Évi 15,4 millió forintnyi fizetést számoltak az elemzők az alkalmazottakra, ez a cégvezetőknek négy nap alatt összejött.

Kiszámolták: A legnagyobb brit cégek vezetői már most többet kerestek, mint az alkalmazottjaik egész évben fognak

Illusztráció: Pixabay.com

A brit nagyvállalati vezetők az év eleje óta máris többet kerestek alkalmazottaik idei egész éves bérénél

– derül ki a Compass nevű, elsősorban a társadalmi egyenlőtlenségek ellen és a fenntartható növekedésért kampányoló szervezet elemzéséből. A Compass elemzőműhelye, a High Pay Centre becslése szerint a Londoni Értéktőzsde legnagyobb piaci tőkeértékű részvényeiből képzett FTSE 100-as index vállalatait vette leggazdagabbnak. Ezek vezérigazgatói csütörtökön kora délutánig többet kerestek az alkalmazotti állomány tizenkét hónapra számolt 34 963 fontos – 15,4 millió forintos – éves mediánjövedelménél.

Az elemzőház számításai szerint a FTSE 100-as tagvállalatok vezérigazgatóinak éves mediánjövedelme jelenleg 3,81 millió font – 1,7 milliárd forint –, ami 109-szer több a teljes munkaidőben foglalkoztatott alkalmazotti gárda tizenkét havi kereseténél.

A High Pay Centre számítási modellje szerint a brit jövedelmi skála felső 1 százalékába tartozók – vagyis mindazok, akik legalább évi 145 ezer fontot, azaz, nagyjából 63,6 millió forintnyit keresnek – március 29-ére keresik meg az idei évre várható alkalmazotti mediánbért.

A cég a kimutatáshoz fűzött kommentárjában kiemeli: a nagyvállalati és a pénzügyi szolgáltatási szektor lobbistái a múlt év jelentős részében arra panaszkodtak, hogy a legnagyobb jövedelmű brit vállalatvezetők sem keresnek eleget. Úgy folytatták:

A High Pay Centre azonban úgy gondolja, hogy ha a politikusok ezekre a téves véleményekre hallgatnak, akkor nem meglepő a masszív egyenlőtlenségek kialakulása és az sem, hogy a lakosság többségének életszínvonala stagnál.

Forrás: MTI
Fotó: Pixabay.com

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

simmering73
Mert nálunk nem így van? Etetik a macskaféle birkákat.
Sakk Matt
@Maccska: Azért én - eccerű bérbűl élő - bármikor bevállalok egy "versenyt" Mészárossal! Egy sima 30 perces IQ teszt esetén kap tőlem 20 perc előnyt :P
Sakk Matt
@KisTehen: MiértSzaros "bátorak" Lőrinc magyarul sem tud anyanyelvi szinten!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.