A nagy felháborodás hatására a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) vezetője, Jarosław Kaczyński nyilvánosan állt el pártja ötletétől.

A Népszava hétfői lapszámában megjelent egyik cikk szerint (melyet a hvg.hu szemlézett) a magyarországinál jóval szerényebb mértékben tervezték megemelni Lengyelországban a politikusok (parlamenti képviselők, miniszterek, kormányfő és a köztársasági elnök) fizetését, ám az ellenzéki képviselők tiltakozása miatt végül a kormánypárt elállt az ötlettől. 

Megemelték volna a lengyel politikusok fizetését, a népharag miatt visszatáncolt a tervtől a kormánypárt vezetője

Jarosław Kaczyński 2018-ban Varsóban

Fotó: wikipedia CC BY 2.0/Kancelaria Sejmu

Az eredeti szándék szerint Andrzej Duda államfő fizetése bruttó kétezer zlotyval (ez körülbel 170 ezer forintot jelent), Mateusz Morawiecki miniszterelnöknek és helyetteseinek bruttó 1600 zlotyval (kb. 136 ezer forint), a parlament képviselőknek és szenátoroknak bruttó 1000 zlotyval (kb. 85 ezer forint) nőtt volna a fizetése.

Az ügy a múlt héten került nyilvánosságra és rögtön botrány is lett belőle a cikk szerint, a lengyel ellenzék egységesen ítélte el a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) tervét. Az ellenzéki Polgári Platformot vezető Donald Tusk párhuzamot vont a tervezet és a nemrégiben megemelt tanári fizetések között, utóbbiaknak ugyanis mindössze 152 zlotyval (13 ezer forint) nőtt meg a fizetése. 

A legtöbben amiatt bírálták a kormánypárti tervet, mert míg a lakosságnak szembe kell nézniük az infláció miatt elszálló árakkal és a gazdasági válsággal, addig a politikusok megemelik a saját fizetésüket és közben arról magyaráznak, hogyan spóroljon mindenki.

A tervezettel szembeni ellenállás a cikk szerint előbb elbizonytalanította a kormánypártot, majd a PiS elnöke, Jarosław Kaczyński (aki formálisan csak egyszerű parlamenti képviselő, más tisztsége nincs is, de valójában az ország tényleges vezetője) nyilvánosan is kijelentette, hogy határozottan ellenzi a politikusokra vonatkozó fizetésemelést. 

A hvg.hu a cikkben kitért rá, hogy Magyarországon az előző hetekben zajlott le ez a folyamat, különösebb ellenállás nélkül. Ráadásul a tervezett lengyel emelés mértékét vastagon meghaladta a magyar politikusok fizetésemelése, Orbán Viktor miniszterelnök fizetése bruttó kétmillió forinttal nőtt meg (ez a lengyel kormányfő Morawiecki tervezett fizetésemelésének közel a tizenötszöröse), a miniszterek bére 650 ezer forinttal, míg az államtitkárok fizetése 50 százalékkal nőtt meg.

