Tovább nőtt a feszültség a volt szerbiai tartományban, vasárnap lövöldözés is volt az egyik észak-koszovói városban, ezt a KFOR vizsgálja.

Aleksandar Vucic köztársasági elnök, mint a haderő legfelső parancsnoka elrendelte a szerb hadsereg legmagasabb készültségi szintre emelését, ezt Milos Vucevic védelmi miniszter jelentette be az Index cikke szerint.

Feszült a helyzet Koszovó határán, a legmagasabb készültségben van a szerb hadsereg

Szerbek által teherautókkal eltorlaszolt út Zvecan város közelében, Rudare falunál, Észak-Koszovóban

Fotó, címlapkép: Armend NIMANI / AFP

A védelmi miniszter a szerb állami hírügynökségnek elmondta, a szerb elnök azután hozta meg ezt a döntését, hogy a szerb médiában elterjedt a hír, miszerint a koszovói kormány támadásra készült az Észak-Koszovóban élő szerbek ellen.  Emellett a belügyi alakulatok készültségi szintjét is a legmagasabbra emelték, erről Bratislav Gasic belügyminiszter beszélt. 

A cikk szerint a feszültség azután éleződött ki a többségi albánok és kisebbségi szerbek között Koszovóban, miután a hatóságok több volt szerb rendőrt is őrizetbe vettek az 1998–99-es konfliktusban elkövetett állítólagos bűncselekmények miatt. 

A térségben több lövöldözés is történt, ezeket a NATO koszovói békefenntartó alakulata, a KFOR is vizsgálja. Ezek miatt vonult fel a szerb hadsereg több messzehordó löveggel a volt szerb tartomány határára (Koszovó 1999 és 2008 közt a NATO védelme alatt állt, majd 2008-ban egyoldalúan kinyilatkozta a függetlenségét, amit Belgrád azóta sem ismer el). 

A B92 szerbiai portál arról számolt be, hogy a hírek szerint Kosovska Mitrovicában a szerbek által lakott részeken a már meglévő barikádok mellé újat is építettek a helyiek keddre virradóra.

Forrás: index.hu, b92.net

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

izéke
Kell a második front putyinnak,hogy megossza a nyugati figyelmet...
Alfa
itt az eredménye a békepárti korrupt kamukeresztény náci orbán 45 milliárd forintos "támogatásának" testvéri segítségének a koszovói szerbek elszakadási terveihez a putyin szövetséges náci dodiknak...
Ellenben nincs pénz a magyar tanárokra,és a magyar egészségügyre ...
Ez a békepárti keresztény orbán magyarországa
izéke
Kell a második front putyinnak,hogy megossza a nyugati figyelmet...
libellle
@izéke: Pontosan, azok is ruszki fajzat. orbanka pedig tamogatja öket ahol tudja, ugyanis azt reméli, hogy majd neki is lesz egy "birodalma".

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.