Elfogadta a lengyel szejm csütörtök este a kedvezményes lakossági szénárakról és a kedvezményes kisvállalkozói energiaárakról szóló törvényeket.

Mindkét jogszabály most az államfő elé kerül.

Az említett törvényeket a szejm múlt héten szavazta meg, és a szenátushoz továbbította. A csütörtöki zárószavazáson pedig bizonyos pontosító jellegű szenátusi módosításokat hagytak jóvá.

Az energiaárakról szóló törvény értelmében a kis- és középvállalatok, a helyi önkormányzatok, valamint az úgynevezett érzékeny fogyasztók (például kórházak, iskolák) esetében a maximális lehetséges energiaár megawattóránként 785 zlotyt (67,4 ezer forint) tesz majd ki december 1-től a jövő év végéig.

Azon háztartások esetében, amelyek túllépnek a már megszabott kedvezményes fogyasztási küszöbön, a maximális áramár megawattóránként 699 zlotyt (60 ezer forint) tesz majd ki.

A lakossági energiaárakra vonatkozóan a lengyel parlament már október elején megszavazta, hogy jövőre 2000 kilowattóra éves fogyasztásig kedvezményes, az idei szintnek megfelelő tarifákat vezetnek be. A fogyatékkal élők családjai számára magasabb, 2600 kilowattóra fogyasztási küszöböt szabtak meg, a nagycsaládok és a gazdák családjainak pedig 3000 kilowattóra a küszöb.

A szénárakról szóló, csütörtökön szintén véglegesen jóváhagyott törvény azt garantálja az önkormányzatoknak, hogy közvetlenül a lengyel állami importőröktől szerezhetik be a lakossági fűtésre szánt szenet, tonnánként maximum 1500 zlotyért (128,7 ezer forint).

Tonnánként 500 zloty értékben az állam megtéríti az önkormányzatoknak a belföldi szállítási költségeket is, így a szénnel fűtő helyi lakosok tonnánként maximum 2000 zlotyért (171,7 ezer forint) vásárolhatják meg a fűtőanyagot, amelynek mennyisége háztartásonként nem haladhatja meg a két tonnát. Tavaly a lengyelországi háztartások mintegy egy negyedében fűtöttek szénnel. Lengyelország évente több mint 44 millió tonna szenet termel ki, a kisfogyasztói szükségleteket azonban nagyrészt külföldi forrásokból fedezik. 2021-ben 8 millió tonna, főként a háztartások fűtésére szánt szenet importáltak Oroszországból.

Az Európai Bizottság lengyel kezdeményezésre szénembargót vetett ki Moszkvával szemben az április elején elfogadott szankciócsomagban, és Varsó az április közepén elfogadott törvényben meg is tiltotta az orosz szénimportot.

Forrás: MTI

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

nu divide
Ma milyen nap van?
És melyik évben?
(ne válaszolj, nem akarom tudni!)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.