Jelenleg ugyan emelkedtek az olajárak, ám a lassul a drágulás az amerikai jegybank kamatemelése miatt. A befektetők attól tartanak, a pénzügyi szigorítás recessziót fog okozni, ami viszont a csökkentheti az üzemanyag-keresletet.

A Napi.hu a Reuters cikkére hivatkozva számolt be arról, hogy normalizálódni kezdtek az olajárak, újra 90 dollár körüli értéken vannak a hordónkénti kurzusok, de hiába van a Brent a február 24-ei szint közelében, egyre inkább tapasztalható áresés, mert a gazdasági válságot beárazza a piac. 

Napi.hu: esnek az olajárak, ami aggodalmat okoz

Fotó: Illusztráció/pixabay.com CCO

A recesszió miatt ráadásul a kereslet csökkenésével számolnak folyamatosan, nem pedig az ellátási helyzet javulásával, és ott van még az infláció elleni fellépés is. 

Reggel 5 óráig a Brent nyersolaj határidős jegyzése 11 centtel (0,1 százalék) 90,73 dollárra emelkedett hordónként, de előző nap a hordónkénti ár 1,38 dollárral csökkent. A Est Texas Intermediate nyersolaj hordónkénti ára 83,99 dolláron állt, és 5 centtel (0,1 százalék) emelkedett. "Az októberi szállítású kontraktus kedden 1,28 dolláros mínuszban járt le, míg az aktívabb novemberi kontraktus 1,42 dollárt veszített" – írja a lap a Reuters nyomán.

Tina Teng, a CMC Markest elemzője a Reutersnek elmondta, Iránon múlhat az olcsó olaj, miközben az orosz olaj ára is esik, ami pedig az orosz adóbevételeket erodálja. augusztusban a költségvetés hiánya elérte a 360 milliárd rubelt.

„A bikafaktor mindig az alulkínálat kérdése, amelyet az Oroszországgal szembeni szankciók okoznak. (...) Az iráni nukleáris megállapodás akadályokba ütközött, ami nem fog egyhamar extra kínálatot hozni”

– magyarázta.

Az Egyesült Államok korábban közölte, nem számít áttörésre Iránnal a 2015-ös atomalku felélesztésével kapcsolatban, ami pedig az iráni hordózok nemzetközi piacra visszatérésének esélyeit csökkenti. 

A termelési célkitűzésektől jelenleg napi 3,58 millió hordóval maradnak el az OEC+ termelői csoportosulás országai (a Kőolaj-exportáló Országos Szervezete és társai, köztük Oroszországgal), ez a globális kereslet körülbelül 3,5 százalékát jelenti. 

A cikk szerint az amerikai kötvényhozamok további emelkedése miatt az olajárak továbbra is nyomás alatt maradnak, ami viszont a Fed kamatdöntése előtt tovább emelte a dollárt. A Fed a várakozások szerint 75 bázispontos kamatemelést hajt végre, hogy az infláció gyorsulását lefékezzék.

"A héten más központi bankok, köztük a Bank of England is ülésezik. A BoE-től 33 éve nem látott szigorítást várnak.

Ázsiában a részvények estek, a kötvényhozamok pedig emelkedtek szerdán, mivel a befektetők a Fed napközbeni döntésére készültek. A dollár szerdán is két évtizedes csúcs közelében mozgott a legfontosabb devizakosárral szemben, ami drágábbá tette az olajat más valuták tulajdonosai számára.

Közben az amerikai nyersolaj- és üzemanyagkészletek mintegy 1 millió hordóval nőttek a szeptember 16-án zárult héten – közölték piaci források az American Petroleum Institute keddi adataira hivatkozva. Az amerikai nyersolajkészletek a múlt héten mintegy 2,2 millió hordóval emelkedtek a szeptember 16-ig tartó héten a Reuters bővített felmérése szerint.

Az Aramco szaúdi állami olajipari óriásvállalat vezetője kedden arra figyelmeztetett, hogy a világ tartalék olajtermelési kapacitása gyorsan elfogyhat, ha a világgazdaság fellendül"

 - olvasható a cikkben.

Forrás: napi.hu, reuters.com

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Yoda69
Ez kinek okoz aggodalmat? Maximum az araboknak, es a ruszkiknak. Na a ruszkikat kiszolgalo hazaarulo moszkovita kormanyoknak. Ugye orban?
Rockxy
az olajár esése lassítja a great reset folyamatot, ezért aggódnak a disznófejű nagyurak.
mert ők minél előbb a ketrecben szeretnének látni minket.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.