Az Európai Unió élesen bírálta, hogy Moszkva Andrej Pivovarovot, a Nyitott Oroszország ellenzéki szervezet volt igazgatóját nemkívánatos külföldi civil szervezetben való részvétellel gyanúsítja, és a férfi azonnali szabadon bocsátásra szólított fel – közölte az Európai Unió külügyi szolgálatának (EEAS) szóvivője.

Az uniós külügyi szolgálat szerint Andrej Pivovarov meggyanúsítása és leszállítása egy indulni készülő repülőgépről nem elszigetelt eset, hanem a civil társadalom, a kritikus, ellenzéki hangok és a független sajtó terének oroszországi csökkenését bizonyítja.

Az EU Andrej Pivovarov szabadon engedésére szólította fel Oroszországot

Fotó: Kirill KUDRYAVTSEV / AFP

Az EU arra szólítja fel az orosz hatóságokat, hogy haladéktalanul és feltétel nélkül engedjék szabadon Pivovarovot. Az unió ismételten azt sürgeti, hogy Moszkva helyezze hatályon kívül a nemkívánatos szervezetekre vonatkozó jogszabályokat, és hozza összhangba őket az európai és nemzetközi emberi jogi jogszabályok, köztük az Európa Tanács emberi jogi európai egyezménye alapján szabadon vállalt kötelezettségeivel.

Pivovarovot hétfő este szállították le a LOT lengyel légitársaság már a kifutópálya felé guruló repülőgépéről. Kedden nemkívánatos külföldi civil szervezetben való részvétellel gyanúsította meg az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) Krasznodari területi parancsnoksága. Az SZK szerint Pivovarov tavaly augusztusban egy külföldi, Oroszországban nemkívánatosnak minősített szervezet tagjaként agitációs jellegű anyagot tett közzé a szervezet támogatására. A gyanúsítottat többször is adminisztratív felelősségre vonásban részesítették, amiért részt vett a nemkívánatos szervezet tevékenységében.

Forrás: MTI

Címlapkép: AFP

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Csizmás Kond
...mikor lesz az ilyen lószartsemérő felszólításoknak vége ?
rokker33
Mi köze az Eu nak, hogy Oroszország mit csinál?? Nem uniós tag ráadásul egy árulót kaptak el.Jogos a letartóztatásba helyezés ,ha információkat szivárogtat más országnak! Miért nem szólítják fel É Koreát, hogy fejezze be az indokolatlan gyilkolást és csináljon valamit a több millió éhező sovány emberrel,akik nap mint nap szenvednek!!Érdekes a világot az a rész nem érdekli csak Oroszország európai unió meg az USA létezik!!!
csak úgy....
ismét divat az ártatlanok bebörtönzése!- akiknek nincs más bünük ,mint ki merték nyitni a szájukat!
csak úgy....
putyin és orbán között az a lényeges különbség,hogy viktor (egyenlöre) még nem meri (koholt vádakkal) börtönbe vágni az ellenzéket!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.