A nagy felháborodás hatására a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) vezetője, Jarosław Kaczyński nyilvánosan állt el pártja ötletétől.

A Népszava hétfői lapszámában megjelent egyik cikk szerint (melyet a hvg.hu szemlézett) a magyarországinál jóval szerényebb mértékben tervezték megemelni Lengyelországban a politikusok (parlamenti képviselők, miniszterek, kormányfő és a köztársasági elnök) fizetését, ám az ellenzéki képviselők tiltakozása miatt végül a kormánypárt elállt az ötlettől. 

Megemelték volna a lengyel politikusok fizetését, a népharag miatt visszatáncolt a tervtől a kormánypárt vezetője

Jarosław Kaczyński 2018-ban Varsóban

Fotó: wikipedia CC BY 2.0/Kancelaria Sejmu

Az eredeti szándék szerint Andrzej Duda államfő fizetése bruttó kétezer zlotyval (ez körülbel 170 ezer forintot jelent), Mateusz Morawiecki miniszterelnöknek és helyetteseinek bruttó 1600 zlotyval (kb. 136 ezer forint), a parlament képviselőknek és szenátoroknak bruttó 1000 zlotyval (kb. 85 ezer forint) nőtt volna a fizetése.

Az ügy a múlt héten került nyilvánosságra és rögtön botrány is lett belőle a cikk szerint, a lengyel ellenzék egységesen ítélte el a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) tervét. Az ellenzéki Polgári Platformot vezető Donald Tusk párhuzamot vont a tervezet és a nemrégiben megemelt tanári fizetések között, utóbbiaknak ugyanis mindössze 152 zlotyval (13 ezer forint) nőtt meg a fizetése. 

A legtöbben amiatt bírálták a kormánypárti tervet, mert míg a lakosságnak szembe kell nézniük az infláció miatt elszálló árakkal és a gazdasági válsággal, addig a politikusok megemelik a saját fizetésüket és közben arról magyaráznak, hogyan spóroljon mindenki.

A tervezettel szembeni ellenállás a cikk szerint előbb elbizonytalanította a kormánypártot, majd a PiS elnöke, Jarosław Kaczyński (aki formálisan csak egyszerű parlamenti képviselő, más tisztsége nincs is, de valójában az ország tényleges vezetője) nyilvánosan is kijelentette, hogy határozottan ellenzi a politikusokra vonatkozó fizetésemelést. 

A hvg.hu a cikkben kitért rá, hogy Magyarországon az előző hetekben zajlott le ez a folyamat, különösebb ellenállás nélkül. Ráadásul a tervezett lengyel emelés mértékét vastagon meghaladta a magyar politikusok fizetésemelése, Orbán Viktor miniszterelnök fizetése bruttó kétmillió forinttal nőtt meg (ez a lengyel kormányfő Morawiecki tervezett fizetésemelésének közel a tizenötszöröse), a miniszterek bére 650 ezer forinttal, míg az államtitkárok fizetése 50 százalékkal nőtt meg.

52 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Horizont
Ott van nép is harag is. Nálunk van orbán és 3 millió birka.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Horizont
@Namely: Nem adok igazat neked. És nincs is igazad. Te élve felboncolod mindegyik mondatomat és kicsavarod, facsarod úgy hogy igazolni véljed a te verziódat.
Ha te az MHM támogatója vagy ahogy írod akkor ez miért nem tűnik fel?
Miért olvadsz egybe egy fidesz hívővel számomra?
Tudom fiatal vagy tiéd a világ (gondolod) de ne legyél már ennyire fölényesen elbizakodott a másik kárára. Jó?
Namely
@Horizont: "Nem adok igazat neked. És nincs is igazad."
(vicc, ne értsd félre :D) Az ugyanaz ;)
"Ha te az MHM támogatója vagy ahogy írod akkor ez miért nem tűnik fel? "
Szerintem ennek 2 oka van:
1. A parancssor.
2. Lehet, hogy van egy alap gondolatod azokról, akik azok? Talán azt várod, hogy zsidózzak? Nem tudom, ezt te tudnád megmondani, hogy mit várnál tőlem. Schffert hallgasd meg erről (tudom, mindig hozzá irányítalak, de szerintem ő korunk legnagyobb politikai gondolkodója), aki kitűnően levezette, hogy a MHM szavazói bázisa igen heterogén, volt maszopostól az ex-jobbikosig mindenki van ott.
Horizont
@Namely: Igen tudom azért írtam le kétszer, hogy megerősítsem neked. Nem várom hogy zsidózz (isten ments) de mégse látok különbséget. Olyan fideszes ízed van :DDDDD
Schiffer előtt nem ájulok el mint te, nekem valahogy nem szimpi.
Most néztem meg '71-es?? Csak?
Namely
@Horizont: "Olyan fideszes ízed van :DDDDD"
:(((((((((((((((((((((((((((
biztos covicc utóhatás: baj lehet az ízérzékeléseddel :D
"Schiffer előtt nem ájulok el mint te, nekem valahogy nem szimpi. "
Egyszer tedd félre ezt az érzést, és ülj le, nézd meg az elemzéseit. Amikor valami esemény van, akkor hallgasd meg, mit mond. A vicc az, hogy kb 4-5 éve mindenben igaza van, ami azért nem mellékes. :D Előre megmondta a választási kudarcot is pl.
"Most néztem meg '71-es??"
Kicsit koravén valóban. Genetika vagy a politikában töltött évek???
Horizont
@Namely: Mindig meg szoktam hallgatni. Olyan se meleg se hideg. Koravén:)
A választási kudarcot mások is megmondták, én is:)) Csak a 2/3 -ot nem.
Namely
@Horizont: "Olyan se meleg se hideg."
pontosan, én ezt szeretem benne :)
"Csak a 2/3 -ot nem. "
na ő azt is, mondta, hogy olyan súlyos vereségbe futnak bele, hogy el se tudják képzelni. És nézd meg, hogy amit most mond, az lesz később. Olyan kb, mint Jim Rogers a gazdaságban. Csak őt kell meghallgatni, ha pontos képet akarsz, mire kell készülni.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.