Erről is beszélt a volt miniszter a Hírklikk portálnak. 

"Nem lennék meglepve, ha végül a japánok úgy döntenének, hogy nem rendezik meg a nyári olimpiát”

- mondta el a lapnak Kökény Mihály, egészségügyi szakértő, korábbi miniszter.

Kökény Mihály: "Nem lenne meglepő, ha lemondanák az idei nyári olimpiát"

Fotó: Charly TRIBALLEAU / AFP

Már csak 71 nap van hátra, és Kökény szerint még ha csökkenésnek is indulna a megbetegedések száma, arra nem számíthat senki, hogy az olyan tempóban menne végbe, ami biztonságossá tenné a játékok megtartását.

„Be lehet-e utazni az országba?... Várható-e, hogy az ország megnyílik a nyári turistaszezonra?” – olvashatók a kérdések a Külgazdasági és Külügyminisztérium konzuli szolgálatának Japánra vonatkozó részében, s mindkettőre rögtön ott is áll a hivatalos válasz: „Nem”. Mindez a már egyszer elhalasztott Tokiói Olimpiai Játékok megkezdése előtt 71 nappal.

Nem véletlenül nem várható a beutazási tilalom feloldása az ázsiai szigetországban: a koronavírus-járvány újabb hulláma felfelé menő ágban van: május 5.-12. között napi átlagban 6142 ember fertőződött meg. Eddig összesen 661 ezren kapták meg a vírust, ami a 126 milliós lakosú országban nem tűnik riasztóan soknak, de a trend már igen. A 63 600 letesztelt ember 8,2 százaléka volt pozitív egy nappal ezelőtt. Május 12-i összesített adat szerint 11 ezren hunytak el a COVID19 fertőzés következtében, ezekben a napokban a halálos áldozatok száma meghaladja a napi százat (május 12-én 123 volt).

Amiben jobban állunk az az, hogy nálunk lefelé tartónak látszik a járvány újabb hulláma (bár mára ismét növekedésnek indult a friss fertőzöttek száma). Ez a beoltottságnak köszönhető: ugyanis már lassan közelít az 50 százalékos átoltottság (igaz, csak az első oltás esetén), míg Japánban a lakosságnak csak a 2,9 százaléka van beoltva, a második oltást pedig csak egy százaléka kapta eddig meg.

Forrás: Hírklikk

Címlapkép: Charly TRIBALLEAU / AFP

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.