A 34 éves Gabriel Attal az új francia miniszterelnök. 

Gabriel Attal oktatási minisztert nevezte ki az új francia miniszterelnöknek Emmanuel Macron államfő – jelentették elnöki forrásokra hivatkozva kedden a francia hírtelevíziók.

A 34 éves tárcavezető, aki a felmérések szerint a legnépszerűbb francia politikus, az 1958-ban kezdődött V. köztársaság legfiatalabb kormányfője. Emmanuel Macron 2016-ban alakult pártjának alapítói közé tartozik, egy ideig szóvivője is volt.

Nyíltan meleg az új 34 éves francia miniszterelnök – Gabriel Attal az Ötödik Köztársaság történetének legfiatalabb kormányfője

A 2022. május 11-én készült képen Gabriel Attal francia oktatási miniszter a párizsi államfői rezidenciáról, az Elysée-palotából távozik a heti kabinetülés után. Emmanuel Macron államfő 2024. január 9-én Gabriel Attalt nevezte ki az új francia miniszterelnöknek, az előző nap lemondott Élisabeth Borne utódjának. A 34 éves Attal, aki a felmérések szerint a legnépszerűbb francia politikus, az 1958-ban kezdődött V. köztársaság legfiatalabb kormányfője. Emmanuel Macron 2016-ban alakult pártjának alapítói közé tartozik, egy ideig szóvivője is volt. MTI/AP/Francois Mori

Gabriel Attal a jelenlegi államfő 2017 májusában kezdődött hivatali ideje alatt a negyedik miniszterelnök.

Attal a Guardian bemutatása szerint 1989-ben született Hauts-de-Seine-ben. Pályafutása elején a szocialista párt tagja volt, de később csatlakozott Emmanuel Macron centrista pártjához, a Renaissance-hoz. Amellett, hogy ő legfiatalabb miniszterelnök, egyben ő az első nyíltan meleg miniszterelnöke is Franciaországnak. 

A korábbi francia miniszterelnök, Élisabeth Borne hétfőn nyújtotta be lemondását, melyet Macron elnök elfogadott.

Emmanuel Macron 2022-ben nevezte ki az addigi munkaügyi minisztert, Élisabeth Bornet miniszterelnöknek a távozó Jean Castex helyére. Ő volt Franciaország második női miniszterelnöke: korábban Edith Cresson 1991 és 1992 között töltötte be a pozíciót.

A miniszterelnök távozásáról már egy hete folytak a találgatások, amikről ő nem volt hajlandó nyilatkozni – írja a Le Parisien. A francia lapok szerint maga Macron akarta leváltani Borne-t, mivel az elnök még az első kormányülés előtt meg akarta újítani a kormányát, hogy újra lendületbe kerüljön.

Forrás: Telex

35 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Aki Én
Hát nem olyan hazug, megtévesztő, magát felvállalni képtelen, mint a fidesz buzijai?
Mennyivel őszintébb, becsületesebb népség.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
nemkati
@Csizmás Kond: Egyrészt van akinél különb vagyok, van akinél nem. Ezzel biztos te is így vagy, ahogy mások is.
Másrészt van akihez hasonlóan vagyok különb (amiben az vagyok), van akinél másképp. Vajon mi okozza nálad, hogy ilyen alapvetéseket meg kell magyarázni neked?
Csizmás Kond
@nemkati: ...ha hiszed ha nem hasznos volt a magyarázatod...
íme... a magyarázatod szerint a különbség nem mindenben valósul meg csak valamiben, tehát náluk csak a buziság amiben különbek...az pedig bármilyen szemszögből nézzük is nem érdem hanem inkább elsatnyult önkifejezés.
nemkati
@Csizmás Kond: Annyira gusztustalan a gondolkodásod, hogy inkább innentől átugrom az írásaidat. Kár hogy itt nem lehet a kommentelőket megjelölni, hogy nem akarom látni az írásait.
Csizmás Kond
@nemkati: ...ha neked nem az a gusztustalan, hogy az egyneműek egymást buzerálják akkor mélységesen sajnálom a gusztusodat...
vacsi
Mi az, hogy "nyiltan meleg"? Buzi?
qunta
1 kormányülés örve alatt nyugodtan lehet rendezni 1 buzipartit.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.