Szergej Szurovikin, az orosz hadsereg magas rangú tábornoka amerikai források szerint előre tudott Jevgenyij Prigozsin lázadási tervéről.

Putyin fő bizalmasai is benne lehettek a Wagner-lázadásban

Szurovikin amúgy jóban van Prigozsinnal. Forrás: Youtube

Szerintük nincs kizárva, hogy több tábornok is támogathatta Prigozsint a felkelésben – írja a The New York Times.

Az „Armageddon tábornoknak” is nevezett Szurovikin elismert katonai vezető, akit januárban leváltották a főparancsnoki posztról, de befolyását megőrizte a hadsereg vezetésében, és továbbra is népszerű maradt a csapatok körében. Péntek este, a lázadás kezdete után nem sokkal Szergej Szurovikin tábornok, az ukrajnai hadművelet parancsnokhelyettese, valamint Vlagyimir Alekszejev tábornok, az orosz hírszerzés vezetőhelyettese egy videóban üzent Prigozsinnak – írja az Index.

Egy vérből valók vagyunk. Harcosok vagyunk. Felszólítalak titeket, hogy hagyjátok abba. Az ellenség arra vár, hogy súlyosbodjon a belpolitikai helyzetünk. Nem szabad a kezükre játszanunk ebben a nehéz időben […] állítsátok meg a menetoszlopokat, és térjetek vissza az állásokhoz

– mondta Szurovikin.

Vannak arra utaló jelek, hogy más orosz tábornokok is támogatták Prigozsin lázadását annak érdekében, hogy leváltsák az orosz védelmi minisztérium vezetését. A zsoldosvezér nem indította volna el a felkelést, ha nem hiszi, hogy a hatalmi pozícióban lévő vezetők közül többen is a segítségére sietnek. Ez újabb jele az Oroszországot irányító elit párharcának.

Putyinnak most választ kell adnia arra, hogy szerinte Szurovikin tábornok is segített-e Prigozsinnak. Ha ez beigazolódik, akkor az orosz elnök kénytelen lesz eltávolítani őt a parancsnokságból.

Egyelőre viszont úgy tűnik, hogy Putyin a lázadást kizárólag Prigozsinra akarja fogni. Ha nem kérik számon a tábornokot, akkor még arra is van esély, hogy vezérkari főnök lesz belőle.

Fotó: youtube

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

qunta
@m73: nem hiszem, hogy te akárcsak az iskola utcájába akár 1x is betettted volna a lábad.
jesz
Na, ennek a szép kövér katonának már keresik a kedvenc ablakát...
qunta
@m73: nem hiszem, hogy te akárcsak az iskola utcájába akár 1x is betettted volna a lábad.
Revans
@durbincs:Maga is csak 1 söpredék GECI!:))
Lepényleső
...jár-e úgy mint Rommel,- természetsen önként,- saját kezével? Netán ez egy vezércsel?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.