A Ria Novosztyi orosz hírügynökség a győzelem napja utáni első napon, vagyis május 10-én körképet adott arról, hogy miként teszik pénzzé az oroszok a második világháborús emlékeiket az interneten és a városi piacokon, illetve a kereskedők mennyi pénzt zsebelnek be egy Honvédő Háborús plecsniért vagy kitűzőért – adta hírül az mfor.

Nagy pofon ez Putyinnak: jó pénzért a szovjet hőstett is eladó

Oroszország európai városaiban, de korábban az egykori szovjet tagköztársaságokban üzemszerűen árultak mindenféle katonai, politikai és szakszervezeti kitüntetéseket, relikviákat, ruhákat és még kiszuperált fegyvereket is. 

A most nyilvánosságra hozott beszámoló szerint elég sok e sajátos piacon a „Sztálingrád védelméért” vagy a „Győzelem Németország felett” feliratú kitüntetés és mind gyakrabban találkozni a posztumusz odaítélt „Honvédő Háború Érdemérem”-mel is.

Mindez úgy, hogy ezek kereskedelmét tiltják az orosz törvények. Az orosz BTK 324-es cikkelye szerint akár 80 ezer rubeles büntetés is kaphat az állami kitüntetésekkel kereskedő személy.

Súlyosabb esetben javító-nevelő munkára is ítélhetik az elkövetőt vagy őrizetbe is vehetik. 

Az állami kitüntetések eladási tilalmát még a szovjet időkben vezették be. Egyrészt azért, hogy idegenek ne viseljék a mások hőstetteire emlékeztető érdemérmeket, másrészt azért, hogy ne élvezhessék az ezekkel járó kedvezményeket, például olcsón megszámított lakást.

Egyes egyedi darabokat vagy prototípusokat akár 200-300 ezer rubelért is kínálhatnak. Az ár függ az évjárattól és persze attól is, hogy az adott kitüntetést annak idején mekkora példányszámban adományozták.

Az interneten megy az adok-veszek, a hirdetők azzal próbálják meg elkerülni a rendőrségi zaklatást, hogy azt írják oda: csak másolatot kínálnak.

A "Párizs bevételéért” kapott érdeméremért 62 ezer rubelt kérnek. A lap megemlíti, hogy a 2020-as hivatalos statisztikák szerint a hatalmas országban mintegy 30 ezer rubel volt a havi átlagfizetés (150 ezer forint), ez legfeljebb 10 százalékkal ment fel azóta.

Van, aki egy egész sorozatot akar eladni, például a

A Nagy Honvédő Háborúban aratott győzelem 50-dik évfordulója feliratúakból.

Ez 10 ezer rubelért válthat tulajdonost, a Natalia néven hirdető váltig állítja, hogy a háborúban elhunyt pilóta apjáé volt a sorozat.

Forrás: mfor

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

namihami
A jelek szerint az oroszoknál is erősebb a gyomor, mint a büszkeség! A plecsni nem olyan jó (még hosszas főzés után se), mint a scsi vagy a pirog.
A náci kitüntetés pedig nem gyomorra dolgozik, hanem a fogyó vagy eleve meg sem levő agyra!
Toller Béla
Nem kellene annyit lobogtatni azokat a kis zászlócskákat a stadionban...talán az segítene élesebben látnia dolgokat. Amíg hagyjátok magatokat kihajtani krumplit szedni, addig semmi sem változik !

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.