Az energiadrágulást a szolgáltatók teljes egészében a fogyasztókra háríthatják át, ami a gázszámlák duplázódását, de akár megnégyszereződését is eredményezheti.

A privatbankar.hu cikke szerint az orosz gázszállítások csökkenése miatt további jelentős energiadrágulás várható Németországban, ráadásul a szolgáltatók ezt teljes egészében a fogyasztókra háríthatják át.

Négyszeres gázszámla fenyegeti a németeket az orosz gázszállítás csökkenése miatt

Fotó: Illusztráció/pixabay.com CCO

Az energiaválság miatt a múlt héten Robert Habeck alkancellár, gazdasági miniszter a földgázellátási válsághelyzet második, riasztási fokozatát hirdette ki. Június közepe óta ugyanis az orosz Gazprom technikai okokra hivatkozva jelentősen, 40-60 százalékkal csökkentette a Németországba irányuló gázexportot (más uniós országok ellátást is visszavágták). Az Északi Áramlaton keresztül egy hétvégi hivatalos közlés szerint a maximális gázmennyiség 40 százlaéka érkezik csak. A gáztározók jelenlegi feltöltöttsége mintegy 60 százalékos, és ha a helyzet nem javul, akkor nem sikerül novemberig a szükséges 90 százalékos szintig feltölteni a tározókat. 

Július 11-től menetrendszerű karbantartási munkálatok kezdődnek a gázvezetéken, ami miatt mintegy két hétre teljesen leáll a gázszállítás, és a német kormány nem zárja ki, hogy az orosz gázcég ismét technikai okokra hivatkozva további hetekre, vagy akár meghatározatlan időre meghosszabbítsa a leállást – olvasható a cikkben. 

A német gazdasági minisztérium elismerte, hogy az ellátásbiztonság garantált, de a helyzet feszült. Korlátozások még nincsenek, de a gázszolgáltatókat a kormányzat már arra hívhatja fel, hogy más forrásból szerezennek be gázt, vagy használják a gáztározókat. 

A spórolás mint elvárás már megjelent a cégekkel és a lakossággal szemben, a gazdasági minisztérium kampányt is indított és konkrét példákat is ad, hogyan tudnak takarékoskodni a háztartások. (Az alkancellár például bejelentette, az eddigi alig öt perc helyett még lejjebb csökkentette a zuhanyzási idejét.)

A takarékoskodás már eddig is alapelvárás volt mind a vállalatok, mind a lakosság irányába. A minisztérium számos szervezettel összefogva már külön kampányt is indított ebből a célból, és konkrét tippeket ad – például arra, hogyan spórolhatnak a háztartások a gázzal.

Az alkancellár pedig jó példával kíván előjárni: egy lapinterjúban elárulta, hogy tovább csökkentette zuhanyzási idejét – saját bevallása szerint amúgy sem zuhanyzott soha öt percnél hosszabban.

Az elszálló gázárakat a Die Welt összeállítása is alátámasztja, eszerint hosszú évek átlagában a gázár megawattóránként 20-30 euró volt, most viszont már 125 eurónál járnak. Az orosz szállítások elapadása miatt a cégek pedig arra fognak kényszerülni, hogy máshonnan és az orosz hosszútávú szerződéshez képest jóval drágábban szerezzék be a lakossági gázt, az árkülönbözet pedig meg fog jelenni a számlákon.

"A gázszámla megduplázódása biztos, de a négyszeres árnövekedés sem zárható ki. Az LNG-szállítmányok mintegy 2,5-szer drágábbak az orosz vezetékes gáznál"

- olvasható a Die Welt anyagában.

Németországban ráadásul megvan a jogi alap arra, hogy a gázszolgáltatók a megugró beszerzési költségeket áthárítsák a fogyasztókra az energiagazdálkodás összeomlásának elkerülése érdekében. Ehhez viszont a riasztási fokozat kihirdetése mellett az is kell, hogy hivatalosan is megállapítcsák a "Németországba érkező gázimport jelentős csökkenését"  – emlékeztet a privatbankar.hu, amely hozzáteszi, ugyan az energiabiztonságról szóló törvény "arányos emelést" említ, ám a valódi áremelésnek valójában nincs plafonja. 

Ez pedig azzal jár, hogy a háztartásoknak is extrém magas gázárakkal kellene számolni, ráadásul a gázszolgáltatóknak elég csak egy héttel a tervezett gázáremelés előtt értesítenie a fogyasztókat. 

Energiaipari szakértpk szerint ugyanakkor az azonnali áthárítás még mindig a kisebbik rossz a fogyasztók szempontjából, mert ha csak az évvégi elszámolásnál számlázzák ki az áremelkedést, akkor egy 3 fős háztartásnak mintegy 1500-2000 eurót (6-800 ezer forint) kell egyszerre kifizetnie. Ez pedig számos, rossz anyagi helyzetben lévő háztartásnak (becslések alapján 3,5 milliónyi tartozik ebbe a kategóriába) okozna megoldhatatlan gondot.

