megrendelés, így a BioNTech 12,4 milliárd euró bevételhez juthat. További megrendelésekre is számítanak, és azzal számolnak, hogy az idén hárommilliárd, jövőre pedig több mint hárommilliárd adagot gyártanak.

Az eredetileg daganatos betegségek gyógyítására szolgáló szerek fejlesztésére szakosodott BioNTech a története első 12 évében jelentős részben kockázati tőkéből működött és rendre veszteséget termelt, ami megszokott a biotech startup ágazatban. Fő tulajdonosa – nagyjából 50 százalékos tulajdonrésszel – az alapítók közé tartozó Thomas és Andreas Strüngmann. A világ leggazdagabb emberei között számon tartott német testvérpár a Hexal nevű gyógyszergyártó cégük sikerével került a dollármilliárdosok közé.

A Covid-19 elleni vakcina révén világhírűvé vált magyar kutató, Karikó Katalin 2013-ban csatlakozott a nagyjából 1500 embert foglalkoztató céghez.

Ugur Sahin társalapító, a BioNTech vezérigazgatója a napokban egy sajtóbeszélgetésen kiemelte, hogy tavaly értek el először nyereséget – az adózás utáni profit 15,2 millió volt a 2019-es 180 millió euró veszteség után –, ezt azonban nem veszik ki a cégből, hanem mind fejlesztésekre, kutatásokra fordítják.

Forrás: MTI

Fotó: MTI/Balázs Attila

8 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
division
@Rockxy: Sőt, kalasnyikovot is. Benne van a vakcinákban láthatatlan formában, és amikor beoltanak, azonnal el is sül...
Yoda69
@verőce21: Meg a NER lovagok, akik magyar emberek halálán gazdagszanak.
Qqberci
Majd Mérszaros Lölő jól felvásárolja őket!...
Pálinkás Pál
nem a pénzről szól ez a hiszti...á...dehogy..
ómió
Jutott belőle Kirikiades efftársnőnek is?
Namely
"ezt azonban nem veszik ki a cégből, hanem mind fejlesztésekre, kutatásokra fordítják."

Ajajaj... tehát várhatjuk az újabb naaaaaggggyyyyonnnnvessssssszélllyyyyesssss vírusokat.
#mindmeghalunk
#pfizert-a-macskáknak-is
#kötelezőoltás
#védettségi-igazolványt-mindenkinek

Heil Pfizer!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.