Az orosz-ukrán háború 20. napjának reggelén is bombázták az oroszok Kijevet, egy 12 emeletes és egy 9 emeletes lakóházat ért találat a Sevcsenko negyedben. Az ukránok szerint az orosz erők 40 százaléka erős veszteségeket szenvedett a harcokban.

Ismét lakóházakat lőttek az oroszok Kijevben

A 444 az ukrán főváros katasztrófavédelmének bejelentése és a BBC nyomán arról számolt be, hogy szerda hajnalban az oroszok megint bombázták Kijevet, és ismét találat ért egy tömbházat, egy 12 meletes épületet.

Orosz-ukrán háború: ismét bombázták Kijevet

Fotó: Facebook/DSNS Ukraine

A szomszédos 9 emeletes épület is megsérült a támadásban a főváros Sevcsenko negyedében. Az első hírek szerint ketten sérültek meg, 35 ember menekítettek ki a támadásban érintett épületből. A tüzet helyi idő szerint reggel háromnegyed nyolcra sikerült megfékezni, jelenleg túlélők után kutatnak.

Nagy veszteségeket szenvedtek az orosz erők az ukránok szerint

A tengerparti Mariupol ostroma közben meghalt az orosz támadók egyik tábornoka, Oleg Mitjajev, ezt Anton Herascsenko, az ukrán belügyminiszter tanácsadója közölte kedden éjszaka a Telegram közösségi oldalán – írta meg a hvg.hu az MTI nyomán.

A cikk szerint a tanácsadó egy fényképet is közölt, amelyen állítása szerint az elhunyt vezérőrnagy volt látható. Amennyiben a hír igaz, úgy Mitjajev a negyedik magasrangú orosz katonai vezető, akinek a halálát ukrán oldalról bejelentették. Orosz oldalról egyelőre viszont nem erősítették meg a hírt. Egy orosz tábornok haláláról Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is említést tett szokásos éjjeli videóüzenetében, ám ő nevet nem említett – olvasható a cikkben.

A fontos célpontnak számító kelet-ukrajnai Harkiv régió vezetője, Oleh Szinehubov szintén a Telegramon számolt be arról, hogy kedden visszaszorították a régió névadó városánál az orosz támadókat. Szinehubov szerint az orosz erők a korábbi állásuknál is távolabbra kényszerültek vissza.

Az ukrán vezérkar szerda hajnalban azt közölte, az Ukrajnába behatolt orosz egységek 40 százaléka már jelentős veszteségeket szenvedett, vagy teljesen megsemmisült. Független források azonban ezt az állítást nem erősítették meg. 

Denisz Szmihal ukrán miniszterelnök egy friss nyilatkozatában arról számolt be, hogy a február 24-én elkezdődött harcok már eddig több száz milliárd dolláros kárt okoztak az országban. A gazdasági minisztérium számításai szerint csak az infrastruktúrában 119 milliárd dolláros kár keletkezett. 

Ehhez kapcsolható, hogy kedden a Fehér Ház egy tisztségviselője arról tájékoztatta a sajtót, hogy Joe Biden elnök 800 millió dolláros újabb amerikai támogatás bejelentésére készül Ukrajna számára. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerdán fog felszólalni videókapcsolaton keresztül az amerikai kongresszusban, a tervek szerint Biden akkor fogja várhatóan bejelenteni hivatalosan a segítségnyújtást, amely a biztonság megerősítését célozza.

Forrás: hvg.hu, mti.hu, 444.hu, bbc.com, 

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.