36 hozzászólásarrow_drop_down_circle

volvós
Nos, itt a példa: Követhetné a magyar tolvaj kormány a baráti lengyel népet...
így kell ezt csinálni és nem besz@rni...
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
volvós
Nos, itt a példa: Követhetné a magyar tolvaj kormány a baráti lengyel népet...
így kell ezt csinálni és nem besz@rni...
balos
Ez most miért?Látod,hogy a nép a tömeggyilkosokkal van!Ahogy a feudaliszticizmusban!Nekik az tettszik,ha szopatják őket miután megkefélték a felesleges feleséget!A luksogórság uri-muri!
nezelodo
Na ott nem merte volna a miniszterelnökük elsütni azt a birkabőrős, viccnek látszó, de nálunk inkább a valóságot tükröző nyegle szövegét, ami Tusványoson elhangzott! És lám egyik pocakos birka sem háborodott föl sem azok közül, akik ott tátották a szájukat, sem idehaza, az inflációval és a hatalmas sikerekkel etetett birkanyájból.
kereső
Volt Magyarországnak egy kormányfője, aki fizetését soha nem vette fel- 2008-ban a válság idejére pedig befagyasztotta a kormány tagjainak fizetését. És volt egy másik, aki válságkezeélsre vállakozott- 1 évre, 1 forintos fizetésért. Milyen galád emberek is voltak ezek orbán viktorhoz képest. A magyar választó polgár is "értékeli", mert mindkettőt mai is véres rongyként emlegetik ország szerte, orbánt meg pidesztálra emelik- az eccerú, szerény kis embert.
csak úgy....
a magyar nép már haragudni sem tud..
orbánék faxán elbirkásították-elbarmolták!
a magyar önként és gondolkodás nélkül megy a vágóhídra!
-mély tisztelet a gondolkodó kivételeknek!
drrotf
@Horizont: Ez a helyes diagnózis!Az emberekben annyi tűz sincs, hogy a saját környezetük megvédése érdekében annyian menjenek el szavazni, ami ahhoz szükséges, hogy a népszavazás eredményes legyen!A társadalom annyira szét esett, nem összetartó, hogy a saját közvetlen környezetének lényeges megváltoztatása sem bírja rá az embereket ,hogy hivatalosan véleményt mondjanak arról, hogy jövőben milyen környezetben szeretnének élni.Ez a társadalom egy kiégett, lusta, minent másoktól váró, de magát nem hibáztató embertömeg csak!Semmi olyan nem található ebben az embertömegben ami egy társadalomra jellemző lenne.
drrotf
Az előzőeket csak keserűségemben írtam amikor olvastam ,hogy a lengyelek, akik szintén szabadságért küzdő nép volt még ma is a népharag erejével irányítani képes az országot, és nem enged meg mindent a választott vezetőknek.Pedig a XIX-.ik században még mi is ott voltunk a szabadságért küzdők sorában, de ma a hátsónkat sem mozdítjuk olyan ügyekben ahol döntő szava lehetne a népnek.
Eladott Ország
"Nekünk Mohács kell
Ha van Isten, ne könyörüljön rajta:
Veréshez szokott fajta,
Cigány-népek langy szivű sihederje,
Verje csak, verje, verje."
És a java még most jön. Mondjuk ha ősszel repülne a sapi, talán lehetne enyhíteni a válságot a NER-es karórákkal, yachtokkal meg villákkal, azok egész jól tartják az értéküket. A jó ízlés a teljes képet nem engedi, max ennyit...
uploads.disquscdn.com/images/90485cf33bd4812aadd546ee56709d6310f2c969a42d4d6ee4790bdd82f43e06.jpg?w=800&h=1176
dr. prédikátor
NESZE NEKED BIRKA MAGYAR!!!A KÖRNYEZŐ ORSZÁGOK POLGÁRAI MIND KÜLÖMBEK NÁLATOK!!! OTT LEGALÁBB VAN NÉPHARAG, ITT MEG KUSS ÉS BÉGETÉS VAN!!!
Eladott Ország
Sürgősséggel tárgyalta a parlament, hogy Orbán fizetését, több mint kétszeresére emeljék. Sürgősséggel, mivel veszéhelyzet van, nem?! A nagy sietségben a pedagógusok bérezésének rendezésére valamiért nincs idő, vagy kedv, vagy szándék, vagy egyik sem. Amint vagyonbevallásából "tisztán" látszik a sanyarú anyagi helyzetű miniszterelnökön való gyors segítségnyújtás viszont az ország elemi érdeke, hiszen úgy tűnik, hogy nyomorúságában nem számíthat "kőgazdag" édesapjára, módos feleségére, saját lábunkra állított lányára, sokszoros milliárdossá vált vejére, az ország leggazdagabb bugrisává cseperedett gyermekkori cimborájára, az őt reptető oligarchák arzenáljára. Segítségre szorul. Amit művelt 12 év alatt az országgal, valami más járna neki, nem fizetésemelés! A kilakoltatások megállítását ,nem tárgyalják sürgősséggel, hanem kihajtják ebben a hőségben, drágaságban az embereket az utcára ! Orbán meg teli pofával röhög a bugyuta kócos hajú Hollikkal, együtt! Ha erre a képre nézek, rögtön az jut eszembe, hogy a kormány KIRÖHÖGI a magyar népet, mert tényleg nevetséges és nagyon nagyon szomorú, hogy mindezt megengedjük! Az intelligencia , úri emberség , bölcsesség teljes hiánya jellemzi őket , mert a veszélyhelyzetet hirdető vezető kötelessége és példaadója kell legyen annak, hogy Ő nem kér , nem akar kapni , nem ítél meg Önmagának javakat , pláne nem extra mértékben. Ellenben adományoz a magáéból , mert van neki , mert miért is ne lenne , ha még sunyi módon tagadja is? Ugye politikus urak ?! Vissza kellene vinni az üres trezorokba a szőrén szálán eltűnt állami vagyonokat! Mindent megtehet 2/3-ot kapott! Sajnos ehhez kellett egy ilyen ország is!
scontent-prg1-1.xx.fbcdn.net/v/t39.30808-6/285909730_2110010159203707_12807282116066486_n.jpg?_nc_cat=101&ccb=1-7&_nc_sid=730e14&_nc_ohc=hJCrZM2aMgcAX_5kAnY&_nc_ht=scontent-prg1-1.xx&oh=00_AT_pWqx6U4H4EvDqFqLeoR0Ffm7SyuoJSD3ZgMIJCWtTHg&oe=62ED736B
rokker33
Na ezért nem szavaznék az ellenzéki csürhére soha, mert még említést sem tettek az emelés miatt, sőt ők is részesedtek ebben! Majd ha 6=8=10 milliót visznek haza a képviselők majd akkor is maradjatok csendben büdös buzik !
csak úgy....
@rokker33: torockai sem lázadozott..., akkor te kikre fogsz majd szavazni?
Nyírfa
@Eladott Ország: 09.55

