Az energiadrágulást a szolgáltatók teljes egészében a fogyasztókra háríthatják át, ami a gázszámlák duplázódását, de akár megnégyszereződését is eredményezheti.

A privatbankar.hu cikke szerint az orosz gázszállítások csökkenése miatt további jelentős energiadrágulás várható Németországban, ráadásul a szolgáltatók ezt teljes egészében a fogyasztókra háríthatják át.

Négyszeres gázszámla fenyegeti a németeket az orosz gázszállítás csökkenése miatt

Fotó: Illusztráció/pixabay.com CCO

Az energiaválság miatt a múlt héten Robert Habeck alkancellár, gazdasági miniszter a földgázellátási válsághelyzet második, riasztási fokozatát hirdette ki. Június közepe óta ugyanis az orosz Gazprom technikai okokra hivatkozva jelentősen, 40-60 százalékkal csökkentette a Németországba irányuló gázexportot (más uniós országok ellátást is visszavágták). Az Északi Áramlaton keresztül egy hétvégi hivatalos közlés szerint a maximális gázmennyiség 40 százlaéka érkezik csak. A gáztározók jelenlegi feltöltöttsége mintegy 60 százalékos, és ha a helyzet nem javul, akkor nem sikerül novemberig a szükséges 90 százalékos szintig feltölteni a tározókat. 

Július 11-től menetrendszerű karbantartási munkálatok kezdődnek a gázvezetéken, ami miatt mintegy két hétre teljesen leáll a gázszállítás, és a német kormány nem zárja ki, hogy az orosz gázcég ismét technikai okokra hivatkozva további hetekre, vagy akár meghatározatlan időre meghosszabbítsa a leállást – olvasható a cikkben. 

A német gazdasági minisztérium elismerte, hogy az ellátásbiztonság garantált, de a helyzet feszült. Korlátozások még nincsenek, de a gázszolgáltatókat a kormányzat már arra hívhatja fel, hogy más forrásból szerezennek be gázt, vagy használják a gáztározókat. 

A spórolás mint elvárás már megjelent a cégekkel és a lakossággal szemben, a gazdasági minisztérium kampányt is indított és konkrét példákat is ad, hogyan tudnak takarékoskodni a háztartások. (Az alkancellár például bejelentette, az eddigi alig öt perc helyett még lejjebb csökkentette a zuhanyzási idejét.)

A takarékoskodás már eddig is alapelvárás volt mind a vállalatok, mind a lakosság irányába. A minisztérium számos szervezettel összefogva már külön kampányt is indított ebből a célból, és konkrét tippeket ad – például arra, hogyan spórolhatnak a háztartások a gázzal.

Az alkancellár pedig jó példával kíván előjárni: egy lapinterjúban elárulta, hogy tovább csökkentette zuhanyzási idejét – saját bevallása szerint amúgy sem zuhanyzott soha öt percnél hosszabban.

Az elszálló gázárakat a Die Welt összeállítása is alátámasztja, eszerint hosszú évek átlagában a gázár megawattóránként 20-30 euró volt, most viszont már 125 eurónál járnak. Az orosz szállítások elapadása miatt a cégek pedig arra fognak kényszerülni, hogy máshonnan és az orosz hosszútávú szerződéshez képest jóval drágábban szerezzék be a lakossági gázt, az árkülönbözet pedig meg fog jelenni a számlákon.

"A gázszámla megduplázódása biztos, de a négyszeres árnövekedés sem zárható ki. Az LNG-szállítmányok mintegy 2,5-szer drágábbak az orosz vezetékes gáznál"

- olvasható a Die Welt anyagában.

Németországban ráadásul megvan a jogi alap arra, hogy a gázszolgáltatók a megugró beszerzési költségeket áthárítsák a fogyasztókra az energiagazdálkodás összeomlásának elkerülése érdekében. Ehhez viszont a riasztási fokozat kihirdetése mellett az is kell, hogy hivatalosan is megállapítcsák a "Németországba érkező gázimport jelentős csökkenését"  – emlékeztet a privatbankar.hu, amely hozzáteszi, ugyan az energiabiztonságról szóló törvény "arányos emelést" említ, ám a valódi áremelésnek valójában nincs plafonja. 

Ez pedig azzal jár, hogy a háztartásoknak is extrém magas gázárakkal kellene számolni, ráadásul a gázszolgáltatóknak elég csak egy héttel a tervezett gázáremelés előtt értesítenie a fogyasztókat. 

