Benyújtotta lemondását csütörtökön az Andrej Babis vezette cseh koalíciós kormány.

Benyújtotta lemondását az Andrej Babis vezette cseh kormány

Fotó: ATTILA KISBENEDEK / AFP

Erről a kormány kora reggeli ülésén született döntés, és a hivatalos lemondó levelet azonnal el is küldték Milos Zeman államfőnek – jelentették be a kormányülés után kiadott közleményben.

Babis már korábban közölte, hogy kormánya lemondását írásban nyújtja be az október 10-e óta a prágai Központi Katonai Kórházban kezelt államfőnek. A cseh alkotmánnyal összehangban Zeman az új kabinet megalakulásáig ügyvezetéssel bízza meg a lemondott Babis-kormányt.

A kormány lemondásához az októberi választások eredménye alapján megalakult új képviselőház hivatalos megalakulása és elnökségének megválasztása nyitotta meg az utat. A cseh parlamenti alsóház új elnökévé szerdán Markéta Pekarová Adamovát, a jobboldali TOP 09 párt 37 éves vezetőjét választották meg.

Az október 8-9-én lezajlott képviselőházi választásokat a hárompárti Spolu koalíció (ODS, KDU-CSL, TOP 09) nyerte 27,8 százalékkal, amely a harmadik helyen végzett kétpárti PirSTAN koalícióval (Kalózok, Polgármesterek és Függetlenek-15,6 százalék) tárgyal az új kormánykoalíció létrehozásáról. Kormányfőjelöltjük az 57 éves Petr Fiala, az ODS elnöke, aki az államfőtől kedden már megbízatást is kapott a kormányalakítási tárgyalásokra. Az öt párt koalíciós szerződését hétfőn írták alá. Petr Fiala azzal számol, hogy az általa vezetett kormány még karácsony előtt hivatalba léphet.

Andrej Babis a 2017-es választások után alakított kormányt, miután az általa vezetett ANO mozgalom megnyerte a voksolást. Az első próbálkozásra Babis nem talált koalíciós partnert, s az ANO kisebbségi kabinet 2018 januárjában nem kapta meg a képviselőház bizalmát és néhány hónap múlva lemondott. Az ANO ezt követően a Cseh Szociáldemokrata Párttal (CSSD) alakított kisebbségi kormányt, amely a kommunista párt (KSCM) külső támogatásának köszönhetően 2018 júliusában bizalmat kapott a parlamentben, és a választási ciklus végéig hatalmon maradt.

Forrás: MTI

20 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Manhattan
Valaki jól összeszedte: Orbánnal parolázók: Moamer Kadhafi, V. George Tupou, III. Senuda kopt pápa, Kan Naot japán miniszterelnök, Christian Wulff, Václav Klaus, Boris Šprem, Miheil Szaakasvili, Hoszni Mubarak, Szultan Bin Abdel-Azíz, Silvio Berlusconi, Andrius Kubilius, Viktor Janukovics, Sepp Blatter, Robert Fico, Philip Zimbardo professzor, Heinz-Christian Strache, Theresa May, Sebastian Kurz, Igor Dodon, Nurszultan Nazarbajev, Michel Platini, Manfred Weber, Pak Kunhje, Alekszisz Ciprasz, Matteo Salvini, Nicolas Sarkozy, Josh Frydenberg, Dzsudzsák Balázs, Bojko Boriszov, Donald Trump, Recep Tayyip Erdoğan, Petry Zsolt, Bojko Boriszov, Benjámín Netanjáhú, Andrej Babiš, Sebastian Kurz másodjára
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
szegfue
@Horizont: Nemcsak, hogy jók ezek a kis történetek, hanem jó emlékezni is rá...Kellemes volt, a"teadélutáni" beszélgetéseteket Nyirfával és Keresővel olvasni. Örültem, hogy egy kicsit megismerhettük őket Nálam csak az az "érdekesség", hogy az egyik gyerekem 4. hó 6-án, a másik pedig 6. hó 4-én született.
szegfue
@Horizont: Én is! Pedig ilyenkor nem váltjuk meg a világot, hanem csak csacsogunk... egyik emlék inspirálja a másikat.
kereső
@Nyírfa: @szegfue: @Horizont: ezt most találtam!
"A minap egy fiatal lány megkérdezte tőlem:
"Mit érzel az öregségről"?
Nagyon meglepett a kérdés, mivel sosem voltam öreg.
Amikor a lány meglátta a reakciómat, azonnal bocsánatot kért, de elmagyaráztam neki, hogy érdekes kérdés.
Aztán arra gondoltam, azt hittem, hogy az öregedés ajándék.
Néha meglepődöm azon, akit a tükrömben látok.
De már régóta nem aggódom miatta. Nem változtatnék semmin azon, amim van, néhány kevesebb ráncért és lapos gyomorért.
Már nem hibáztatom magam, mert nem szeretem áthelyezni az ágyam, vagy mert nem eszek bizonyos "dolgokat". Végre helyesnek érzem magam, hogy rendetlen, ijesztő legyek, és az óráimat virágok elmélkedésével töltöm.
Láttam néhány kedves barátot elhagyni ezt a világot, mielőtt élveztem volna az öregedéssel járó szabadságot.
Kit érdekel, ha úgy döntök, hogy olvasok vagy játszok a számítógépen hajnali 4-ig, aztán alszom ki tudja meddig?
Kit érdekel, ha egyedül táncolok, miközben az 50-es évek zenéit hallgatom?
Mi van, ha később sírni akarok egy elveszett szerelemért?
És ha fürdőruhában sétálok a tengerparton, bolyhos testem körül sétálok, és elmerülök a hullámokban, bölcsőt hagyva, aki még mindig bikinit visel, ők is öregek lesznek, ha szerencséjük van.
Igaz, hogy az évek során a szívem szenvedett egy szerettem elvesztéséért, de a szenvedés ad erőt és fejlődünk.
Egy szív, amely nem törött össze, steril, és sosem fogja megismerni a tökéletlenség boldogságát.
Büszke vagyok, hogy eleget éltem ahhoz, hogy göndörítsem a hajam, és hogy megőrizzem fiatalságom mosolyát, mivel nem voltak mély hurkok az arcomon.
Hogy őszintén válaszoljak a kérdésre, mondhatom: szeretek öreg lenni, mert az öregség bölcsebbé, szabadabbá tesz!"
Nyírfa
@kereső: :) Jól hangzik, de vannak más igazságok is. Én is szeretek idősebb lenni, mert a tapasztalatok valóban szabadabbá és bölcsebbé tehetnek, de ez inkább lehetőség mintsem általánosan megvalósuló.
Nyírfa
@Horizont: tegnap, 16.48

