A hétfő hajnali földrengés nyomán Szíriában 2547, Törökországban 7108 halálesetet jelentettek a hatóságok, ezzel a halálos áldozatok száma meghaladja a 9500-at.

Török-szíriai földrengés: Több mint 9500 ember halt meg, a mentők versenyt futnak az idővel – Megrázó képek érkeztek

Összedőlt épület romjai alól kimentett újszülött az Aleppó tartományban fekvő Afrin egyik kórházában 2023. február 7-én. A csecsemő édesanyjánál a földrengés közben indult be a szülés, míg végül a romok alatt szülte meg gyermekét, de a szülés után meghalt. Előző nap hajnalban több erős földrengés rázta meg Törökország délkeleti és Szíria északi részét, a legnagyobb rengés egyes mérések szerint a 7,8-as erősséget is elérte. A természeti katasztrófa halálos áldozatainak száma meghaladja az ötezret. Törökországban 4758 összedőlt épületből közel 8000 túlélőt mentettek ki. Fotó: MTI/AP

A mentők versenyt futnak az idővel, hogy túlélőket találjanak a romok alatt. A mentési munkálatokat nehezíti a rossz időjárás, Süleyman Soylu török belügyminiszter kedden arra figyelmeztetett, hogy a következő 48 óra kulcsfontosságú lesz. A katasztrófaövezetté nyilvánított dél- és délkelet-törökországi térségben még napközben is csak fagypont közelében alakul a hőmérséklet.

Szerda hajnalban Kahramanmaras tartomány Elbistan körzetében egy kéthónapos csecsemőt sikerült élve kihozni a romok alól, épp a hüvelykujját szopogatta. Nem sokkal később édesanyját is épségben emelték a felszínre.

A török katasztrófavédelem (AFAD) adatai szerint Törökországban a sebesültek száma 40 910-re emelkedett, míg az összedőlt épületek száma 5775-re nőtt.

Az AFAD eddig 71 ezer családi méretű sátort állított fel a régióban, ahová sok más mellett 300 ezer takarót, 123 ezer ágyat is küldtek.

Az Anadolu török állami hírügynökség információi szerint Törökországban minden szervezetet összesítve 79 110 ember segít a mentési munkálatokban, köztük az a 5309 hivatásos, aki külföldről érkezett a helyszínre.

Török-szíriai földrengés: Több mint 9500 ember halt meg, a mentők versenyt futnak az idővel – Megrázó képek érkeztek

Túlélők és áldozatok után kutatnak egy összedőlt épület törmeléke közt a dél-törökországi Adana nagyvárosban 2023. február 6-án. Hajnalban több erős földrengés rázta meg Törökország délkeleti és Szíria északi részét, a legnagyobb rengés egyes mérések szerint a 7,8-as erősséget is elérte. A földmozgásnak Törökországban és Szíriában is több száz halálos áldozata és több ezer sérülje van. MTI/AP/Halil Hamra

Recep Tayyip Erdogan török elnök a szerdai nap folyamán a térségbe látogat. Először Kahramanmaras, majd Hatay tartományt keresi fel.

Hatay tartomány Iskenderun körzetében megemelkedett a tenger szintje. A víz elöntötte a part menti területeket, ahol az épületeket kiürítették.

Mindeközben az isztambuli tőzsde szerda délelőtt minden műveletet leállított.

A török hatóságok az első, hétfő hajnali nagyerejű rengés óta közel 700 utórengést regisztráltak.

Török-szíriai földrengés: Több mint 9500 ember halt meg, a mentők versenyt futnak az idővel – Megrázó képek érkeztek

Összedőlt épület törmelékén ül egy nő a dél-törökországi Osmaniye tartományban levő Nurdagiban 2023. február 7-én. Előző nap hajnalban több erős földrengés rázta meg Törökország délkeleti és Szíria északi részét, a legnagyobb rengés egyes mérések szerint a 7,8-as erősséget is elérte. A természeti katasztrófa halálos áldozatainak száma meghaladja az ötezret. Törökországban 4758 összedőlt épületből közel 8000 túlélőt mentettek ki. Fotó: MTI/AP/Halil Hamra

Megrázó fotók készültek a helyszínen

A katasztrófáról és azt követő mentőakcióról rengeteg fénykép és videó készült, de a legmegrázóbbak talán az alábbi fényképek, amelyek Kahramanmaras tartományban készültek – írja a 24.hu a Guardian cikke alapján.

A felvételeken egy helyi férfi, Mesut Hancer látható, amint a tragédiában elhunyt, romok alá szorult 15 éves lánya kezét fogja.

A fotón látható, a fiatal lány holtteste a család egykori lakásának maradványai között, az ágyán hever.

A fotót ITT nézheti meg.

Forrás: MTI, 24.hu

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

jesz
ez a földrengés nagy pusztítást végzett a Török-Szír területen...

Én a TikTokon néztem(nézem) élőben, ahogy omlik a húszemeletes ház, emberek százai sírnak...borzalmas látni a romhegyeket...nos itt küzdenek a magyar mentők, élükön a szorgalmas, félelmet nem ismerő kutató kutyákkal...

Azt meg kell említeni, hogy csak a magyar mentőalakulatok dolgoznak éjjel is, mert minden perc számít. Úgy néz ki, hogy a magyar mentők a legjobbak a felszereltségben, fáradhatatlanságban...

...van is eredménye.!
csak úgy....
az 1999-es izmiti földrengés után egy török ismerösöm azt mesélte, hogy sajnos náluk úgy építkeznek, hogy engedélyt ,tervet csináltatnak egy 3 szintes épületre és mire elkészül a 3 szintböl csináltak 6 ot, ami természetesen 3 szintesre lett alapozva, szóval statikailag még földrengés nélkül is veszélyes! -állítólag a kutya sem ellenörzi öket ha volt baksis..
akkor izmirben 17 000 ember halt meg, borzalom!
szegfue
@KisTehen: @Horizont: Szörnyü... én végigbőgtem a videókat...
Alfa
...ehez még jön, a putyin támogatta asszad kormányhadseregének ágyúzása is...hogy teljes legyen a pusztulás...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.