De nem Schmitt „Álamfő” Pálról vagy Áder „Környezetbarát” Jánosról van szó, hanem a Fidesz által amúgy szintén nagyra becsült Nicolas Sarkozy volt francia köztársasági elnökről.

Letöltendő börtönt kapott a volt köztársasági elnök

Sarkozy Paul Bismuth álnéven egyeztetett a korrupcióról. Forrás: Euronews

A magyar származású konzervatív politikus három év börtönt kapott egy párizsi fellebbviteli bíróságtól, de csupán egy évet kell töltenie – írja a Le Figaro. A vád korrupció és befolyással való üzérkedés volt.

A 68 éves Sarkozy mellékbüntetésként 3 évig nem gyakorolhatja az állampolgári jogait, így nem indulhat választáson sem.

Sarkozy a történelem első francia elnöke, akit letöltendő szabadságvesztésre ítéltek – írja a 444.

Sarkozy ráadásul otthon, jeladóval a bokáján töltheti le a büntetését. Elődjét, Jacques Chiracot korábban két év felfüggesztettre ítélték, amiért Párizs polgármestereként kamuállásokkal fizetett ki politikai aktivistákat.

Sarkozy ülve, összeszorított szájjal hallgatta végig az ítéletet.

A tíz éve folyó per tárgya az volt, hogy Sarkozy elnökként álnéven titkos – de a hatóságok által egy idő után lehallgatott – telefonvonalon kommunikált az ügyvédjével, Thierry Herzoggal, többek között egy vizsgálóbíró megvesztegetéséről. Sarkozy álneve az volt, hogy "Paul Bismuth". Sarkozy és Herzog végül "korrupciós paktumot" kötöttek a megkörnyékezett magas rangú vizsgálóbíróval, Gilbert Azibert-rel.

Sarkozy a vád szerint megbízta az ügyvédjét, hogy vesztegesse meg a bírót, mondja neki azt, hogy el tudnak neki intézni egy kényelmes állást a Côte d’Azur-ön, ha információkat szivárogtat ki egy, a volt elnök elleni büntetőügyről. A bíró beszélt is, ám a politikus végül meg sem szerezte neki az állást.

Sarkozyt 2021-ben egy év börtönre ítélték illegális kampányfinanszírozás miatt, de ez a ítélet még nem jogerős. Az ügyészek egyelőre bizonyítékot gyűjtenek a vádemeléshez az úgynevezett líbiai pénzek ügyében is.

Gyanú szerint Sarkozy a 2007-es, győztes elnökválasztási kampányát többek között a líbiai elnök-diktátor Kadhafi titkos eurómillióiból finanszírozta.

Forrás: Le Figaro, 444
Fotó: Euronews

9 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Emmersson71
@KisTehen: Franciaország csatlakozott az Európai Ügyészséghez, így ott nyomoznak korrupciós ügyekben.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Emmersson71
@KisTehen: Nem, ilyet senki nem mondott soha!
kereső
Nem nyo moznak. "Pelikán elvtárs ez már az itélet"- a nyomozás még az előtt kezdódött, hogy az Eu ügyészség létre jött volna. És ez az itélet már jogerős- a francia fellebviteli birőság által. Ugyanebben az ügyben elitéltek egy volt fellebviteli birót is, aki"befolyást" próbált gyakorolni az eddigi tárgyalások biráira.
Ezzel még nincs vége-mert további ügyekben folyik még nyomozás a volt elnök ellen- függetlenül az eu ügyészségtől.
FLETÓ
A brüsszeli román ügyésznő meghálálja nekik Trianont!
ómió
Ugye, "efftársi elbírálás alá" esett!? Akkó' meg nem meglepő! Mázlija, hogy a guillotine már "out of order"!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.