Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete, a FAO szerint negatív következményekkel jár a globális élelmiszerpiacra az Ukrajna elleni orosz háború. Oroszország és Ukrajna a mezőgazdasági nyersanyagok és élelmiszerek jelentős termelői és exportőrei.

Az egekbe szöknek az élelmiszerárak, brutális infláció jöhet Magyarországon is

Fotó: pixabay.com

A FAO előrejelzése szerint a két országból származó gabona- és napraforgómag-export hirtelen és meredek visszaesésének lehetséges hatásait a 2022/2023-as mezőgazdasági szezonban csak részben tudják majd ellensúlyozni az alternatív források – írja a Telex.

Számos más exportáló ország termelési és ellátási képességét korlátozhatják a magas termelési és ráfordítási költségek – áll a szervezet közleményében, amely szerint az ebből eredő globális kínálati hiány az amúgy is emelkedő nemzetközi élelmiszer- és takarmányárakat 8-22 százalékkal növelheti.

A parlamenti választás után az infláció megugrását hozza magával az élelmiszer- és benzinárstop vége a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elemzői szerint. Ezek a jelenlegi szabályozás szerint ugyanis május 1-jéig, illetve 15.-ig élnek. A jegybanknál úgy vélik: a februári 8,3 százalék után az első félévben az infláció 8 százalék felett marad, sőt kedvezőtlen esetben az árindex 10 százalék fölé is emelkedhet. Az infláció tetőzése júliusra várható:

a legrosszabb jegybanki forgatókönyv megvalósulása esetén nyár közepén meghaladhatja akár a 11 százalékot is. Vagyis a következő hónapokban évtizedes rekordok dőlhetnek meg

Összességében az MNB a korábbi 5 százalékról 7,5-9,8 százalékra emelte idei éves inflációs várakozását, míg a 2023-as prognózisát 3,3-5 százalékos sávba emelte. A friss inflációs előrejelzést bemutató sajtótájékoztatón Balatoni András, az MNB igazgatója úgy fogalmazott: rövid távon még gyorsulni fog a pénzromlás üteme, és csak 2022 vége felé fog a mutató érdemben csökkenni.

A jelentés szerint sok függ az orosz-ukrán háború kimenetelétől: ha gyorsan lezárulnak a harcok, akkor a nyersanyagárak csökkenhetnek a világpiacon, mérsékelve ezzel az árnyomást.

Elhúzódó harcok esetén erre nem, vagy csak később kerülhet sor, ezért is szór széles sávban az MNB inflációs előrejelzése.

Címlapkép: pixabay.com

Forrás: telex.hu, 24.hu

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

csak úgy....
nem csak magyarországon, az egész világon!-kérdés az,hogy hol élik túl többen..
Yoda69
a fideSS sikeres gazdasag politikajank koszenhetoen.
inflacio: 20%
Euro: 400 forint
Benzin: 600 forint (hatosagi ar 480) de igy is ugy is a zemberek fizetik meg.
evacica
Gratulálok az orbáni sikeres gazdaság politikához! Hiába mi előre megyünk nem hátra hát az már biztos! Igaz Orbán és bandája ezt nem érzi, jól él ő is családja is na meg haverjai is a mi rovásunkra!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.