Ez a kép híven tükrözi az ország katasztrofális állapotát: amilyenek a vezetők, olyan a társadalom.
Amúgy első gondolatom a Kizzy-koktél volt, ha valaki még emlékszik a Gyökerek című filmsorozatra.
Eladott Ország
@rokker33: ma, 10:14 ♦ A fidesz akkor is megszavazta volna magának a béremelést ,ha az " ellenzéki csürhe" nem szavazta volna meg, ugyanis kétharmados többségben vannak, Toroczkai (Tóth) Lacival és Kúró' Dóra hófehérke fasiszta csapatával még többen.
rokker33
@csak úgy...: senkire! 2010 ben szavaztam utoljára! @Eladott Ország: és akkor kussba kell lenni?? A nép nem szól semmit, hát jóhogy emelnek 2=3 évente 30 40 % ot. Ausztriában ezt nem tehetnék meg Nagy Britanniában ezt nem tehetnék meg Lengyelországban ezt nem tehetnék meg csak a magadfajta buta primitív analfabéták hagyják ezt! Toroczkai sem tett ez ellen semmit ő sem ér többet! Jakab is csak pofázik még mindig. Na szavazzon rájuk a kurva anyjuk az ! Mehetsz bééégetni Fideszes faszfej!
Pálinkás Pál
ez nálunk valahogy elmaradt...birka nép lettünk,szart sem érünk...
Namely
@Horizont: "Ott van nép is harag is. Nálunk van orbán és 3 millió birka. "
És mi van a többi cca 7 millióval?
csak úgy....
@rokker33: látom,te nagyon elégedetten tohonya lettél a labancoknál! -talán a jólét,de azért nem árt ha néha használod a józan parasztit is..
rokker33
@Horizont: az semmit nem jelent! Ha valaki belinkeli a hülyeséget az már nem fideszes? Ti mit tesztek azért,hogy ez ne történjen meg?? Elmondom A NAGY BÜDÖS SEMMIT! Én léptem...szó szerint.! Nem hagyom hogy Orbán meglopjon engem is! Az én fizetésemhez és életemhez nincs túl sok köze a magyar kormánynak! Maximum ha saját akaratomból vásárolok Magyarországon!
rokker33
@Namely: cc 7 millió is ugyan olyan birka mint a 3 millió csak nem vallják be, de semmit nem tesztek a kormány ellen, pedig állítólag többen vagytok és mégis elmegy kb 200 narkós csürhe tüntetni! Semmi értelme legalább 200.000 embernek kell/ene/ megmozdulni,de lehet a 2 millió is kevés lesz a rendszer buktatásához!
rokker33
@csak úgy...: megtehetem már megalapoztam a jövőm nincs mitől félnem a pénzem is megkapom rendesen! Nem panaszkodom megyek Horvátországba nyaralni a hétvégen csak úgy leugrunk a haverokkal mert megtehetem :)
rokker33
@Horizont: Akkor miért panaszkodtok állandóan? Én nem panaszkodom inkább tovább léptem! Tudom nem szép dolog, de nem tűröm el ezt a bizonytalanságot! Nekem szükségem van biztos munkahelyre és nyugodt életre, de az sehogy sem jó, hogy reggeltől estig dolgozom 150=200 ezerért itt meg megkapom a 2000 ret ugyan annyi munkáért! Sőt kevesebb! Tik meg kínlódjatok orbánnal 2030 ig tervez, addig csődbe viszi az országot én meg kihozom a családot ide/ anyu bátyám stb/ és nyugodtan élünk tovább!
Namely
