Az elmúlt héten tovább rosszabbodott a járványhelyzet a visegrádi régióban, a fertőzöttek számának hétnapos mozgóátlaga minden országban meredeken emelkedett – írja a G7.

Berobbantak az esetszámok: szigorítás, zárás, korlátozás, kötelező oltás – így áll most a régió
Kép: Pixabay

Igaz, nem tartozik az országcsoporthoz Ausztria, példája mégis figyelemreméltó:

az osztrák esetszám már közel kétszerese a nagyjából egy éve regisztrált csúcsnak, így a szövetségi kancellár a teljes lezárás és a védőoltások kötelezővé tétele mellett döntött.

Magyarországon a halálozási adat mostanra a tavaszi rekord ötven százalékáig emelkedett, és Szlovákiában is hasonlóan aránylik a mostani statisztika a korábbi csúcshoz.

Csehországban és Lengyelországban egyelőre kedvezőbb a helyzet ebből a szempontból.

Csehországban érzékelhető némi javulás a régióban, Lengyelországban, Magyarországon és Szlovákiában a teljes oltási soron átesettek aránya azonban továbbra is csak apró lépésekben növekszik.

Hétfőtől a szlovák kormány is jelentős szigorításokat vezet be:

étterembe, bevásárlóközpontba, nem alapvető élelmiszereket árusító üzletbe, sportlétesítménybe és nyilvános eseményekre csak a beoltottak vagy a betegségen fél éven belül átesettek mehetnek.

Eduard Heger kormányfő tájékoztatása szerint a kórházak az összeomlás szélére kerültek, mostanra nincsenek szabad lélegeztetőgépek, az orvosok nehéz döntési helyzetekbe kerülnek a mesterséges lélegeztetésre szoruló betegek sorsáról.

Andrej Babiš cseh kormányfő is bekeményített a héten, november 22-től csak az oltott, illetve a betegségen a közelmúltban átesett lakosság vehet részt a tömegrendezvényeken, illetve vehet igénybe bizonyos szolgáltatásokat, például az éttermeket.

Lengyelországban azonban nem szigorítottak az elmúlt napokban, az egészségügyi miniszter, Adam Niedzielski a korlátozások esetleges kontraproduktív hatására hívta fel a figyelmet.

Magyarországon szombattól ismét kötelező a maszkviselés zárt helységekben – e változás súlyát jól szemlélteti, hogy a szigorítások következményeitől tartó lengyel kormány már régóta maszkhordásra kötelezi a lakosságot a zárt, nyilvános terekben.

Forrás: G7
Címlapkép: Pixabay

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

rokker33
Nem tudom! Nálunk az Ausztriai étteremben 11 óra óta nincs üres asztal...Ezt érték el a nagy fejesek mindenki egyszerre tért be hozzánk a plázák is fullon vannak emberekkel! A korona meg terjed mint a pestis :)
simmering73
Az 1 millióra jutó halálozási számmal Európában jelenleg a negyedik helyen vagyunk. De lehet, hétfőre felkapaszkodunk a dobogóra is, hisz szemérmes kormányunk hétvégén nem közöl adatokat.
Rockxy
"az osztrák esetszám már közel kétszerese a nagyjából egy éve regisztrált csúcsnak"

megmondta a merekeli, hogy az oltás működik!
lehet hogy fordítva működik?
mondjuk ez Belgium, de a vakxina, az vakxina mindenütt:
veoh.com/watch/v1421593749bmaaPM7

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.