Az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) csütörtökön arra kérte Moszkvát, hogy ne végezzen ki két brit katonát, akiket az ukrajnai oroszbarát szakadár hatóságok halálra ítéltek, mert Mariupolban az ukrán hadsereggel harcoltak az Oroszország indította háborúban – adta hírül az MTI.

Oroszország két halálra ítélt brit katona kivégzésére készül – Az EU is beavatkozik

illusztráció, Robert ATANASOVSKI / AFP

A strasbourgi székhelyű Európa Tanács emberi jogi bírósága június közepén ugyanezzel a kéréssel fordult az orosz vezetéshez egy marokkói katonával kapcsolatban.

Az orosz hatóságok szerint a három férfi – a marokkói Szaaudun Brahim, valamint a brit Shaun Pinner és Aidan Aslin – április közepén adta meg magát, és esett fogságba Mariupol térségében mintegy ezer ukrán katonával együtt.

Az önmagát Donyecki Népköztársaságnak nevező szakadár terület legfelsőbb bírósága június 9-én halálra ítélte őket.

London a hadviselő felekre vonatkozó genfi konvenció megdöbbentő mértékű megsértésének tartja a két brit ellen hozott halálos ítéletet. Aslin és Pinner a brit külügy szerint nem zsoldos, hanem „személyes okokból” él Ukrajnában, ahová még az Oroszország indította háború előtt költöztek, és ott csatlakoztak az ukrán fegyveres erőkhöz, tehát hadifogolyként kelleni kezelni őket.

Az EJEB felszólította Moszkvát, hogy ne hajtsa vége a halálbüntetést, és biztosítsa, hogy a foglyok fogvatartási körülményei megfelelőek legyenek

– áll a strasbourgi testület közleményében. A bíróság emellett felkérte a Kremlt: két héten belül adjon tájékoztatást arról, hogy az orosz hatóságok milyen lépéseket és intézkedéseket tettek az emberi jogokról szóló európai egyezmény tiszteletben tartása érdekében. A testület továbbá kitart amellett, hogy Oroszországot továbbra is kötik az EJEB határozatai, annak ellenére, hogy az országot március közepén kizárták az Európa Tanácsból.

Az orosz parlament alsóháza június elején több olyan törvénymódosítást is elfogadott, amelyek alapján Oroszország nem alkalmazza tovább az EJEB március 15-e után hozott határozatait.

Forrás: MTI

9 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
csak úgy....
kivégzésböl a ruszkik és a nácik mindíg is jeleskedtek...,hóhér népség,akik ártatlan gyerekeket,nöket és öregeket is halomra gyilkoltak !
Shikari
Semmi cicó! Fellógatni a gyilkosokat.
Namely
"Oroszország két halálra ítélt brit katona kivégzésére készül – Az EU is beavatkozik"
áll a címben.
Ezzel ellentétben, a Donyecki Népköztársaság készül a kivégzésre, az angolok nem tagjai az EU-nak, az Európa Tanács és az Emberi Jogok Európai Bírósága nem az EU intézményei, tehát az EU nem is folyt bele ebbe (még).

Tehát a propeller ismét hozta a színvonalát, amit a történelem előtti béka segge alatt van.

A cikkről:
érdekes, minden zsoldos, önkéntes "személyes okokból" él ott
:D
Sámannus
Elhiszem, hogy megteszik. Kamcsatkán a rénszarvaspásztor még az apját is megöli ha nem tetszik neki valami.
Ürügy pedig mindig van.
vacsi
@csak úgy...: Az ukránokat se hagyd ki! Mesélték a nagyszüleim...
ómió
Csak nem "figyelmen kívül hagyták", hogy gyilkolászásért ott fellógatás jár!?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.