A nagy felháborodás hatására a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) vezetője, Jarosław Kaczyński nyilvánosan állt el pártja ötletétől.

A Népszava hétfői lapszámában megjelent egyik cikk szerint (melyet a hvg.hu szemlézett) a magyarországinál jóval szerényebb mértékben tervezték megemelni Lengyelországban a politikusok (parlamenti képviselők, miniszterek, kormányfő és a köztársasági elnök) fizetését, ám az ellenzéki képviselők tiltakozása miatt végül a kormánypárt elállt az ötlettől. 

Megemelték volna a lengyel politikusok fizetését, a népharag miatt visszatáncolt a tervtől a kormánypárt vezetője

Jarosław Kaczyński 2018-ban Varsóban

Fotó: wikipedia CC BY 2.0/Kancelaria Sejmu

Az eredeti szándék szerint Andrzej Duda államfő fizetése bruttó kétezer zlotyval (ez körülbel 170 ezer forintot jelent), Mateusz Morawiecki miniszterelnöknek és helyetteseinek bruttó 1600 zlotyval (kb. 136 ezer forint), a parlament képviselőknek és szenátoroknak bruttó 1000 zlotyval (kb. 85 ezer forint) nőtt volna a fizetése.

Az ügy a múlt héten került nyilvánosságra és rögtön botrány is lett belőle a cikk szerint, a lengyel ellenzék egységesen ítélte el a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) tervét. Az ellenzéki Polgári Platformot vezető Donald Tusk párhuzamot vont a tervezet és a nemrégiben megemelt tanári fizetések között, utóbbiaknak ugyanis mindössze 152 zlotyval (13 ezer forint) nőtt meg a fizetése. 

A legtöbben amiatt bírálták a kormánypárti tervet, mert míg a lakosságnak szembe kell nézniük az infláció miatt elszálló árakkal és a gazdasági válsággal, addig a politikusok megemelik a saját fizetésüket és közben arról magyaráznak, hogyan spóroljon mindenki.

A tervezettel szembeni ellenállás a cikk szerint előbb elbizonytalanította a kormánypártot, majd a PiS elnöke, Jarosław Kaczyński (aki formálisan csak egyszerű parlamenti képviselő, más tisztsége nincs is, de valójában az ország tényleges vezetője) nyilvánosan is kijelentette, hogy határozottan ellenzi a politikusokra vonatkozó fizetésemelést. 

A hvg.hu a cikkben kitért rá, hogy Magyarországon az előző hetekben zajlott le ez a folyamat, különösebb ellenállás nélkül. Ráadásul a tervezett lengyel emelés mértékét vastagon meghaladta a magyar politikusok fizetésemelése, Orbán Viktor miniszterelnök fizetése bruttó kétmillió forinttal nőtt meg (ez a lengyel kormányfő Morawiecki tervezett fizetésemelésének közel a tizenötszöröse), a miniszterek bére 650 ezer forinttal, míg az államtitkárok fizetése 50 százalékkal nőtt meg.

36 hozzászólásarrow_drop_down_circle

volvós
Nos, itt a példa: Követhetné a magyar tolvaj kormány a baráti lengyel népet...
így kell ezt csinálni és nem besz@rni...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
CsipkeRózsa
Nekünk van egy ravasz minielnökünk, sok fideszes senkivel, a fizetésemelésüket megszavazták, mielőtt a Kata, meg a rezsihízás kiderült volna. Most már nálunk sem emelnék meg a havi pénzüket, csak nem olyan bátrak.
rokker33
@Horizont: milyen büntetést?? 4 évig sem volt képes eltűnni Gyurcsány, pedig csak miatta nem képes az összefogás nagyobb támigatittságot elérni. És Orbán miért kapjon büntetést hisz a 3 millió birkák 4 x 2/3 ot adtak nekik,akkor nem ő tehet róla, hogy a nép még most sem ébredt fel!Mind a kettőnek vissza kell vonulnia ez igaz, de Orbánt csak erőszakkal lehet leváltani és a maradék szavazók erre nem képesek a maradékot meg úgysem érdekli Magyarország sorsa, akkor miért maradjak és minek erőltetni a változást?
Namely
@Horizont: "Az én szememben nagyon ki kell valakinek érdemelnie, hogy szép és jó legyen. "
A csodát! Elég, ha a parancssorod szerint (lásd lejjebb) nem Orbán seggét nyalja. Onnantól kezdve szerinted már NEM kritika nélküli seggnyaló, bár lehet birka (a fenti szavaid szerint).

"Annyian kritizáltuk itt az ellenzéket MI"
Ja, az érdekes volt: írtad, hogy az összefosás is tolvaj, stb, de azért hajrá összefosás, és nyerjenek ők. Na hogy is van ezzel a birkázással?
Vagy hogy is van azzal ami írtam:
"az általános véleménnyel itt (is), hogyaszongya "ha valaki kritizálni meri az összefosást akkor az Orbán bérence/vele hál/fideszes/áruló". :D "
Amit te az előző kommentedben meg is erősítettél:
"nagyon jó lenne ha ti orbán hívők ennyire kritizálnátok orbánékat."
Köszi a szavaim megerősítését: bár kb 20 alkalommal írtam csak neked, hogy a MHM támogatója vagyok, az a parancssor fut benned (is), hogy:
kérdezni mer/kétkedni mer/nem támogatja vakon az érv nélküli "halál a Fideszre" baromságokat -> fideszes
Hogy is állsz akkor az elfogultsággal?
Mert ezekért szoktátok a fideszeseket birkának nevezni.
A te szavaiddal befejezve:
"Hogy lehetsz ennyire vak és elfogult?"
Namely
@Horizont: "Nem adok igazat neked. És nincs is igazad."
(vicc, ne értsd félre :D) Az ugyanaz ;)
"Ha te az MHM támogatója vagy ahogy írod akkor ez miért nem tűnik fel? "
Szerintem ennek 2 oka van:
1. A parancssor.
2. Lehet, hogy van egy alap gondolatod azokról, akik azok? Talán azt várod, hogy zsidózzak? Nem tudom, ezt te tudnád megmondani, hogy mit várnál tőlem. Schffert hallgasd meg erről (tudom, mindig hozzá irányítalak, de szerintem ő korunk legnagyobb politikai gondolkodója), aki kitűnően levezette, hogy a MHM szavazói bázisa igen heterogén, volt maszopostól az ex-jobbikosig mindenki van ott.
Namely
@Horizont: "Olyan fideszes ízed van :DDDDD"
:(((((((((((((((((((((((((((
biztos covicc utóhatás: baj lehet az ízérzékeléseddel :D
"Schiffer előtt nem ájulok el mint te, nekem valahogy nem szimpi. "
Egyszer tedd félre ezt az érzést, és ülj le, nézd meg az elemzéseit. Amikor valami esemény van, akkor hallgasd meg, mit mond. A vicc az, hogy kb 4-5 éve mindenben igaza van, ami azért nem mellékes. :D Előre megmondta a választási kudarcot is pl.
"Most néztem meg '71-es??"
Kicsit koravén valóban. Genetika vagy a politikában töltött évek???
Namely
@Horizont: "Olyan se meleg se hideg."
pontosan, én ezt szeretem benne :)
"Csak a 2/3 -ot nem. "
na ő azt is, mondta, hogy olyan súlyos vereségbe futnak bele, hogy el se tudják képzelni. És nézd meg, hogy amit most mond, az lesz később. Olyan kb, mint Jim Rogers a gazdaságban. Csak őt kell meghallgatni, ha pontos képet akarsz, mire kell készülni.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.