A dán külügyminiszter hétfőre berendelte a koppenhágai orosz nagykövetet, hogy tilatkozását fejezze ki, és a svédek sem túl boldogok az incidens miatt.

Vasárnap Jeppe Kofod dán külügyminiszter azt közölte, hogy orosz katonai repülőgép sértette meg a dán légteret, emiatt hétfőre bekérették a koppenhágai orosz nagykövetet – olvasható az Index cikkében.

Orosz katonai gépek repültek be a dán és svéd légtérbe péntek este

Fotó: Illusztráció/wikipedia CC BY-SA 3.0/Gartenfreuden (Wolfgang)

A dán Politiken cikke szerint az eset péntek este történt.

A külügyminiszter szerint teljességgel elfogadhatatlan és a jelenlegi helyzetben különösen aggasztó az eset. 

Svédország is jelezte, hogy a Balti-tengeren megsértették a légterét a dán Bornholm-szigettől keletre. 

Stockholm szerint egy AN-30-as légcsavaros felderítőgép lépett be a svéd légtérbe, a svéd Dagens Nyheter cikke szerint ugyancsak péntek este történt az incidens. Svédország legutóbb március elején jelentett légtérsértést, akkor négy orosz harci repülő hatolt be a légterükbe.

Svédországban – és az oroszokkal közvetlen szomszéd Finnországban – az orosz-ukrán háború miatt egyre nagyobb az elfogadottsága annak, hogy a két állam csatlakozzon a NATO-hoz – Oroszország emiatt már most fenyegetőző hangnemet ütött meg. Dánia 1949 óta NATO-tag.

14 hozzászólásarrow_drop_down_circle

justhpeter
@Horizont: Ez inkább töketlenkedés azzal a céllal, hogy a finnek és a svédek ne nagyon akarjanak belépni a NATO-ba. Természetesen ugyanolyan kontraproduktív mint minden, amit az oroszok a háború kezdete óta kitalálnak.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
libellle
@ómió: Nem szunyókált Schwedország még !!! nem NATO-tag de mindenki fennt volt a legtérbe azonnal. igy botoxputin észlelhette hogy mindenki nagyon éber. Ez szinte napi szinten történik már évek ota, hogy a ruskik szorakoznak.
teuton
@ómió: Hülyegyerek, ha lelövik az orosz gepeket, akkor az haborut jelent vagy az orszag vedelmet???
ómió
@libellle: De, ha ez napi rutin, akkor mitől hír?
ómió
@teuton: Ezt tükörbe nézve magadtól kérdezed? De, akkor, miért nekem címzed?
libellle
@ómió: Március elején orosz vadászgépek léptek be a svéd légtérbe. Nem sokkal ezután a svéd légierő katonai repülőgépei felszálltak, hogy elűzzék a betolakodókat. Az orosz pilóták szörnyű fenyegetést tártak fel. Tudatos cselekedet?

www.focus.de/politik/ausland/unverhohlene-drohgebaerde-russische-kampfflugzeuge-drangen-mit-atomwaffen-in-den-schwedischen-luftraum-ein_id_76204436.html

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.