Energiaipari szakértpk szerint ugyanakkor az azonnali áthárítás még mindig a kisebbik rossz a fogyasztók szempontjából, mert ha csak az évvégi elszámolásnál számlázzák ki az áremelkedést, akkor egy 3 fős háztartásnak mintegy 1500-2000 eurót (6-800 ezer forint) kell egyszerre kifizetnie. Ez pedig számos, rossz anyagi helyzetben lévő háztartásnak (becslések alapján 3,5 milliónyi tartozik ebbe a kategóriába) okozna megoldhatatlan gondot.

"A Die Welt egy konkrét példával is előállt: számításai szerint – amennyiben teljesen leállnának az orosz szállítások, és a kieső mennyiséget az energiapiacokról kellene pótolni – a jelenlegi árszinthez képest 1680 euróval (672 ezer forint), a 2020-as árszinthez képest pedig 2640 euróval (1 millió 56 ezer forint) emelkedne egy 100 négyzetméteres lakás éves gázszámlája. (Ez persze csak durva becslés, mivel a gázár az energiatőzsdéken jelentősen ingadozik.)"

- olvasható a cikkben.

A német kormány nem akar mindenkit megvédeni az emelkedő költségektől (szemben a magyar kormánnyal), mivel ez szerintük túlságosan megterhelné a költségvetést. Ehelyett elsősorban a szegényeket, szociálisan rászorulókat támogatják, és egyszeri juttatásokkal és adókönnyítésekkel igyekeznek enyhíteni az egyre növekvő terheket. A Scholz-kormány eddig két ilyen könnyítő intézkedéscsomagot jelentett be, a társadalom felé ugyanakkor a fő üzenet továbbra is a takarékoskodás, mert közeleg a tél.

Forrás: privatbankar.hu

63 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Aki Én
TUDTAD?
404 forint egy euró.

,,ez kamu, ugye agyasok?"
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
durbincs
@Peller Anikó: @Peller Anikó: Látja Mert maga rettenet buta ? Csak kiderülnek a dolgok ?
namihami
Általában nemhogy elolvasni, de még észrevenni se szoktam ezt a primitív partradobottat (lásd még durbincs), de észleltem, hogy VÁLASZOL nekem. Nekem---aki ehhez a cikkhez nem is reagáltam semmit. Azért volt furcsa, mert emlékeztem, hogy nem is írtam egy betűt se, de neki volt ""reakciója"" arra, ami meg se történt.
Ez tényleg ennyire hülye vagy csak szimplán DARABSZÁMra dolgoztatja valamelyik fideszes megmondóember? Netán Kossuth díjra vagy Balassi kardra hajt? Vagy egy Bayer éremre?
durbincs
@Aki Én: ha buta ,legalább ne okoskodjon ,vegyen példát a @Nessy: névűről ,aki néha+néha már nem is fénymásól ?de @tomsawyer - régről: @kisfalud: @csak húgy...: @Eladott Ország: @Gazella: @Yoda69: @Qqberci: @m73: @sgl: @terlasz: @Istenakinincsen: @CsipkeRózsa:@Giovanni Alba:@namihami: @csipetke:no meg @simmering73:a Bezzeg Tahó ? + még mindig az 50IQ-s bányaszint alatt teljesítenek ?
durbincs
@Aki Én: ha buta ,legalább ne okoskodjon ,vegyen példát a @Nessy: névűről ,aki néha+néha már nem is fénymásól ?de @tomsawyer - régről: @kisfalud: @csak húgy...: @Eladott Ország: @Gazella: @Yoda69: @Qqberci: @m73: @sgl: @Giovanni Alba: @csipetke: @percsi: @Toller Béla: @balos: @teuton: @Yoda69: @Lepényleső: @libellle: @gina: @Horizont: @Qqberci: @Emmersson71:@tudode: @Peller Anikó: @amortizáltok:t@kereső: @T-Boly:@Bogatir: @Clavigo: még mindig az 50IQ-s bányaszint alatt ? teljesítenek ?
durbincs
@grincss: @lusta: @Qqberci: csak mert maguk 50IQ-val ennek a @csak húgy...: nevű vizeletét isszák ?
durbincs
@drrotf: @balos: mert maguk a két vén 50Iq-s Csilletöcskölő hülye a lenti bányából ? @amortizáltok: maga+ szimplán ?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok