Egyre több koronavírus-fertőzött vagy a vírus okozta COVID-19-ből éppen felépült ember betegszik meg Indiában egy ritka és halálos kimenetelű gombás fertőzésben – közölték hétfőn indiai orvosok.

Halálos gombás fertőzés terjed Indiában a Covidból felépült betegek között

Fotó: Pixabay

A "fekete gombaként" is ismert mukormikózis fertőzés előfordulása a COVID-19-en átesett páciensek körében csaknem négyszer-ötször olyan magas, mint a világjárvány előtt. A fertőzés kifejezetten agresszív a legyengült immunrendszerű pácienseknél, és ha nem kezelik időben, akkor halált okozhat.

A legnagyobb veszélyben azok a koronavírus-fertőzöttek vannak, akiknek elhanyagolt cukorbetegségük is van, illetve azok, akiket szteroidokkal kezeltek, vagy hosszú időt töltöttek intenzív osztályon. A feketegomba-fertőzés során elfeketedhet vagy elszíneződhet a beteg orra, látászavar és mellkasifájdalomalakulhat ki.

A csaknem 120 millió lelket számláló nyugat-indiai Mahárástra államban már 300 feketegombás esetet jelentettek, illetve hasonló számokról tudni Gudzsarát államból is, ahol eddig már négy nagy településen, köztük a legnagyobb városban, Ahmedábádban is azonosították a ritka fertőzést.

David Denning, a Manchesteri Egyetem professzora szerint más országokban is észleltek ilyen eseteket, de Indiában kifejezetten magasabbak az arányok a nagy számú, elégtelenül kezelt cukorbeteg miatt. India továbbra is a koronavírus-járvány által leginkább sújtott ország a világon az Egyesült Államok után, eddig közel 23 millió fertőzöttet regisztráltak.

Forrás: MTI, HáziPatika

Címlapkép: Pixabay

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

KisGenyo2
India: 23 millió fertőzött az 1380 millió lakosból: 1,6%
Magyarország: 0,79 millió fertőzött a 9,7 millió lakosból: 8,1%
USA: 32,8 millió fertőzött 330 millió lakosból: 9,9%
Nagyon az elején vannak még az indiaiak. Mi lesz ott, amikor lesz 120-130 millió körüli fertőzött?
verőce21
Ismét egy pontatlan, félrevezető újsághír a covid fertőzöttekről...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.