Vít Rakusan cseh belügyminiszter felszólította csütörtökön magyar hivatali partnerét, Pintér Sándort, hogy Magyarország gyorsítsa fel a Csehország területén tartózkodó ukrajnai roma menekültek esetleges ukrán-magyar kettős állampolgárságának ellenőrzését, mert az ilyen státusú embereknek nincs jogosultságuk a menekülteket megillető segélyekre Csehországban.

Ezt maga Rakusan közölte csütörtökön Prágában újságírókkal azt követően, hogy a témáról telefonon egyeztetett a magyar belügyminiszterrel.

"Felkértem a magyar felet a vizsgálatok néhány napon belüli gyors és következetes elvégzésére, hogy a cseh fél hivatalosan megtudhassa, van-e vagy nincs az illető személyeknek magyar útlevelük"

- jelentette ki Rakusan, akinek szavait a CTK hírügynökség idézte.

A miniszter továbbá elmondta: felhívta magyar partnere figyelmét arra, hogy Csehország a területén tartózkodó, magyar útlevéllel rendelkező ukrán menekülteknek felajánlja, hogy vonaton Magyarországra szállítja őket.

Csehország berágott a romákra: a magyar útlevéllel rendelkező ukrán állampolgárok ellenőrzését kéri Budapesttől

Romák lépik át a határt Tiszabecsnél.
Fotó: ATTILA KISBENEDEK / AFP

A prágai média szerint jelenleg a prágai vasúti főpályaudvaron többszáz ukrajnai roma tartózkodik, jórészt Kárpátaljáról, közülük állítólag sokan kettős ukrán-magyar állampolgárok. A belügyminisztérium szerint ők nem jogosultak a csehországi segélyekre, s a pályaudvaron a helyzet egyre csak romlik. A menekültek a várótermekben vagy a számukra kijelölt vasúti szerelvényekben tartózkodnak, kevés élelemmel és rossz higiéniai körülmények között. A problémáról már a közszolgálati Cseh Televízió is beszámolt hétfő esti híradójában.

A csehországi roma civil szervezetek közös levélben felszólították Petr Fiala miniszterelnököt: tekintettel a helyzet komolyságára és folyamatos romlására, hívja össze a kormány mellett működő roma tanács válságtanácskozását.

A prágai önkormányzat a probléma további súlyosbodásának megakadályozása céljából a héten a külvárosi Trója negyedben egy 150 személy befogadására alkalmas sátortábort építtetett. Stefan Hrib főpolgármester szerint ebben a sátortáborban helyeznék el azokat a menekülteket, akiknél ellenőrizni kell, hogy az ukrán mellett magyar állampolgársággal is rendelkeznek-e. Ha van magyar állampolgárságuk is, akkor Csehországban nem jogosultak semmilyen segélyre.

A belügyminiszter csütörtöki nyilatkozata szerint nekik a cseh állam felajánlja, hogy vonaton Magyarországra szállítják őket. A táborban legfeljebb 30 napig tartózkodhat valaki. Ez az állampolgárság ellenőrzésére megszabott maximális idő – jegyezte meg a miniszter.

Vít Rakusan szerint a folyamat felgyorsításáról és hatékonyabbá tételéről rövidesen tárgyal Martin Vondrásek cseh országos rendőrfőparancsnok és a magyar idegenrendészet igazgatója.

Forrás: MTI

64 hozzászólásarrow_drop_down_circle

namihami
Most fizetünk az orbáni voksokért! És biztosak lehetünk benne, hogy sok a fog ez (is) kerülni. Nekünk, adófizető magyaroknak! A Füstös ezt IS velünk törleszti és törleszteti.
Nosza, jobbos kommenttársak, most lehet elővenni a szokásos cigányozást. Ezek is azok és echte fideszszavazók. Lehetne a Lendvayból utaltatni a ""határontúlisegélyt"".
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Gyurka80
@Gazella: Haza csak egy van ahogy anya is!
Gyurka80
@puszt: Ukránok ők te dilis, az ő házukat nem viszi el a Tisza legalábbis nem Magyarországon!
puszt
@Gyurka80: most akkor magyarok, v ukránok, esetleg csak egyszerűen cigányok, v változó, mikor mi kell, h legyenek? Bonyolult ez neked...
Gyurka80
@puszt: Látom nem érted, neked bonyolult!
Istenakinincsen
@Gyurka80: Olyan jó hogy neked semmi sem bonyolult...mindent értesz,de más nem érti.Valójában minden egyszerű mint a faék de csak te érted.Ez nagyon tetszik:))
Egyszer vagy néha kifejthetnéd a véleményed,mert azzal lerázni valakit hogy:neked ez túl bonyolult,vagy úgysem érted...
Az kevés.
Érted?(psszz...a többit már tudod:))

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.