A jelenlegi 41 megyéből 15 maradna.

Átszabnák a román megyéket – Nem maradna magyar többségű megye az új javaslat alapján

Illusztráció: Pixabay.com

Románia 41 megyéjéből 15-öt csinálna egy, a közigazgatást egyszerűsíteni hivatott új javaslat – számol be az Index. A megoldás – melyet a román üzleti és tudományos szféra szorgalmaz – a közigazgatási egységeket a kistelepülések és a városok lakosságszámának megfelelően szervezné újra.

Az említett javaslat a portál szerint kettévágná Székelyföldet: A 38 százalékban magyar lakossággal rendelkező Maros megyét, benne a 40-45 százalék között mozgó marosvásárhelyi magyarsággal, hozzácsatolnák a döntő többségben román lakosságú Kolozs, Szilágy és Beszterce megyéhez, míg a magyar többségű Hargitát és Kovásznát Brassóval vennék egy kalap alá. Kiemelik:

Így nem maradna magyar többségű megye Romániában.

Hargita megye 85, Kovászna megye 74 százalékban magyar. Amennyiben viszont összevonnák őket Brassóval, abban az esetben Románia egyik, ha nem a legprosperálóbb megyéje jönne létre – amely viszont 54 százalékban román lenne, és csak 43 százalékban magyar.

Bár a Maszol megemlíti, a közigazgatási reformot évek óta gumicsontként használják a politikai pártok, elemzők mégis úgy tartják, van esély rá az elkövetkező években. Marcel Ciolacu, Románia szociáldemokrata miniszterelnöke is szükségesnek tartja a közigazgatási reformot, ugyanakkor a politikus szerint az átrendezést a 2024-es parlamenti választások előtt nem fogják meglépni.

Forrás: Index.hu, Maszol.ro
Fotó: Pixabay.com

24 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Péter2
Románia szuverén dolga , Evvel semmilyen törvényt sem sért ,még uniósat sem !
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Dr. Proktor
Na ne már!
Hát ők is nacionalisták? Mint mi? Meg vagyok lepődve...
Nessy
Nem értem a felháborodást! Egy szuverén állam hoz egy döntést, a saját országában. Nem nálunk akarnak szabászatot rendezni! Azt megteszi a kormányunk, pl.időnként a választási határok módosításával. A kormányunk sem túr beleszólást, még a saját, itt élő állampolgáraitól sem!
Nyírfa
@Nessy: 19.15

" A kormányunk sem túr beleszólást, még a saját, itt élő állampolgáraitól sem! "

Amíg a humorérzékünket megőrizzük, tudjuk, hogy élünk.
lusta
Két dologról beszélhetünk. A románok is rájöttek, hogy csak a nagy adminisztrációs egységben érdemes dolgozni, mert csak akkor lehet a leghatékonyabban felhasználni az uniós pénzt. A lengyelek is eljutottak idáig, igaz jóval korábban és már 1999 január elsejétől 49 vajdaság helyett 16 vajdaság jött létre. Itt mindenki románozik, de ez egy logikus lépés volt. Na most jön a magyar eset és a diplomácia. Ismét lengyel példa. Sok vita előzete meg és még most is vannak viták a vajdaságok számában és hatékonyságában. A legkisebb vajdaság az opolei vajdaság és ez nem véletlen. A vajdaságok kialakítása nem egyik napról a másikra történt, hanem egy hosszabb folyamat eredménye lett a mai helyzet. Az opolei vajdaság a német kisebbség vajdasága lett, nagy egyszerűséggel és röviden leírva. Most jön a román példa. A megyei átszervezés nem egy éjfélkor benyújtott Tömjén Zsóti féle javaslat, ami már másnap megszavazódik. A helyi magyarság képviselői és a magyar kormány képviselői kőkeményen érvelhetnének a közigazgatási határok újraértelmezésében, akár a lengyel példát is felhozhatnák. Sajnos a magyar kormány nem más, mint a föld-trafik tolvaj ártunk és qurmányunk és ők sajnos a diplomáciát nem ismerik. A jószomszédi viszony is ismeretlen fogalom a felcsúti kis pocakos tolvaj zsebcézárnál, ezért igen sötéten látom a jövőt.
balos
@Nyírfa: Mint már többször ide s-írtam,azé foglalkozom a nemzethy seggekkel,hogy érezzék a törődést!A másik opció,hogy hátha rájuk jön a széna meg a nátha!
CsipkeRózsa
@Maccska: 17:54

Magyarország minielnöke, Orbán Viktor a fő hazaáruló!

Az itt megszólaló ellenzékiek között nem találsz egyet sem! Sőt, az ellenzéki pártok és szavazóik között sem.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.