A lengyel migránsválságnak szentelt rendkívüli ülést tart csütörtökön az ENSZ Biztonsági Tanácsa – közölte szerda este a dpa hírügynökség diplomáciai forrásokra hivatkozva. Az Észtország, Franciaország és Írország kérésére összehívott BT-ülést zárt ajtók mögött tartják meg.

Már tíz halálos áldozata van a lengyel-fehérorosz határválságnak

Fotó: MTI/EPA/BELTA/Leanyid Scseglov

A Fehéroroszországgal szomszédos európai uniós tagállamok, Litvánia, Lengyelország és Lettország határaihoz hónapok óta érkeznek illegális bevándorlók, legtöbbjük az Iraki Kurdisztánból, de Szíriából és afrikai országokból is jönnek, és vannak köztük nők és gyerekek – írta az MTI.

Az Európai Unió azzal vádolja Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnököt, hogy Minszk szervezi a migránsok szállítását a határra, megtorlásul a Minszk ellen elrendelt nyugati büntetőintézkedésekért. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerdán washingtoni tárgyalásain bejelentette, hogy az Európai Unió a jövő héten kiterjeszti a Fehéroroszország elleni szankciókat.

A migránsválság Lengyelországban a legsúlyosabb, több ezer migráns tartózkodik a határ fehérorosz oldalán, és közben egyre hidegebb van, fagyosak az éjszakák. Az elmúlt napokban a migránsok többször megpróbáltak áttörni a határon létesített szögesdrótkerítésen. Sokaknak ez sikerült, de a lengyel hatóságok többségüket elfogták.

A Gazeta Wyborcza lengyel napilap szerdai összesítése szerint az elmúlt hetekben legalább tíz halálos áldozata volt a határ térségében kialakult válságos helyzetnek. Heten közülük a határ lengyelországi oldalán haltak meg.

Szerda este a lengyel rendőrség egy Covid-mentőben bukkant rá másféltucat határsértőre. A migránsokat és az embercsempészeket – két lengyel állampolgárt – őrizetbe vették.

Forrás: MTI

Címlapkép: MTI/EPA/BELTA/Leanyid Scseglov

28 hozzászólásarrow_drop_down_circle

inhuman
Erőszakos behatolás egy ország területére?
A második felszólítás után a levegőbe, a harmadik felszólítás után az agresszorra lőni kell.
Ők lesznek azok az áldozatok, amiből megértik a migránsok, hogy itt a vége !!!

Vannak annyira bátrak a migránsok, hogy erőszakosan behatoljanak egy másik ország területére, de nincsenek annyira bátrak, hogy megvédjék a hazájukat?

Ne itt harcolj, hanem otthon - geccci!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Németh István
Sajnos nem telepítettek tapos aknákat! Ezt kellett volna! Aztán nagydobra kellene verni, hogy nem engedjük be a külföldről jövő honfoglalókat >> a magukat emigránsnak titulálókat!
ÉS LŐNI KELL! Tessék néhány darut vinni, azokat a határvonalba állítani és sorozaokkal helyretenni az illegálisan beigyekvőket! Orvosi segélyek, ellátások megtagadásával - bármennyire is humanitás ellenes - kell rákényszeríteni az anyaországot saját honfitársaik eltakarítására! Nincs pardon! Ha ezt nem teszik meg EU. szinten akkor úgy járnak mint a Magyar kormány az ellenség elszemtelenedik, és megeszi a legális kormányt >> nemzetközi szinten felszámolja a nemzeteket, új országok, új népességek jönnek létre >> ezek honfoglaló moslékok!!! - nem akar erre senki sem rájönni!? Mondom, hogy hülyék vannak túlsúlyban! A Teremtő nem figyelt oda a saját munkájára >> elszaporodtak a férgek! NA ez az Isteni színjáték!
Kapanyél
Nem értem a lengyeleket! Egy délelőtt meg tudnák oldani a problémát, ha Oświęcim-i szállást rendeltetésszerűen használnák.
inhuman
"Orbán Viktor: Tovább erősödik a lengyel-magyar szövetség"

A Putyin seggéből kilógó Orbán, meg az orosz gyűlölő lengyelek között?
Ennek csak két magyarázata lehet - egyik sem jó, sőt...!
inhuman
Erőszakos behatolás egy ország területére?
A második felszólítás után a levegőbe, a harmadik felszólítás után az agresszorra lőni kell.
Ők lesznek azok az áldozatok, amiből megértik a migránsok, hogy itt a vége !!!

