Minderről Milorad Dodik, a bosznia Szerb Köztársaság miniszterelnöke számolt be a magyar köztévé szerb kisebbségi műsorában november elején. Orbánék 2019 óta nagy barátságba kerültek a szerb államalakulat vezetőjével.

A Szabad Európa cikke szerint a magyar köztévé szerb kisebbségi műsorában jelentette be november elején Milorad Dodik (a boszniai Szerb Köztársaság miniszterelnöke), hogy energetikai ajánlatot kapott Orbán Viktortól. 

Orbán a Balkánon kavar, Milorad Dodik szerint energetikai közösségbe tömörülne Szerbiával és a boszniai szerbekkel

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfő Aleksandar Vucic szerb elnök és Milorad Dodik, a boszniai háromtagú államelnökség szerb tagja Belgrádban 2022. szeptember 16-án.

Fotó, címlapkép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

„Remek ötlet, amit Orbán miniszterelnöktől hallottam, hogy egybegyűljünk, és közösen oldjuk meg ezeket a problémákat. Hozzunk létre egy energetikai szolidáris közösséget, melyet Magyarország, Szerbia és a boszniai Szerb Köztársaság alkotna”

– magyarázta a műsorban Dodik, akinek az elmondása szerint a boszinai Szerb Köztársaság, Szerbia és Magyarország "energetikai szolidaritási közösségbe" tömörülne. A bosznia szerb fél áramot adna el Magyarországnak és Szerbiának, cserébe pedig kőolajhoz és kőolajszármazékokhoz jutna.

A cikk szerint Bosznia-Hercegovina nettó áramexportőrnek számít, 2020-ban az országban termelt áram bő egyharmadát külföldön értékesítették. Az ország energiatermelésének nagyjából egynegyedét vízierőművek szolgáltatják, a többit javarészt szénen alapuló hőerőművek.

A lap szerint Dodik azonban nem a teljes államalakulatról, hanem csak a szerb országrészről beszélt. A boszniai Szerb Köztársaság állami energiacégéhez, az Elektroprivreda RS-hez (ERS) főképp a térség nagyobb vízierőművei tartoznak.

A Szabad Európa cikke szerint jelenleg nem világos, hogy mi szükség lenne ehhez egy külön megállapodásra, mert a szereplők piaci alapon most is megtehetik az energetikai  együttműködést. 

"Emellett az sem világos, hogy kivel szemben kívánna Orbán a másfél EU-n kívüli ország vezetőjével közösen fellépni, miközben gyakran őket hármukat emlegetik Vlagyimir Putyin orosz elnök legelkötelezettebb szövetségeseiként egész Európában"

- áll a cikkben.

A lap megkereste a Miniszterelnökséget, ám a Milorad Dodikra vonatkozó kérdéseikre egyre sem kaptak választ, emiatt közérdekű adatigánylést indítottak. A lap megkereste a MOL-t is, hogy mennyire vannak tisztában az ajánlat részleteivel, de onnan sem kaptak választ egyelőre.

A cikkben felidézik, hogy az Orbán-kormányok 2010-2019 között szinte tudomást sem vettek Milorad Dodikról, miközben a bosznia-hercegovinai állami képviselőkkel nagyjából rendszeresen találkoztak a magyar vezetők. 

2019-tól azonban Orbán és Dodik hamar erős szövetségesekké váltak. A Szabad Európa balkáni szolgálatának újságírója, Goran Katić szerint Vučić szerb elnök ajánlhatta Orbán figyelmébe Dodikot. Ugyanezen a véleményen van Ivana Korajlić, a Transparency International helyi vezetője is.

Korajlić szerint a magyar kormány befolyásszerző felvásárlási stratégiát követ a Balkánon számos iparágban és politikai csoportnál – Dodik pedig ennek révén került elő.

"Augusztus közepén egy magyar cég, a Lugos Renewables elismerte, hogy a boszniai szerb entitás villamos energiai nagy cége, az Elektroprivreda RS (ERS) titokban, nyílt pályázat nélkül eladta nekik a régió legnagyobb, trebinjei naperőműprojektjének hetvenszázalékos tulajdonrészét. Az adásvétel Orbán 2021. novemberi boszniai látogatása és támogatási megállapodása után történt.

Az állami ERS energiacég eredetileg verseny nélkül kapta meg ötven évre a lokális naperőműves koncessziót 2020 végén. Akkor még nem volt szó arról, hogy ezt hamarosan verseny nélkül tovább is adja egy külföldi magáncégnek. Az erőműrendszer 2024-re készülhet el, a magyar bevásárlás pontos részleteiről való adatszolgáltatást üzleti titokra hivatkozva utasította el az ERS"

– olvasható a cikkben, amely szerint a Lugos Renewablesben idén nyárig tulajdonos volt Sánta János, aki a trafiktörvény kapcsán vált ismertté, mint Lázár János fideszes politikus közeli ismerőse.

A lap szerint az nem világos, hogy nem világos, milyen érv szólt amellett, hogy a boszniai Szerb Köztársaság titokban adjon el egy ilyen tulajdonrészt, ám az ERS vezetője, Luka Petrović szerint az csak kitaláció, hogy Orbán Viktornak bármi köze lenne az erőmű titkos értékesítéséhez. De ha köze lenne hozzá, szerinte az se lenne baj.

A Szabad Európa szerint Milorad Dodik évtizedek óta hivatalban van a boszniai szerb entitás vezetőjeként, és egyre szélsőségesebb hangnemet üt meg, mivel többször is kiállt amellett, hogy a boszniai Szerb Köztársaság önálló legyen. Sokan Putyin bábjának tartják. 

Dodik tavaly év végén közölte, hogy a bosznia szerb entitás kivonul Bosznia-Hecegovina közös hadseregéből, legfelsőbb igazságszolgáltatási szervéből és adóhatáságából, és a magyar köztévé interjújában is arról beszélt, hogy ki akarja szakítani a szerb entitást Bosznia-Hercegovina államalakulatából, mert ő úgy látja, a liberális szarajevói kormányzat megszüntetné a szerbek identitását. Az Európai Unióhoz való csatlakozást sem akarja erőltetni.

A magyar kormány idén anyagilag is erősebben megtámogatta Dodikot, aki szűk többséggel megnyerte a helyi elnökválasztást ezután. A magyar támogatások helyi elosztásánál magas korrupciós kockázatok merültek fel, erről ezen a linken lehet bővebben olvasni.

Forrás: szabadeuropa.hu

12 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Jozefina
Mindegy merre kavar, ott fű nem terem!!??
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
kereső
Ezért kell "befeketetési bankár" az energiaügyi minisztérium élére.
Yoda69
@simmering73: :) Jo.
De eleg lenne neki egy 20 centis samli, az ugyse latszik ezeken a fotokon. Van ott ugy is eleg csicska korulotte, vagy epp kinevezhet egy samli cipelo allamtitkart havi 4 millaert.
Pálinkás Pál
valaki igazán kilőhetné már...,utána a többi NER buzit...
Toller Béla
Sietni kellett a fémyképpel, a két kicsi már majdnem szétdurrant !
Alfa
a korrupt orbán elbaszik 45 milliárdot ...a szakadár szerb nácik- fasiszták támogatására..
Itthon a tanárok ..egészségügy...nyugdíjasok éheznek..de van píz a más országok belügyeibe való belepofázásra
de ez a mai kibaszott korrupt kamukeresztény náci magyar kurmány

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.