" ki felejt többet játék "...:)))

Nekem apám hiányzik, pedig a veszekedéseinkből komoly sértődések is származtak, és én nagyon-nagyon utálok veszekedni. De a szíve olyan tiszta volt, hogy megfogta maga körül az embereket, és ez számomra minta egészen az újra találkozásig.
Az utóbbi éveket leszámítva külsőleg apám családjának a vonásait mutattam, genetikailag is rájuk hajazom, későn és szépen öregedtek, sokáig megőrizve az egészségüket, szellemileg is, fizikailag is mozgékonyan. És most anyám arcát látom a magaméban, és ez zavar, mert anyámmal érzelmi konfliktusaim voltak, és a halála egyáltalán nem rázott meg. Akkora volt a csalódás, hogy nem engedtem meg magamnak a gyászt sem, még most is truccolok vele. Azt hiszem, amíg ez így van, addig az öregséggel járó bölcsesség várat magára.:)
Nyírfa
@Horizont: Amikor leírtam, gondolkodtam, hogy elküldjem-e, de úgy döntöttem, önmagam előtt vagyok hiteles, ha őszintén beszélek. Többségünk elfojtásokkal él, hárítunk, amit csak tudunk, pedig senki nem tud segíteni , ha nem nézünk szembe a problémáinkkal, arról nem is beszélve, hogy megoldás híján azok csak súlyosbodni fognak, testi betegségeket generálva.
Az nagyon jó jel, hogy szellemileg ép a női vonal, a mozgásszervi elváltozásoknak meg elébe mehetsz, bármit is örökölünk, hogy az aktiválódik-e, rajtunk is múlik.
Fura dolog ez a gyász, engem tud vigasztalni az a számomra létező igazság, hogy van élet a halál után, készülök is a találkozóra azzal a néhány szerettemmel, aki hatással volt az életemre. Tulajdonképpen öröm leírni, hogy ellenérzések nélkül megölelhetem majd az anyámat, aki a félelmei nélkül végre az lesz, akinek tudtam őt. :)
Én maradéktalanul hiszek a lélekvándorlásban, a párhuzamos életekben, univerzumokban, ezért is távolodtam el a pszichológiától - valamikor lélekbúvár akartam lenni. A betegségtünetek mögött ma az orvostudomány, az elmeorvosi is kémiai elváltozásokat keres, vegyületekben gondolkodik és gyógyszerekben - olykor valóban lehet rájuk szükség, de gyógyulást nem hoznak -, és nem foglalkozik az életünk spirituális valóságával, amely nemcsak magyarázatot kínál, hanem megoldást is.
Bocsánat, nagyon elkalandoztam, ez egy ilyen nap. :)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.