Az oroszok azért hagyják ott a béketárgyalásokat, mert a japánok szankciókat vezettek be Ukrajna orosz lerohanása után Oroszország ellen.

Felháborodva fogadta a japán kormány, hogy az orosz kormány képviselői felálltak a béketárgyalásokból és Oroszország kiszállt a közös gazdasági projektekből a vitatott hovatartozású Kuril-szigeteken, miután a japán kormány szankciókat vezetett be az orosz kormány ellen Ukrajna lerohanása után – számolt be a hírról a Reuters nyomán a 444.

Moszkva otthagyja a második világháborút lezárni kívánó béketárgyalásokat, Japán felháborodott

Az orosz agresszió ellen tüntetők Tokióban 2022. március 5-én.

Fotó, címlapkép: AFP/Behrouz Mehri

A két ország között hivatalosan a mai napig nincs lezárva a második világháború a Kuril-szigetek hovatartozása miatt, amely szigetcsoport (56 sziget és több kisebb szikla) 1300 kilométer hosszan húzódik az Ohotszki-tenger és a Csendes-óceán között a japán Hokkaidótól az orosz Kamcsatka-félszigetig. A második világháború végén a szigeteket a Szovjetunió foglalta el, Japán viszont a négy legdélebbi szigetre azóta is igényt tart.

A február 24-én Oroszország által lerohant Ukrajna kapcsán a japán kormány a nyugati országokhoz csatlakozva több szankciót vetett ki Oroszországra, többek között 76 orosz vezetőt, hét bankot és 12 intézményt szankcionáltak a cikk szerint. 

Erre válaszul közölte hétfőn az orosz külügyminisztérium, hogy ezek miatt a továbbiakban Moszkva nem kíván részt venni a béketárgyalásokon. A japán miniszterelnök, Kisida Fumio szerint igazságtalan és teljesene elfogadhatatlan, hogy az oroszok az orosz-japán kapcsolatokra hárítják az egész helyzetet, melyet az orosz agresszió teremtett azzal, hogy lerohanták Ukrajnát. Elmondta, Japán tövábbra is elkötelezett a béketárgyalások mellett, tiltakoznak az oroszok döntése ellen, és további szankciók bevezetését tervezik Moszkva ellen.

A cikk szerint korábban Vlagyimir Putyin orosz elnök arról beszélt, jók a kapcsolatok Tokió és Moszkva között, és hogy abszurd, hogy még mindig nem született meg a békemegállapodás. Az ukránok ellen indított orosz háború ezen változtatott, Tókió a múlt héten jelentette, hogy Oroszország kikerülhet a leginkább kedvező kereskedelmi partner kategóriájából, és egyes termékeik importjára tilalmat vezethetnek be.

Forrás: 444.hu

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

ómió
Ezt a "meglepit"! De! Majd visszaadnak valamit, hogy cserébe "szankciót" kapjanak!
rokker33
@Shikari: pontosan ezt akartam írni! Csíkszemű szarevő gecik! Mi közük van az ukrán orosz konfliktushoz? Rúgtak egy öngólt! :)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.