Tavaly emlékezetes tüntetési hullám indult Belaruszban, miután Alekszandr Lukasenko igencsak vitatható körülmények között 80 százalék feletti eredménnyel hatodszor is megnyerte a választásokat. A demonstráció során rengeteg embert letartóztattak, többen meg is haltak.

Joe Biden amerikai elnök a szankciók elrendeléséről szóló elnöki rendelet aláírását követő közleményében úgy fogalmazott:

„Az Egyesült Államok továbbra is kiáll az emberi jogok és a véleménynyilvánítás szabadsága mellett, miközben szövetségeseinkkel és partnereinkkel közösen vonjuk felelősségre a Lukasenko-rezsimet.”

Amerika újabb szankciókkal sújtja Fehéroroszországot az elcsalt választások miatt

Fotó: PETRAS MALUKAS / AFP

Biden szerint mindazoknak, akiknek fontosak az emberi jogok, a szabad és tisztességes választások és a véleménynyilvánítás szabadsága, ki kell állniuk az elnyomás ellen. A közleményben arról is írnak, hogy Lukasenko választási csalást követett el, amit brutális elnyomó kampány követett.

A mostani rendelet lehetővé teszi, hogy szankciókat vezessenek be a Lukasenko-kormány további tagjaival szemben, beleértve a belarusz gazdaság biztonsági, energetikai, dohányipari, építőipari és szállítási ágazatában mozgó személyeket is. Büntetőintézkedéseket vezetnek be a pénzmosással vádolt Belarusz Olimpiai Bizottság, és a Beloruszkalij OAO nevű állami vállalat ellen is, amely a vádak szerint illegálisan finanszírozza a kormányt.

A további szankciókról a Telex.hu cikkében olvashatnak.

Forrás: Telex.hu 

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

ómió
Mert, ugye, választást elcsalni csak Biden efftárs javára szabad!
rokker33
@ómió: @Shikari: usánkába van az igazi NAGY igazságos demokrácia! Az öregember állítólag tisztességesen nyert :D Állítólag...
ómió
@rokker33: Szóval, nem az USA-ban? Pedig egy szenil állítólag ott is tisztességesen nyert! De csak állítólag!
csak úgy....
@Shikari: tramplira gondolsz? az csak szeretett volna csalni..

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.