A kazah belügyminiszter szerint az ország összes régiójában stabil a helyzet, de a "terroristaellenes műveletek" tovább folytatódnak.

Az Al-Jazeera cikke szerint a kazahsztáni belügyminisztérium és az egészségügyi minisztérium közlése szerint a napokban kirobbant zavargásokban 164-en haltak meg – köztük két gyermek – és több mint 5000 embert vettek őrizetbe a hatóságok – írja az Index.

164-en haltak meg és 5000-nél több embert vettek őrizetbe Kazahsztánban

Tüntetők Aktobe főterén 2022. január 4-én

Fotó: wikipedia CC BY-SA 4.0/Esetok

A cikk szerint a belügyminisztérium becslése szerint 198 millió dollárra tehető a keletkezett anyagi kár, több mint 100 üzletet és bankot fosztottak ki az elmúlt napokban, és több mint 400 jármű semmisült meg. 

Erlan Turgumbajev belügyminiszter szerint mára az ország összes régiójában stabil a helyzet, de ennek ellenére a "terroristaellenes műveletek" tovább folytatódnak.

A 164 áldozatból 103 személy Almatiban halt meg, a városban még mindig lehet lövéseket hallani. Összesen 5135 embert vettek őrizetbe a hatóságok.

"A tüntetések január 2-án kezdődtek Kazahsztánban, az ország délnyugati részén fekvő Mangisztau régióbeli Zsanaozenben és Aktauban, ahol a lakosok a cseppfolyósított gáz árának emelkedése ellen tiltakoztak. Két nappal később zavargások törtek ki Almatiban – és az ország más városaiban –, a tüntetők összecsaptak a rendőrökkel, aminek halálos áldozatai is voltak.

Kaszim-Zsomart Tokajev elnök szerdán kéthetes szükségállapotot rendelt el az egész országban, és menesztette a kormányt. Egyben bejelentette, hogy segítségért fordult az Oroszország vezette, több volt szovjet köztársaságot tömörítő katonai szövetség, a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezete államfőihez az országát fenyegető „terrorveszély” ellen. Az oroszok csütörtökön páncélozott járművekkel vonultak be Kazahsztánba.

Tokajev elnök most a lehetőséget lényegében arra használja fel, hogy felszámolja a korábbi elnök, Nurszultan Nazarbajev kultuszát és megerősítse saját uralmát az orosz fegyverek árnyékában"

- írja az Index.

Az országból egy tucat magyar kérte a kimenekítését, többeket már ki is mentettek, vagy biztonságosabb városba szállítottak át – írta Facebook-bejegyzésében szombaton Szijjártó Péter külügyminiszter.

Ferenc pápa párbeszédet sürgett a felek között, és imádkozik az áldozatokért.

Forrás: index.hu, aljazeera.com

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

csak úgy....
@KisTehen: orbán szellemi és erkölcsi diktatúrájában egyenlöre nem lövöldöznek!- te hová fogsz menekülni ha dölt a kártyavár?
egy "volga deutsch" volt kollégám szerint,aki ott nött föl a kazahok között és ismeri a mentalitásukat ,ezek nem fognak megtorpanni pár tucat áldozat miatt,sött !-még jobban megvadulnak ha bevonulnak majd a ruszkik rendet csinálni..
vérfürdöre tippelt

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.