Vannak annyira bátrak a migránsok, hogy erőszakosan behatoljanak egy másik ország területére, de nincsenek annyira bátrak, hogy megvédjék a hazájukat?

Ne itt harcolj, hanem otthon - geccci!
inhuman
Én sniper-ekkel a fehér orosz katonákat lövetném ki - ha én lennék a lengyel honvédelmi miniszter.
Háborút akarsz?
Megkapod, mint üveggolyót!
(Hol lehet jelentkezni zsoldosnak?
Szarok a koromra!
Harcolni akarok !!!)
Nyírfa
@inhuman: " Vannak annyira bátrak a migránsok, hogy erőszakosan behatoljanak egy másik ország területére, de nincsenek annyira bátrak, hogy megvédjék a hazájukat? "

Jó kérdés. De ez csak az egyik. A másik az, hogy miként kerültek Belorussziába. Hogy az uniós határhoz kik kényszerítik őket, az evidens, a következményeket is nekik kell viselniük. Lukasenka át akarja adni az országot Putyinnak, nem véletlenül vele tárgyal Merkel. A fehérorosz elnök csak egy báb, azt csinálja, amit a nagy testvér diktál.
inhuman
@Nyírfa: Ez így van.

Mindig úgy van, ahogy leírod. (én néha szoktam tévedni, és ezért néha szoktam elnézést érni - de nem mindig)
Nyírfa
@inhuman: Csak néha? :)) Akkor ritka példánya vagy az emberi nemnek. :)
Németh István
@sgl: @inhuman: Gyakorlatilag, de elméletileg sem lehet átlépni az "esetet" Sajnos lépni kell! Mégpedig Európa nemzeteinek védelmében! ezek a határok - mármint az országhatárok kialakultak, még akkor is ha némely esetben il-legitim pl. hazánk esetében! DE a határok adottak és ezek megsértése a behatolásokkal bűncselekményi kategória, erőszakos behatolás, mi több honfoglalási - tömeges - céllal! Nincs humánum!
Különben a moslék Eu. a leyer és a merkel aljas nemzet irtó szándékainak megvalósítása; eleve bűncselekmény! Nyugodtan fogalmazhatunk úgy is, hogy a hitleri zsidóírtás bosszúja alapvetően a németekre adresszálva, de kapjanak belőle a háborúba bevont európai országok, nemzetek is!
Peller Anikó
@Horizont: 08:56, A határokat meg kell védeni, elemi érdek, itt nem lehet pardon.

A Föld népességét redukálni kell. Nagyon rövid idő alatt katasztrofális helyzetbe kerül a fehér ember (a fekete már abban van és a füstösek mega sárgák is eléggé), a kérdés úgy hegyeződik ki, hogy ők vagy mi.

Ez nem 50 év, hanem legfeljebb 5-10. A többi stimmel.
jesz
@inhuman: 9.13...az amcsik is 20 év után rájöttek, (az oroszok előbb), hogy az afgán az bizony kemény dió...
Nos ha már otthonról megpattantak, akkor a németeknek kellene befogadni az új, áhított munkaerőt...ez a belarusz-lengyel játszma csak főpróba...Putyin kivárja, hogy merkel visszavonja a gazdasági szankciókat...(Krím)..
Addig marad a lengyel határ(teljesen értelmetlenül) érdekes, hogy a németek nem segítenek elszállítani a migránsokat
...(biztosan látták a 2015 ben a magyar határon álló vonatszerelvényt, amit úgy teleszartak, hogy nem volt elég a tűzoltó-fecskendős mosás, szét kellett bontani a vagonokat.)