@Horizont: "legalább nem kritika nélküli seggnyalók"
dehogynem, csak ők, mivel nem Orbán seggét nyalják minden kritika nélkül, máris szépek, jók a szemedben :D
vö az általános véleménnyel itt (is), hogyaszongya "ha valaki kritizálni meri az összefosást akkor az Orbán bérence/vele hál/fideszes/áruló". :D
rokker33
@Horizont: felőlem azt csinálsz csináltok amit akartok...Csak közben tönkre ment az ország és ez ellen senki nem tesz semmit! Pedig 4=5 millióval többen vagytok és mégis a Fidesz nyer már 4x,! Nem gondolod, hogy akkor nem is olyan rossz ez a rendszer?? Gyurcsány jobb volt? Csak kérdezem páratlanul.
Havanagi
@volvós: Itt nem be@arásról van szó,hanem becstelen ellenzékről.Ezek nagyon csendben vannak,jól érzik magukat azzal a júdáspénzzel,amit pohostól kapnak.
Namely
@rokker33: mi nem ilyen nép vagyunk. Pl amikor Ózdról kivágtak 30 ezer embert, leszarták. De amikor néhány selejt kitalálta, hogy #freeszfe, akkor már összejött egy kisebb mennyiségű ember és még ma is abban a hitben élnek, hogy jogosan foglaltak el épületeket.
division
@Horizont: Az ellenzék, na igen...Ők is kapnak ám idehaza a jóból, nem áll érdekükben lázadozni fizetésemeléskor:-) Azon kívül 3 millió Fidesz birkát emlegetsz, pedig nincsenek annyian már, max. feleannyian. A többiek merre vannak amikor szavazni kellene? Szét vannak szóródva, mint az ellenzéki pártok.
rokker33
@Horizont: Még egyszer leirom nem szavaztam soha a fideszre nem vagyok támogatója , de nem is tiltakozok ellene,ha már rájuk szavaztak én nem
bánom! 2006 ban gazdasági válság erről nem tudtam :) Viszont volt öszödi beszéd gázár emelés vizitdíj adó emelés szocpol a cigányoknak privatizáció korrupció pénz kitalicskázása a multiknak stb stb
CsipkeRózsa
Nekünk van egy ravasz minielnökünk, sok fideszes senkivel, a fizetésemelésüket megszavazták, mielőtt a Kata, meg a rezsihízás kiderült volna. Most már nálunk sem emelnék meg a havi pénzüket, csak nem olyan bátrak.
rokker33
@Horizont: milyen büntetést?? 4 évig sem volt képes eltűnni Gyurcsány, pedig csak miatta nem képes az összefogás nagyobb támigatittságot elérni. És Orbán miért kapjon büntetést hisz a 3 millió birkák 4 x 2/3 ot adtak nekik,akkor nem ő tehet róla, hogy a nép még most sem ébredt fel!Mind a kettőnek vissza kell vonulnia ez igaz, de Orbánt csak erőszakkal lehet leváltani és a maradék szavazók erre nem képesek a maradékot meg úgysem érdekli Magyarország sorsa, akkor miért maradjak és minek erőltetni a változást?
Namely
@Horizont: "Az én szememben nagyon ki kell valakinek érdemelnie, hogy szép és jó legyen. "
A csodát! Elég, ha a parancssorod szerint (lásd lejjebb) nem Orbán seggét nyalja. Onnantól kezdve szerinted már NEM kritika nélküli seggnyaló, bár lehet birka (a fenti szavaid szerint).

