Légicsapással ölték meg a terrorszervezet parancsnokát és két társát Rafahban. A palesztin egészségügyi minisztérium szerint százak sebesültek meg és húsznál többen is meghaltak a légicsapásokban, köztük gyerekek. Izraelre péntek óta 450-nél is több rakétát és aknagránátot lőttek ki palesztin területekről.

A CNN cikke és az MTI híre nyomán számolt be arról a Telex, hogy az izraeli hadsereg vasárnap bejelentette, péntek után az Iszlám Dzsihád terrorszervezet újabb parancsnokával végzett az izraeli légierő. 

Az Iszlám Dzsihád újabb parancsnokával végzett az izreli hadsereg Gázában – több civil is meghalt a légicsapásokban

Palesztin férfi ül Rafahban a romok között az izraeli légicsapás után

Fotó, címlapkép: AFP/Said Khatib

Hálid Manszúrt és két társát – egyikük Manszúr helyettese volt – egy légicsapással ölték meg a gázai Rafah városában. 

Az izraeli hadsereg több mint egy évnyi viszonylagos nyugalmat követően pénteken indította el a Hajnalhasadás nevű hadműveletét a gázai övezet iszlamista szervezetei ellen. A jelentések szerint már az első napon megölték az Iszlám Állam terrorszervezet egyik helyi vezetőjét, Tajszer Dzsaberit. 

Erre válaszul az övezetből péntek este és szombat este között 450-nél több rakétát és aknagránátot lőttek ki Izraelre az iszlamisták.

A palesztin egészségügyi minisztérium azt közölte, hogy a péntek óta tartó támadások következtében 29 fő halt meg és kétszáznál is többen megsérültek a CNN cikkében közöltek alapján. Az áldozatok között gyerekek is vannak a közlés szerint, a Telex cikke szerint a szombat késő esti, Dzsabalijában történt támadásban heten haltak meg, köztük négy gyermek. Az izraeli védelmi minisztérium szerint az észak-gázai várost nem lőtték az említett időben, így ott valami más okozhatott robbanást, ők egy irányíthatatlanná vált dzsihádista rakétát sejtenek a robbanás mögött.

Az izraeli támadások miatt az Iszlám Dzsihád a gázai övezet közelében lévő izraeli településeket lőtt rakétákkal, de néhány nagyobb hatótávolságú rakétát is elindítottak. Ezeket egy kivételével az izraeli Vaskupola rakétavédelmi rendszer lelőtte, az átjutott egyetlen dzsihadista rakéta egy sokemeletes apartmanházba csapódott be Szderot városában. Az izraeli mentőszolgálatok 21 sérültet jelentettek a gázai övezet környékéről.

A CNN cikke szerint a Hamász (amely Gázában a nagyobbik palesztin terrorszervezetnek minősül) eddig kimaradt a harcokból, és bár elítélték az izraeli csapásokat, ezt eddig eléggé visszafogottan tették meg. A Hamász vezetője, Ismail Haniyeh a közlemények szerint Egyiptommal és Katarral tárgyal, kérve azok közvetítését a konfliktus csökkentésében. A Telex cikke szerint azonban a Hamász visszafogottsága megváltozhat, ha tovább nő a polgári áldozatok száma, és akár ez azt is eredményezheti, hogy ők is beszállnak a rakétázásba.

Forrás: edition.cnn.com, mti.hu, telex.hu

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.