Mégnagyobb baj, hogy a mi déli határunkon is egyre többen vannak.
Nyírfa
@Peller Anikó: A radikalizmusodtól néha feláll a hátamon a szőr. Fehér ember - füstös...vagy ők vagy mi. Kiráz a hideg.
Peller Anikó
@Nyírfa: Jogos. De ez azért van mert hideg van.
Nyírfa
@Peller Anikó: Ez a hideg, Anikó, belőled árad.
Peller Anikó
@Nyírfa: Tudom. De eljött az idő, amikor a végtelen humanizmusnak vége szakad. A klímakonferenciákon összecsődül a sok székébe kapaszkodó politikus, jól megbeszélik, hogy nagy baj van, aztán hazamennek és nem történik semmi. Eldöntik, hogy majd összeszedik a pet palackokat.

A lényeget senki nem meri érinteni: sokan vagyunk.

Ez a katasztrófa és ebből nincs altruista kijárat.

Az emberiség létszáma nem nőhet 8 milliárd fölé. És ezt nem mi döntöttük el. A létszám ma: 7 905 940 000. Tik tak, tik tak.
Nyírfa
@Peller Anikó: Egyszer már írtam neked, hogy nem a létszám dönti el, mit bír el a föld, hanem a mentalitásunkból eredő életmódunk. Ha a bolygónak terhet jelentünk, akár az, amennyien vagyunk, akár a vele való bánásmódunk, akkor a természet elindítja a kiegyensúlyozó tevékenységét: járványok, katasztrófák - de ez nem öncélú reakció, hanem az egyensúly törvénye, amely az alfája és az omegája minden működésnek.
Ha ezt megértjük, akkor fejlődünk, és nincsen szükség a primitív egonk diktálta megoldásokra.
Abban egyetértünk, hogy a politikusok többször döntenek üzleti/hatalmi érdek szerint mint a fenntartható fejlődés érdekében. Meglátásom szerint ezért nincsen szükség politikusokra, szakemberekre annál inkább.
A fejlődésnek az is része, hogy a népességszaporulat alakulásában helyet kapjon a tudatos tervezés. De annak semmi köze életek likvidálásához.
Peller Anikó
@Nyírfa: Akkor nosza, tervezd meg a népességszaporulatot mondjuk Afrikában, Dél Amerikában, Indiában vagy Ázsiában. Kína már próbálkozott, 50 év alatt sikerült feltorlaszolni kínát 300 millióval.

Tévedsz, a létszám dönti el. Már rég túl vagyunk mindenfajta tervezésen, nincs több idő. Minden elfogy a következő egy két évtizedben. Minden. Az összes nyersanyag, a víz, az energiaforrások amire most még támaszkodunk (szénhidrogének), ezeket eszeveszetten elégetjük. De ennek már nagyon hamar végeszakad, észreveheted a jeleket.

Pontosan úgy lesz ahogy mondod, a természet megoldja. Ha az ember oldja meg akkor senki nem marad életben.

Lehet választani.
kissé felnőttem
20 /80 as arány a 20 jól él és pazarlóan a 80 meg kiszolgáló csak és huzza az igát az elosztás a 80% az urizálóké a 20 a népé. uj és a régi gazdasági mechanizmus? igérgetés volt. Pazaroljuk a javakat pedig a földet unokáinktól vettük kölcsön a tőbbit meg a politika tette ilyené. Kell ez nekünk? ebbe fogunk Urasan beledögleni ma vagy holnap már teljesen mindegy hazug álságos lett a politikától a puszta lét is
Nyírfa
@Peller Anikó: tegnap, 11.30