"A Die Welt egy konkrét példával is előállt: számításai szerint – amennyiben teljesen leállnának az orosz szállítások, és a kieső mennyiséget az energiapiacokról kellene pótolni – a jelenlegi árszinthez képest 1680 euróval (672 ezer forint), a 2020-as árszinthez képest pedig 2640 euróval (1 millió 56 ezer forint) emelkedne egy 100 négyzetméteres lakás éves gázszámlája. (Ez persze csak durva becslés, mivel a gázár az energiatőzsdéken jelentősen ingadozik.)"

- olvasható a cikkben.

A német kormány nem akar mindenkit megvédeni az emelkedő költségektől (szemben a magyar kormánnyal), mivel ez szerintük túlságosan megterhelné a költségvetést. Ehelyett elsősorban a szegényeket, szociálisan rászorulókat támogatják, és egyszeri juttatásokkal és adókönnyítésekkel igyekeznek enyhíteni az egyre növekvő terheket. A Scholz-kormány eddig két ilyen könnyítő intézkedéscsomagot jelentett be, a társadalom felé ugyanakkor a fő üzenet továbbra is a takarékoskodás, mert közeleg a tél.

Forrás: privatbankar.hu

27 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Aki Én
TUDTAD?
404 forint egy euró.

,,ez kamu, ugye agyasok?"
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
teuton
@KisTehen: Komplett kamu, Nagy Marha!
1. A hatarozott idöre szolo (1-2 ev) szerzödeseket a gazszallito nem mondhatja fel es nem emelheti az arat!
2. Amit itt belebegtetnek, csak egy feltetelezes.
3. A fideszbirkaknak forintban adjak meg a nemet arakat, de a nemet FIZETESEKET nem teszik hozza...A nemet ATLAGfizetes kb. 1 millio ft HAVONTA NETTO!!!
4. A kormany mar januartol rezsikiegeszitest fizet az alacsony keresetüeknek, egy ismerösöm kb. havi 62000 ft-nyi eurot kap 1 szemelyre (!), ami messze több, mint egyaltalan a havi rezsiszamlaja!!!
Analfabetak persze ezt nem tudjak magyarul sem elolvasni es ertelmezni, nemhogy idegen nyelven utananezni, csak naponta több tucatnyi baromsagot beböfögni...
Emmersson71
@teuton: "Analfabéták persze ezt nem tudjak magyarul sem elolvasni es értelmezni, nemhogy idegen nyelven utánanézni, csak naponta több tucatnyi baromságot beböfögni..."

Ez a NER egyik legerősebb tartópillére!
Suttyóföld és Tahófalva szavazói hívők, az m1-en pedig prédikálnak nekik.
Aki Én
TUDTAD?
404 forint egy euró.