"Annyian kritizáltuk itt az ellenzéket MI"
Ja, az érdekes volt: írtad, hogy az összefosás is tolvaj, stb, de azért hajrá összefosás, és nyerjenek ők. Na hogy is van ezzel a birkázással?
Vagy hogy is van azzal ami írtam:
"az általános véleménnyel itt (is), hogyaszongya "ha valaki kritizálni meri az összefosást akkor az Orbán bérence/vele hál/fideszes/áruló". :D "
Amit te az előző kommentedben meg is erősítettél:
"nagyon jó lenne ha ti orbán hívők ennyire kritizálnátok orbánékat."
Köszi a szavaim megerősítését: bár kb 20 alkalommal írtam csak neked, hogy a MHM támogatója vagyok, az a parancssor fut benned (is), hogy:
kérdezni mer/kétkedni mer/nem támogatja vakon az érv nélküli "halál a Fideszre" baromságokat -> fideszes
Hogy is állsz akkor az elfogultsággal?
Mert ezekért szoktátok a fideszeseket birkának nevezni.
A te szavaiddal befejezve:
"Hogy lehetsz ennyire vak és elfogult?"
Namely
@Horizont: "Nem adok igazat neked. És nincs is igazad."
(vicc, ne értsd félre :D) Az ugyanaz ;)
"Ha te az MHM támogatója vagy ahogy írod akkor ez miért nem tűnik fel? "
Szerintem ennek 2 oka van:
1. A parancssor.
2. Lehet, hogy van egy alap gondolatod azokról, akik azok? Talán azt várod, hogy zsidózzak? Nem tudom, ezt te tudnád megmondani, hogy mit várnál tőlem. Schffert hallgasd meg erről (tudom, mindig hozzá irányítalak, de szerintem ő korunk legnagyobb politikai gondolkodója), aki kitűnően levezette, hogy a MHM szavazói bázisa igen heterogén, volt maszopostól az ex-jobbikosig mindenki van ott.
Namely
@Horizont: "Olyan fideszes ízed van :DDDDD"
:(((((((((((((((((((((((((((
biztos covicc utóhatás: baj lehet az ízérzékeléseddel :D
"Schiffer előtt nem ájulok el mint te, nekem valahogy nem szimpi. "
Egyszer tedd félre ezt az érzést, és ülj le, nézd meg az elemzéseit. Amikor valami esemény van, akkor hallgasd meg, mit mond. A vicc az, hogy kb 4-5 éve mindenben igaza van, ami azért nem mellékes. :D Előre megmondta a választási kudarcot is pl.
"Most néztem meg '71-es??"
Kicsit koravén valóban. Genetika vagy a politikában töltött évek???
Namely
@Horizont: "Olyan se meleg se hideg."
pontosan, én ezt szeretem benne :)
"Csak a 2/3 -ot nem. "
na ő azt is, mondta, hogy olyan súlyos vereségbe futnak bele, hogy el se tudják képzelni. És nézd meg, hogy amit most mond, az lesz később. Olyan kb, mint Jim Rogers a gazdaságban. Csak őt kell meghallgatni, ha pontos képet akarsz, mire kell készülni.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.