Világvégét vizionálsz, de az nem ilyen egyszerű. A föld több milliárd éves, nem emberi konstrukció, úgyhogy nem olyan könnyű kimeríteni a készleteit, pláne, hogy annyi mindent nem ismerünk még belőle, róla. Figyelmen kívül hagyod az evolúciós fejlődést, a technikai vívmányokat, a tudományos felfedezéseket. Az ember sok millió éve jelent meg a bolygón, a fejlődés lassú, de kikerülhetetlen, mert az törvény. Úgy tűnik, kissé lebecsülöd azt az erőt, amely létrehozta a világegyetemet, benne a bolygónkkal, s a rajta megjelenő emberrel. Mindig az egészet nézd, ne külön a részleteket.
Egyébként könnyen el tudom képzelni, hogy azok a népek, népcsoportok, amelyek lerakták a tudományok alapjait, olyan fejlődési fázison mennek át, amellyel felrázzák az egész emberiséget.
Ha nagyon őszinte akarok lenni, még a magyar kormány keleti nyitásait is értem, csak féltudású, félművelt, éretlen személyiségű emberekként azt akarják belelátni ezekbe a társadalmakba, aminek a csírája valóban létezik, de még csak csíra, amelyre sem építkezni nem lehet, sem piedesztálra tenni.
Ha valamink van, Anikó, az az idő, ami persze csak illúzió, csak általunk mért, valójában maga a folyamat, amely mindig körbe ér, hogy aztán újabb és újabb köröket képezzen. Évmilliók ide, évmilliók oda, az emberiség még csak az első köröket futja, emberi ésszel felfoghatatlanul sok van "előtte".
Ez az időszak arra int minket, hogy lassítsunk, az élet nem versenypálya, sokkal nagyobb figyelmet kell fordítanunk a valódi értékekre. Ha nem így teszünk, magunkkal szúrunk ki , de az élet nem ér véget.
Nemcsak felelőtlenséggel, önzéssel , kapzsisággal ártunk magunknak, egymásnak, hanem a túlélési pánikkal is, amivel rendesen ki tudjuk irtani az embertársaink egy részét. De ezt az apokalipszist ne akard, mert az évszázadokkal visszavetne minket, és olyan súlyos terhet rakna ránk mint a Holokauszt, amit sem lenyelni, sem kiköpni nem tudunk, mert olyan rémisztő oldalát mutatta meg általa az ember,...
Nyírfa
Befejezem a mondatot: ami nem egyeztethető össze az élettel.
Németh István
Kevés! Többnek kell lennie! Mégpedig a migráns oldalról! Egyszerűen taposó akna telepítés és minden nemmű humanitárius adottság megvonása kell a lengyel, de az európai határokon is! A merkelt és a von der leyert azonnali hatállyal fel kell akasztani Európa szándékos tönkretételéért úgy; gazdasági, energetikai, Covidos,stb. aljas bűneiért az ezekkel kapcsolatos korrupciós tényekért! Az Európai Uniót fel kell szabadítani jelenlegi vezetés korrupt, hataloméhes diktatórikus uralma alól ez minden Eu. nemzet érdeke!
Nyírfa
Ha valaki nem értené meg, mivé fajult '56, akkor csak figyelje Németh Istvánt. Elrettentésül őt kéne mutogatni. Minden elemét hordozza a vademberségnek, barbárságnak.
Rizikó
A határokat meg kell védeni. Fehéroroszország biztonságosnak minősül így a lengyeleknek nincs mit vizsgálni. Akik oda mentek, maradjanak is ott.
Minden illegális belépés megakadályozására megvannak az eszközök. Használják.
Nyírfa
@Horizont: 8.39

Igen, tipikus lincselő, de csak, ha társai is vannak, egyedül retteg. 100 %. hogy nem normális, és kimondható, hogy veszélyes a társadalomra. De Orbánnak - aki szintén zenész - ilyenek kellenek, hogy legyen kit az utcára vezényelni. De szeretném Orbánt bíróság előtt látni!
Nyírfa
@Horizont: Ha nem történik meg, önmaga elől akkor sem menekülhet.
Rizikó
@KisTehen: Nem vitatom, mit mikor buktattak meg. Ez a véleményem.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.