,,ez kamu, ugye agyasok?"
csak úgy....
@KisTehen: már megint minket féltesz,te négylábu?
rokker33
DEHÁT TI AKARJÁTOK EZT!! Miért csodálkoztok azon, hogy nem lesz gáz! Az oroszok sem hülyék! Ha megunják Európa balfaszságát elzárják a gázt végleg és eladják más országnak! Mi meg majd 1=2=3000 Ft ot fizetünk 1 m3 gázért 200 ft helyett...Köszönjük meg Brüsszelnek az Európai uniónak meg a többi balfasznak!
csak úgy....
@rokker33: mert brüsszel és az unio tehet arról is,hogy szart se ér a forint ?
számold már át az osztrák fizetésedet forintra és ne jajjgass...
csak úgy....
@KisTehen: örülök,hogy aggódsz miattunk, persze jobb volna ha a honfitársaid életkörülményei foglalkoztatnának, inkább miattuk kellene szomorkodnod és aggódnod!
rokker33
@csak úgy...: mi köze a forintnak a gázhoz? Nem a forint romlása miatt lesz drága a gáz, hanem a beszerzési költségek fognak a 3x=ára emelkedni! A drága Brüsszeli politikusok okozzák Európa vesztét, de amilyen sötét vagy a magadfajta hülyék ezt nem veszik észre!
rokker33
@csak úgy...: gondolom erről is Orbán Viktor tehet!
csak úgy....
@rokker33: te annyira buta vagy,hogy neked fölösleges valamit mondani!
orbánotok elöbb viszi gödörbe magyarországot mint brüsszel európát, néha olvasgathatnál osztrák vagy német oldalakat is ,hogy kicsit világosabban láss...
Clavigo
@Maccska: Orbán csak egy trágyadomb ura lett .,,,.de azt is hamar tönkrebassza...
Clavigo
@Maccska: Azért megható,,hogy így aggódsz a németországi fejlemények miatt ... Azért ne vidd túlzasba,,,,,,( az aggodást )...:)
csak úgy....
@Maccska: annyi eszed van mint a gyuszi pistinek...,persze ez fideszéknél nem ritkaság! :)
rokker33
@csak úgy...: lehet neked is az m1 meg az atv helyett,inkább olvasnod kellene normális médiát! Egyszer elfogy Oroszország türelme és akkor hideg vízben fogsz fürdeni trottyos!Fürdessz még egyáltalán?Az ázott kutyaszagodat idáig érzem!!@Maccska: Orbán nem alkalmas még Magyarország vezetésére sem, de az uniós hiénák a Brüsszeli parlamentben alvó patkányok sem sőt az ellenzéki csürhe sem ! Csak a saját érdekeik a fontosak az embereket leszarják! Magas lesz a gáz ára?? Kit érdekel??Majd kifizetjük vagy nem fűtünk ! Ennyi! Az uniós vezetőket ez cseppet sem érdekli!
csak úgy....
@Maccska: a te butaságodra verés való és nem érv! :)
csak úgy....
@rokker33: hol a körösztanyádba nézhetnék én itt m1 vagy atv.t te szánalom gyermeke?
ne az én fürdövizemmel foglalkozzatok ti félnótások mert azt én fizetem ! szarok putyin türelmére , gyilkosokkal nem foglalkozok, remélem a nato hamarosan odabax neki,vagy az egyik tábornoka ártalmatlanítja a becsavarodott cárt..
csak úgy....
@Maccska: ugye te születésed óta hülye? -te szegényke..
csak úgy....
@Maccska: gyogyóba téged járattak a szüleid,ez ebböl a tüdögyulladásos buta szövegböl rögtön kiderül! :) nem értem,hogy ti miért a németekér fostok annyira,mikor a magyar infláció európában mindent visz? talán a buta tudat,hogy esetleg másnak szarabb ,ami kizárt ,azzal tekintetek a silány jövötök elé?
rokker33
@Maccska: ja csak éppen egész Európát veszélybe sodorják a felelőtlen és felesleges döntéseikkel!Milyen jó lesz nekünk gáz és olaj nélkül már alig várom, hogy 2000 forint legyen 1 liter üzemanyag és ugyan ennyibe fog kerülni 1m3 gáz... ha lesz egyáltalán ..
csak úgy....
@Maccska: neked fingod nincs németországról,ami keveset tudsz azt a fidesz sajtó hazudozta bele a buta fejedbe!
rokker33
@csak úgy...: miért talán hajléktalan szállón laksz te vén gyogyós?? Még tvre sem tellik,arról nem Orbán tehet meg hogy az égvilágon semmid nincs csak az a nyavalyás életed,ami egy lyukas garast sem ér! Értem most már miért vagy ilyen agresszív, ha Orbánról van szó! Szánalmas vagy ,de ha összefutunk viszek neked főtt ételt meg egy kis aprót!
csak úgy....
@Maccska: shikari barátom, nyugodj le és inkább a másik nevedet használd a rizikót! :)
te magyarországot sem ismered ,nem ám németországot! tibim,ha a butaság fájna akkor te üvöltenél..
csak úgy....
@rokker33: tudom,hogy buta vagy,nem kell bizonygatnod! én már kértem a címedet,mentem volna szívesen látogatni és megkóstolni a föztödet, de te féltél és inkább nem adtad meg.
tudod öcsém,neked a nagy és buta pofádon kívül semmid sincsen!
csak úgy....
@Maccska: mindent letagadhatsz de a szóhasználatot és a stílusodat nem!
nagy összegben mernék fogadni ,hogy te még nem jártál külföldön...,ok, talán régen a cccp. ben,min kiválló kisz. tag.
rokker33
@csak úgy...: hahaha minek adjam meg a címet öregember?Ennél egy kis echkte gefüllte knödelt vagy wiener schnitzelt? Nem süllyedek le a szintedre emlitettem már öregeket nem bántok :)
ómió
Pedig az efftársak mindent megtettek, hogy ezt nekünk is "kivívják"!
namihami
Általában nemhogy elolvasni, de még észrevenni se szoktam ezt a primitív partradobottat (lásd még durbincs), de észleltem, hogy VÁLASZOL nekem. Nekem---aki ehhez a cikkhez nem is reagáltam semmit. Azért volt furcsa, mert emlékeztem, hogy nem is írtam egy betűt se, de neki volt ""reakciója"" arra, ami meg se történt.
Ez tényleg ennyire hülye vagy csak szimplán DARABSZÁMra dolgoztatja valamelyik fideszes megmondóember? Netán Kossuth díjra vagy Balassi kardra hajt? Vagy egy Bayer éremre?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.