Az izraeli egészségügyi minisztérium szerint a delta variáns megjelenése előtt 94,3 százalékban védett a koronavírus okozta betegségtől (Covid–19) a Pfizer vakcinája, az új változat esetében azonban ez az arány 64 százalékos.

A Pfizer kevésbé hatékony a delta variánssal szemben, de a súlyos tünetek kialakulását megúszhatjuk vele

Fotó: pixabay.com

Mindezt a Jediót Ahronót című izraeli lap hírportálja, a ynet közölte, és az MTI fordította le és a Telex idézte.

A kórházba kerülés és a súlyos megbetegedés ellen azonban továbbra is hatékony a vakcina. Enyhe tünetekkel megúszták azok a fertőzést, akiket már korábban beoltottak.

Az adatok szerint korábban – május 2. és június 5. között – a vakcina 98,2 hatékonysággal megelőzte a kórházi ápolást igénylő, súlyos eseteket. Június 6. és július 3. között viszont 93 százalékra csökkent ez az arány is.

Az Indiából eredő delta variáns okozta negyedik járványhullámban sok, oltással védett ember is megfertőződött Izraelben, viszont a kritikus állapotban kórházba kerülők aránya sokkal lassabb ütemben és mérsékeltebben emelkedik, mint az előző hullámokban. A minisztérium szerint múlt pénteken az új fertőzöttek 55 százaléka oltott volt.

A vakcinák hatékonyságával összefüggő hír, hogy  indiai tudósok megvizsgálták, az AstraZeneca-oltás – amelyet ők Covishield néven tartanak számon – védelmet ad-e a delta-variáns ellen is. Az Index által ismertetett kutatás eredménye szerint az emberek 16 százalékának a szervezetében nem képződtek antitestek a variáns ellen.

Ennek fényében is javasolt lehet egy harmadik oltást beadni az idős férfiaknak (a nők szervezetében általában magasabb az antitestek száma, ezért ott erre szerinte nincs szükség), valamint a krónikus betegségekben szenvedőknek.

Forrás: telex.hu/index.hu

Címlapkép: pixabay.com

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Pálinkás Pál
nos..tisztázzunk valamit...egyik oltás sem "hatékony" maga a vírus ellen...a vakcina csak az immunreakciót indítja el,több kevesebb sikerrel...tehát a vírust az immunrendszered küzdi le, az oltás csak katalizátor...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.