Aláírta az európai hagyományos fegyveres erőkről szóló szerződés (CFE) felmondásáról rendelkező törvényt Vlagyimir Putyin orosz elnök, a dokumentumot a jogi információk hivatalos portálján hétfőn tették közzé.

Oroszország kilép a hagyományos fegyverkezést szabályozó szerződésből
Fotó: Pixabay

Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő hétfőn újságíróknak nyilatkozva arra a kérdésre válaszolt, hogy milyen következményekkel jár a CFE-szerződés orosz felmondása. Úgy vélekedett, nem lesznek közvetlen konzekvenciák, "mert valójában ez már egy élettelen mechanizmus volt", és Oroszország ezzel a lépéssel de facto összhangba hozta a valósággal. Elismerte ugyanakkor, hogy ezen a területen, valamint "a fegyverzetellenőrzés, a stratégiai stabilitás területén nagy vákuum keletkezik, amelyet sürgősen be kell tölteni elméletileg új nemzetközi jogi aktusokkal, amelyek szabályoznák ezt a helyzetet".

"Ez gyakorlatilag az egész világ érdeke, de ehhez szükségünk van működő kétoldalú kapcsolatokra számos állammal, amelyekkel jelenleg nem rendelkezünk, és nem is a mi hibánkból"

- hangsúlyozta Peszkov.

A szerződést 1990. november 19-én írták alá Párizsban 16 NATO-tagállam (Belgium, Nagy-Britannia, Dánia, Franciaország, Németország, Görögország, Izland, Olaszország, Kanada, Luxemburg, Hollandia, Norvégia, Portugália, Spanyolország, Törökország és az Egyesült Államok), valamint a Varsói Szerződés Szervezetének hat tagállama (Bulgária, Magyarország, Lengyelország, Románia, a Szovjetunió és Csehszlovákia) meghatalmazottjai. A megállapodás 1992. november 9-én lépett hatályba.

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) 1999-es isztambuli csúcstalálkozóján pedig elfogadták a dokumentum aktualizált változatát. A kiigazított szerződést azonban csak négy ország – Oroszország, Fehéroroszország, Kazahsztán és Ukrajna – ratifikálta.

Oroszország 2007-ben felfüggesztette a CFE-szerződésben való részvételét mindaddig, amíg a NATO-országok nem ratifikálják a kiigazításáról szóló megállapodást, és nem hajtják végre "lelkiismeretesen a dokumentumot". Moszkva 2015. március 10-én jelentette be, hogy felfüggeszti részvételét az európai hagyományos fegyveres erőkről rendelkező szerződés végrehajtásával foglalkozó közös konzultatív csoport ülésein. Moszkva ettől eltekintve hivatalosan továbbra is a szerződés részes fele maradt.

A felmondás hivatalos orosz indoklása szerint a CFE-szerződés "az 1990-es évek elején megfelelően hatékony és eredményes eszköz volt az európai biztonság megerősítésére", ám az azóta végbement jelentős katonai és politikai változások – elsősorban a NATO bővítése – következtében "sok tekintetben elavult, és elvesztette kapcsolatát valósággal". Moszkva érvelése értelmében az orosz részesség felfüggesztésének célja az volt, hogy a nyugati országokat az európai biztonsággal kapcsolatos hozzáállásuk megváltoztatására ösztönözze.

"A hagyományos fegyverzetek terén a helyzet Európában 2007 óta érezhetően romlott"

- olvasható a szövegben.

A dokumentum szerint "az Egyesült Államok és szövetségesei az Oroszországgal szembeni katonai konfrontáció irányvonalát követik, ami katasztrofális következményekkel jár".

"A jelenlegi helyzet megköveteli, hogy lépéseket tegyünk a szerződés felmondására és az Oroszországi Föderációnak a szerződésből való kilépését célzó hazai eljárások megindítására, amelyek befejezését követően értesítést küldünk a letéteményesnek és a többi részes államnak"

- hangzott az indoklás.

Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes, a felmondási folyamat elnöki megbízottja korábban elmondta, hogy Oroszország kilépése a CFE-szerződésből körülbelül hat hónapig fog tartani. Közölte, hogy Moszkvának legalább 150 nappal a tervezett kilépés időpontja előtt értesítenie kell szándékáról a többi részes államot, és nyilatkoznia kell azokról a kivételes körülményekről is, amelyek ezt a lépést szükségessé tették.

A diplomata elmondta, hogy legkésőbb három héttel az értesítést követően össze kell hívni a szerződés tagállamainak konferenciáját, hogy megvizsgálják az Oroszország kilépésével kapcsolatos kérdéseket. Azt hangsúlyozta, hogy a kollektív Nyugat az, amely destruktív cselekedeteivel lehetetlenné tette Oroszországnak, hogy részese maradjon a CFE-szerződésnek.

A helyettes tárcavezető leszögezte, hogy a szerződéshez való visszatérés "lehetetlen", a pótlásáról pedig csak azt követően lehet majd tárgyalni, hogy a Nyugat felhagy az Oroszországgal szemben ellenséges politikájával, és új koncepcionális megközelítésre vált át. Gyakorlati haditechnikai választ helyezett kilátásba arra a lehetőségre, ha amerikai csapatok jelennének meg a NATO-ba frissen belépett Finnország területén.

A szerződés felmondását előzetesen az orosz törvényhozás mindkét háza jóváhagyta.

Forrás: MTI

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

colibri
Egyre többen írnak az oroszországi belső elégedetlenségről, polgárháború fenyegetettségről. Vajon igazzá válik ez a jóslat?
...és mikor...?
Péter2
Így sem tartották be, az egyezmények jó részét ! Teljesen mindegy mit tesz , már nem számolnak velük !
kereső
Moszkva BÉKÉT akar! Meg a "béketábor"! Meg orbán és druzsba pjotr. Ja, meg a türk tanács.

"A Rosszija 1 orosz állami televíziónak adott interjújában Lukasenka közölte: senki sem bánja, ha több volt szovjet tagköztársaság, például Kazahsztán ugyanolyan szoros kapcsolatba kerül Oroszországgal, mint Fehéroroszország. „Egyszerű az egész. Csatlakozzanak a fehérorosz-orosz államszövetséghez. Ez minden és jut mindenkinek nukleáris fegyver” – mondta a fehérorosz vezető."
human
@colibri: Ha Putyin eltávozna a rendszer akkor is marad. A szavazóknak erős vezető, az oligarcháknak a jólétüket biztosító hatalom kell. Sajnos egyszerűbb továbbvinni ezt a rendszert, mint újat létrehozni. Legalábbis szerintem.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.