Az Európai Unió tagállamai állam- és kormányfői a csütörtök esti és péntek éjszakába nyúló rendkívüli csúcstalálkozójukon megállapodtak az Oroszország elleni új szankciócsomagról, amely az ország pénzügyi szektorára, az energia- és a közlekedési ágazatára, a kettős felhasználású termékekre, valamint az exportellenőrzésre és az exportfinanszírozásra, a vízumpolitikára, és további orosz személyek szankcionálására terjed ki.

EU-csúcs: ezek az országok büntetnék legszigorúbban Putyint az ukrajnai támadás miatt
Fotó: Alexey Nikolsky / Sputnik/ AFP

Az uniós vezetők azt követően ültek össze, hogy Oroszország támadást indított csütörtökön Ukrajna ellen. Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtök hajnalban rendelte el katonai művelet végrehajtását a Donyec-medencében, leszögezve, hogy Oroszország tervei között nem szerepel Ukrajna megszállása, ugyanakkor törekedni fog az ország demilitarizálására.

Az orosz erők mindazonáltal Ukrajna más térségeiben is támadtak katonai célpontokat, és támadást indítottak az oroszbarát szakadárok is az általuk ellenőrzött kelet-ukrajnai területeken. Az EU – és párhuzamosan az Egyesült Államok – ezért döntött újabb szankciócsomagról Oroszország ellen. Csúcstalálkozójukon az Európai Unió tagállami vezetői nyilatkozatot fogadtak el, és ebben rögzítették, hogy újabb szankciókat helyeznek kilátásba Oroszországgal, és Fehéroroszországgal szemben is, elítélve Minszk szerepét az orosz támadásban.

A tagállamok közül Lengyelország, Szlovénia és Belgium szorgalmazta a lehető legerősebb szankciókat Oroszországgal szemben.

Alexander De Croo belga szövetségi miniszterelnök a tanácskozásra érkezésekor elmondta: "harapós" szankciókra van szükség Moszkva ellen, és "rendkívül meg kell nehezíteni az orosz vezetés működését a nemzetközi környezetben". Janez Jansa szlovén kormányfő érkezéskor kifejtette: az Oroszország elleni szankciók bevezetése mellett az is fontos, hogy az Európai Unió kilátásba helyezze Ukrajna mielőbbi teljes jogú EU-tagságát 2030-ra. A lengyel miniszterelnök, Mateusz Morawiecki azt nyilatkozta a jelen lévő újságíróknak, hogy az EU-nak meg kell állítania Moszkvát, és ennek érdekében egységesnek kell lennie a szankciókat illetően.

A politikusok leszögezték: egyetértenek a további korlátozó intézkedések bevezetésében, amelyek az orosz pénzügyi szektorra, az energetikai és a közlekedési ágazatra, a kettős felhasználású termékekre, valamint az exportellenőrzésre és az exportfinanszírozásra, a vízumpolitikára, és további orosz személyek szankcionálására terjednek ki.

Egyes uniós vezetők úgy vélték, hogy ebben a második uniós szankciós csomagban

szükség lenne leszögezni Oroszország kizárását a SWIFT globális bankközi fizetési rendszerből is, de több tagország – a többi között Németország – ellenezte ezt a lépést.

A szankciókat – és már azok ismertetett részleteit – hivatalosan a külügyminiszterek fogadják el pénteken.

Forrás: MTI

6 hozzászólásarrow_drop_down_circle

verőce21
Hát ez sikerült! Zárolták az Oroszországból kiebrudalt oligarchák vagyonát! :D
Óriási! :D

Lehet gyertyával fűteni, gyalog járni, és éhesen aludni hideg szobában. Na az oroszok ebben nőttek fe! Akkor ki is van itt szankcionálva?
jesz
ez jóó...Belgium (is) a legszigorúbb szankciókat sürget...a belgák mindenben élenjárnak? Érdekes, ellenük nincs semmilyen szankció az Afrikában elkövetett gyarmatosító tevékenység, a kongói vérengzések, gyilkosságok miatt...ez rég volt, de az emberélet akkori elvétele pont olyan, mint most az ukrán front...
justhpeter
@verőce21: Igen ! És lehet kussolni és lövoldozni más országokban. Putyin egy háborús bűnös, akinek nemzetközi bíróság előtt van a helye, ahogy annak idején Milosevicsnek is. Neked persze ez nem tetszik, de ki nem szarja le, hogy neked mi tetszik ?
verőce21
@justhpeter: Putyinnak nem tetszik, hogy Ukrajnába a NATO közép-hatótávolságú rakétákat akar telepíteni! Milyen jogon?

Így demilitarizálta az országot, hogy ne alakulhasson ki háborús konfliktus Európában... Mert az amerikai zsidóknak semmi sem lenne drága...! :(
justhpeter
@verőce21: Ritkán hallható ostobaság.
verőce21
@justhpeter: Néha a legképtelenebb dolgok a legvalószínűbbek..., és az okoskodás az ostobaság!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.