Vasárnap feszült helyzet alakult ki Koszovó északi részén két, eredetileg augusztustól életbe lépő rendelkezés miatt.

Vasárnap feszült helyzet alakult ki Koszovó északi részén, ahol a szerb etnikumú lakosok a koszovói-szerb határ koszovói oldalán blokádot alakítottak ki. A Szabad Európa Rádió, a Telex és a hvg.hu cikkei szerint a térségben a koszovói kormány új rendelkezései miatt állították fel a blokádokat.

Blokádokat állítottak fel Koszovó északi részén a helyi szerbek, lövöldözés is volt

A kép illusztráció!

A Koszovói Biztonsági Erők (KSF) tagjai páncélozott járművek mellett állnak a Koszovói Felszabadító Hadsereg (KLA) alapító tagja és parancsnoka, Adem Jashari meggyilkolásának 22. évfordulója alkalmából rendezett megemlékezésen Pristinában 2022. március 5-én.

Fotó, címlapkép: AFP/Armend Nimani

Az egyik rendelet értelmében – amely augusztus elsejével lépett volna hatályba – a Szerbia felől belépők autójára a szerb rendszám helyett ideiglenes koszovói rendszámot adnak ki, és ugyanez volt tervben a szerb okmányokkal is: egy a pristinai kormányzat által kiállított új, három hónapig érvényes utazási igazolványra kellett volna cserélni a szerb dokumentumokat. 

A cikkek szerint a vita kirobbanása még 2021 szeptemberére tehető, amikor a koszovói hatóságok elrendelték, hogy a Szerbia irányából az országba belépő valamennyi járművezetőnek ideiglenes, 60 napra szóló nyomtatott rendszámtáblát kell használnia. Ez válasz volt a szerb kormány 2008-tól létező rendelkezésére. Tavaly a bejelentés után a szerb etnikumú lakosok járművekkel és barikádokkal zárt le két határátkelőhelyet.

A vasárnapi barikádállítás után lövöldözést is jelentettek a térségből, ahová kivonult a koszovói rendőrség különlege alakulata is. A koszovói kormány később bejelentette, hogy harminc nappal, szeptember elsejei határidőre halasztja a két határozat életbe léptetését. A kormány azt is leírta közleményében, hogy a történtekért Szerbiát teszik felelőssé, és határozottan elítélik a koszovói utak lezárását és a lövöldözést. 

A vasárnapi blokád kapcsán megszólalt Alekszandar Vucsics szerb elnök is, aki azt mondta, hogy a békére törekednek, de ha Koszovóban elkezdenek szerbeket üldözni, megfélemlíteni, vagy "gyilkolni", akkor "győzni fog Szerbia". 

A koszovói rendőrség tájékoztatása szerint néhány rendőri egységre tüzet nyitottak, de nem sérült meg senki – ugyanakkor a szerb B92 értesülései szerint legalább egy szerb megsérült a jarinjei határállomá közelében felállított barikádnál, őt Kosovska Mitrovicába szállították kórházi kezelésre. Több koszovói városban megszólaltatták a légvédelmi szirénákat is vasárnap este, a szerb oldalon pedig a légierő harci gépei és helikopterei is megjelentek.

A békefenntartást végző NATO-csoport, a KFOR bejelentette, hogy figyelemmel kísérik a helyzetet, és felkészültek arra, hogy közbelépjenek, ha a helyzet úgy kívánja. Emellett azt is kijelentették sajtóközleményükben, hogy elkötelezettek a békefolyamatok folytatása mellett. A közel négyezer fős kontingensben több száz magyar katona szolgál, jelenlegi parancsnoka Kajári Ferenc vezérőrnagy.

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Jozefina
Na ezért nem lenne szabad egyetlen balkáni államot sem az EU közelébe engedni!!!??? Csak a gong és az örökös baj lenne velük, veszélyeztetnék az EU biztonságát!!??
Jozefina
Na ezért nem lenne szabad egyetlen balkáni államot sem az EU közelébe engedni!!!??? Csak a gong és az örökös baj lenne velük, veszélyeztetnék az EU biztonságát!!??
Nyírfa
Koszovónak egyesülnie kellene Albániával, akár autonóm tartományként, akár teljes beolvadással. Mindjárt más lenne a gyerek fekvése.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.