A döntés már elvileg megszületett, legalábbis a Roszkozmosz főigazgatója erről nyilatkozott szombaton egy orosz állami tévének.

Az orosz űrprogram vezetője, a Roszkozmosz főigazgatója, Dmitrij Rogozin a RIA és a TASS orosz állami hírügynökségek hírei szerint arról beszélt az állami tévében szombaton, hogy megszületett a döntés arról, hogy Oroszország kivonuljon a Nemzetközi Űrállomásról (International Space Station, ISS) – közölte a Bloomberg cikke nyomán a portfolio.hu.

Oroszország kivonulhat a Nemzetközi Űrállomásról a szankciók miatt

Fotó: Illusztráció/wikipedia Közkincs/NASA

A lépésre az orosz-ukrán háború miatt Oroszország ellen bevezetett szankciók kapcsán határozta el magát az orosz fél. 

Rogozin annyit közölt az állami tévé interjújában, hogy a kötelezettségeiknek megfelelően egy éves "felmondási idővel" tájékoztatják a partnerereket az ISS-en végzett munkájuk befejezéséről. 

Rogozin már korábban is azzal fenyegetőzött, hogy az oroszok befejezik a munkát az űrállomáson, legutóbb ezt a hónap elején tette meg, akkor az Egyesült Államokat, az Európai Uniót és Kanadát szólította fel az orosz űriparban résztvevő cégek elleni szankciók felhagyásával – emlékeztet a portfolio.hu, amely szerint a háború kezdetéig még a folyamatosan romló helyzet ellenére is jó maradt az együttműködés az oroszok és és az Egyesült Államok – valamint szövetségei – között az űrállomáson. A háború kitörése, Oroszország elszigetelődése azonban ennek a munkának is véget vethet. 

"A NASA, amely 2030-ig tervezi az űrállomás üzemeltetését, az űrsiklók 2011-es nyugdíjazása óta továbbra is orosz Szojuz űrhajókkal szállítja az űrhajósokat az ISS-re és vissza. Az amerikai űrügynökség mostantól inkább a magánűrrepülésekre számíthat. Elon Musk SpaceX nevű vállalata szerdán indított útnak négy űrhajóst a NASA és az Európai Űrügynökség megbízásából"

- olvasható a cikkben.

A Bloomberg cikke szerint szerdán három amerikai és egy olasz űrhajós kötött ki az űrállomáson, csatlakozva három másik amerikai, három orosz és egy német asztronautához.

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Yoda69
Doszvidanyie tovaris!
Putyin bukása után varunk vissza benneteket!
jesz
az orosz katonaság örök időkre elkapálta magát...és még nincs vége a borzalomnak, amit tesznek..
Putyin itt már csak olcsó hivatkozás...nem hiszem, hogy fosztogatásra, nemi erőszakra , és kegyetlenkedésekre is parancsot adott...
RonaGyuri
hogy mi van? ők szállnak ki??? Ne már! Ez nagyobb marhaság, mint a csapok elzárása! Az okozhat némi zavart, de hogy ne kapjanak dollár-milliárdokat támogatásként az együttműködésért, az miért jó nekik???
Bár az sem zárható ki, hogy azt hiszik - mint orbán az EU-s pénzekről - hogy az jár nekik??? =))

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.