Fájdalom és szégyen a pápa szerint a rengeteg hajóbaleset. Idén már csaknem 2000 ember veszett a tengerbe.

Ferenc pápa: Az emberiség vérző sebe, hogy bevándorlók halnak meg a Földközi-tengeren

Filippo MONTEFORTE / AFP

Fájdalomnak és szégyennek nevezte az év eleje óta a földközi-tengeri migrációs útvonalon életüket veszítő emberek halálát Ferenc pápa a Szent Péter téren mondott beszédében vasárnap.

A katolikus egyházfő emlékeztetett, hogy a legutolsó hajóbalesetben 41 ember halt meg.

Imádkoztam értük. És fájdalommal és szégyennel állapítjuk meg, hogy az év eleje óta már közel 2000 férfi, nő és gyerek halt meg ezen a tengeren, miközben Európát igyekeztek elérni

– jelentette ki Ferenc pápa, aki társadalmunk nyílt sebének nevezte a földközi-tengeri útvonalon történő tragédiákat.

Kijelentette, bátorítja a politikai és diplomáciai erőfeszítéseket, melyek a szolidaritás és a testvériség szellemében keresnek orvoslást, és azokról is szólt, akik a hajótörések megelőzésén és a bevándorlók mentésén dolgoznak.

Ferenc pápa a Tunézia partjainál történt hajószerencsétlenségre utalt, melynek négy túlélője szerdán érte el Olaszország partjait. Tunéziából indultak el 45-en, de csónakjuk majdnem azonnal felborult. A pápa a nemzetközi migrációs szervezetek adatait idézte, melyek szerint 2023-ban mintegy kétezren vesztek már a tengerbe az észak-afrikai és az európai partok között. 2014 óta 22 ezernél is többen haltak meg, miután egy jobb élet reményében nekivágtak az útnak.

Ferenc pápa beszédében imádkozott Ukrajnáért, megbékélést sürgetett az erőszak és harc pusztította Kamerunban, és megemlékezett a Hawaii-szigeteken kitört tűzvész áldozatairól is. A tűzvészben a beszédről szintén tudósító Reuters szerint eddig 93 ember vesztette életét.

Forrás: MTI, Reuters

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Peller Anikó
Az emberiség vérző sebe, hogy nem az embercsempészek halnak meg. Csempészik őket Afrikából és Ázsiából. Afrikából tízezrével, Ázsiából százezrével.
ómió
Napláne, hogy idehordják őket a "haladók"!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.