Az emberek hosszú sorokban kénytelenek várakozni, hogy megvásárolhassanak olyan alapvető élelmiszereket, mint a cukor, a tészta, a kenyér vagy a tojás. 

Pánikszerű vásárlás tört ki Oroszországban a nyugati szankciók miatt

Fotó: Ed JONES / AFP

Az Euronews beszámolója szerint Jaroszlavlban, Uglicsban és Ribinszkben is vásárokat tartottak és a helyi lakosok már jóval a jaroszlavli vásár megnyitása előtt sorba álltak a hírre, hogy 1,5 tonna cukrot hoztak eladásra.

Oroszországban a nyugati szankciók hatására akadozik az élelmiszer-ellátás, és az emberek hosszú sorokban kénytelenek várakozni, hogy megvásárolhassanak olyan alapvető élelmiszereket, mint a cukor, a tészta, a kenyér vagy a tojás, vagy például azért is, hogy gyógyszert vehessenek. Egyeseket ez azokra az időkre emlékeztet, amikor még „állt a vasfüggöny” a Szovjetunió által felügyelt keleti blokk és Európa jó néhány országa között.

Az alapvető élelmiszerek ára a tavaly februári árakhoz képest 11,46%-kal nőtt. A cukor egyetlen hét alatt egyes orosz szupermarketekben 37%-kal, országszerte átlagosan 14%-kal drágult. A fogyasztói árak 1,93%-kal emelkedtek március 18. óta – az Orosz Szövetségi Statisztikai Szolgálat szerdai jelentése szerint.

Az Oroszországot ért makrogazdasági katasztrófa következtében sok keresett termék egyszerűen eltűnt a polcokról, a polgárok pedig pánikszerűen vásárolnak. Az emberek olyan alapvető élelmiszereket halmoznak fel, mint a hajdina, a rizs vagy a cukor. Utóbbi ára egy hét alatt 14%-kal, a vöröshagymáé 13,7%-kal, a paradicsomé 8,2%-kal, a káposztáé 6,4%-kal, a sárgarépáé 5,5%-kal drágult.

Egy szentpétervári blogger azt tette közzé, hogy a helyi szupermarketben a tej ára 45%-kal, a halé 63%-kal, a tésztáé 37%-kal, a hagymáé pedig 10%-kal emelkedett a háború kezdete óta, amióta az orosz fizetőeszköz, a rubel nagyot zuhant.

Forrás: euronews.hu, blikk.hu

6 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Csizmás Kond
...messziről jött ember azt mond amit akar...
percsi
A putyka háborús játéka nekünk is sokba kerül, és még többe fog kerülni :(
Qqberci
Újra megélhetik a szovjet kommunizmust...
csak úgy....
@Csizmás Kond: persze ha nyugatról írnák akkor elhinnéd! :) buta sicc..
namihami
@Pálinkás Pál: Mint a régi SZÉP szovjet időkben.
Hát bizony, a nosztalgia...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.